Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глобальна економіка Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
653.82 Кб
Скачать

Тема 11. Міжнародні стратегії глобалізації

Сутність стратегії, її формування. Сутність терміну «стратегія». Основні атрибути економічної стратегії. Етапи розробки стратегій та визначення головної мети і підпорядкованість цілей. Класифікація економічної стратегії за терміном дії.

Стратегії глобального розвитку світу. Сутність терміну «глобалізм». Ідеологічні форми глобалізму: теллурократія, талассократія. Американська і західноєвропейська західна атлантична геополітика. Вектори стратегічних трансформацій світу. Інституційний устрій глобальних трансформацій: уніполярна система; бі- чи триполярна система; поліполярна система.

Тема 12. Конкурентна стратегія розвитку україни в умовах глобалізації

Стратегія інтеграції України у міжнародний економічний простір. Розвиток сратегій економічного та соціального розвитку України за роки незалежності. Стратегічні напрями зовнішньоекономічної політики України. Інтеграція України у зовнішній простір, участь у міжнародних організаціях.

Метолологічні засади геоекономічного аналізу і прогнозування, необхідні для формування стратегії подальшого розвитку України в умовах глобалізації. Методологічні кроки геоекономічного аналізу, прогнозування та оперування. Критерії оцінки сучасного світового політичного та економічного порядку. Світ і Україна у ХХI столітті: взаємозв’язки і співвідношення глобального та національного розвитку.

Модуль іі

Індивідуальне науково-дослідне завдання (ІНДЗ).

2. Завдання та методичні рекомендації до самостійної роботи

Відповідно до тематичного плану дисципліни «Глобальна економіка» окремі питання тем програми розглядаються на лекційних заняттях, інші – вивчаються студентами самостійно. Самостійна робота студентів повинна проводитися у таких напрямках:

  • з окремих питань тем дисципліни, які не розглядаються під час лекційних занять. При цьому особливу увагу слід зосередити на більш детальному вивченні законодавчого та інструктивного матеріалу;

  • з питань тем дисципліни, які повністю виносяться на самостійне вивчення.

При самостійному опрацюванні нового матеріалу рекомендуємо дотримуватимуся такої послідовності:

  1. Підібрати необхідний законодавчий та інструктивний матеріал та уважно ознайомитися з його змістом.

  2. Переглянути усі питання теми, яку запропоновано для самостйного вивчення, для того, щоб мати загальну увагу про її зміст; провести логічний зв’язок із вивченим раніше матеріалом, на якому базується дана тема.

  3. Здійснити самоперевірку знань, відповідно до переліку питань, що передбачені планом вивчення теми.

Змістовий модуль 1. Становлення глобалістики, формування її методологічної і теоретичної бази

Тема 1 .Часові межі феномену глобалізації План вивчення теми

1. Характеристика основних типів глобалістики

2. Сучасна глобалізація у поглядах Е.А. Азроянця

Навчальні цілі: закріпити, поглибити, розширити, систематизувати знання студентів щодо характеристики основних типів глобалістики та поглядів деяких вчених щодо цього питання.