Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глобальна економіка Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
653.82 Кб
Скачать

Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Глобальна економіка» є формування у студентів знань умов і факторів становлення та механізмів функціонування глобальної економіки.

1.2. Основними завданнями вивчення дисципліни «Глобальна економіка» є виявлення системної сутності економічної глобалізації; визначення глибини впливу глобальних трансформацій на світові інтеграційні процеси; ідентифікація основних параметрів глобального розвитку; визначення сучасних ринкових та інституціональних методик глобального менеджменту; аналіз особливостей формування національних і міжнародних стратегій розвитку.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні володіти компетенціями:

Інструментальними: здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу з різних джерел (підручник, навчальний посібник, періодичні видання, Інтернет та ін.), ефективно організовувати свій робочій час.

Міжособистісними: здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації, удосконалювати емоційний потенціал як інструмент розвитку у майбутніх лідерів навичок управління на індивідуальному, міжособистісному та груповому рівнях.

Системними: здатність застосовувати знання з теорії і практики становлення глобальної економіки та механізмів анти циклічного регулювання економік у глобальній системі.

Спеціальними: вміння аналізувати тенденції глобалізації економічного розвитку; вміння виявляти та оцінювати проблеми розвитку міжнародного бізнесу в умовах глобалізації; володіння груповими навичками розробляти стратегічні заходи для забезпечення міжнародної конкурентоспроможності товарів, послуг, підприємств, галузей, міжгалузевих комплексів; володіння навичками організовувати процеси управління міжнародною економіч­ною діяльністю регіонів, галузей, міжгалузевих комплексів; вміння визначати регулятивні пріоритети формування сучасної міжнародної економічної політики.

Інформаційний обсяг навчальної дисципліни модуль 1. Глобальна економіка

Змістовий модуль 1. Становлення глобалістики, формування її методологічної і теоретичної бази

Тема 1 .Часові межі феномену глобалізації

Базові концепції, які характеризують історичні рамки глобалізації.

Концепція глобалізації як зміни форм історичного процесу (концепція «архаїчної глобалізації»). Концепція глобалізації як сучасного економічного феномену. Концепція протоглобалістів. Концепція глобалізації як деякої позачасової властивості, що іманентно притаманна світовому суспільству. Функції глобалізації.

Тема 2. Сучасна методологія глобалістики

Глобалізація та її суть. Сутність та зміст поняття «глобалістика». Глобалізація – як процес всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції та уніфікації. Джерела та процеси, що формують явище глобалізації. Основні механізми глобалізації.

Становлення глобалістики – науки про глобалізацію, формування її методологічної бази. Предмет глобалістики. Основні напрями наукових досліджень поняття «глобалістика». Суть терміна «глобалістика». Етапи формування та становленні глобалістики як науки. Базові типи глобальних проблем. Західна та українська наукова школа глобалістики.