Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оперативна хирургия.pdf
Скачиваний:
1478
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

134

Предмет

Оперативна хірургія та топографічна анатомія

 

 

Модуль №1

Введення у топографічну анатомія та оперативну хірургію.

 

Топографічна анатомія та оперативна хірургія ділянок

 

голови та шиї, ділянок і органів грудної порожнини,

 

областей і органів порожнин живота і тазу

Змістовий

Топографічна анатомія і оперативна хірургія шиї

модуль № 3

 

 

 

Тема12

Топографічна анатомія і оперативна хірургія ділянок та

 

органів шиї

Курс

2

Факультет

Стоматологічний

 

 

Години - 2

I. ТЕМА

Топографічна анатомія фасцій шиї. Топографічна анатомія клітковинних просторів шиї. Розрізи при флегмонах та абцесах шиї. Видалення лімфатичних вузлів шиї (операції Ванаха і Крайля).

II. ОБГРУНТУВАННЯ ТЕМИ

Уроджені кісти та нориці шиї, піднижньощелепні аденофлегмони, сторонні тіла гортані, трахеї, глотки, шийного відділу стравоходу, опіки глотки і стравоходу є достатньо поширеною патологією; небезпечні також і поранення крупних судин і органів шиї. Успішне лікування цих патологічних процесів можливе лише на базі ґрунтовних знань топографоанатомічних особливостей ділянки шиї, де передбачена операція.

ІІІ. МЕТА ЗАНЯТТЯ

4.Практично освоїти топографанатомічні взаємовідносини утворень ділянок шиї та їх значення для оперативних утручань у межах окремих ділянок шиї.

5.Дати поняття про будову, функцію фасцій шиї, міжфасційні простори

шиї.

6.Анатомічно обґрунтувати шляхи поширення гнійників, флегмон, гематом на шиї та розрізи при них.

7.Практично навчити студентів техніки пошарового препарування ділянок

шиї.

ІV. ЗМІСТ ЗАНЯТТЯ

135

Фасції шиї Викладач наголошує, що знання топографії фасцій шиї дуже важливі для

роботи хірургів, остільки пошарове розсічення утворень шиї тісно пов’язане з роз’єднанням фасцій по ходу операції, а гнійні процеси на шиї – з поширенням гною по міжфасційних проміжках шиї.

У сучасний період вимогам хірургічної практики найбільш відповідає класифікація фасцій шиї за В.М.Шевкуненком, згідно з якою на шиї виділяють п’ять фасцій.

Перша фасція шиї (fascia colli superficialis) представлена частиною загальної поверхневої підшкірної фасції тіла. Вона повністю огортає шию і в її передньо-боковому відділі утворює фасціальний футляр для підшкірного м’яза

(platysma).

Друга фасція шиї ( її ще називають поверхневим листком власної фасції шиї (lamina superficialis colli propria) вгорі фіксується до нижнього краю тіла нижньої щелепи, а внизу – до передньої поверхні груднини і ключиць так само, як і перша фасція. Вона огортає всю шию й утворює фасціальні футляри для піднижньощелепної залози, груднино-ключично-соскоподібного і трапецієподібного м’язів.

Викладач звертає увагу студентів, що фасційні футляри m. sternocleidomastoideus i m. trapezius на передній поверхні м’язів міцніші, ніж на задній, і від них у товщу м’язів відходять перетинки. Характерною особливістю другої фасції є відходження від неї відрогів до поперечних відростків хребців, що слугує бар’єром для проникнення інфекції між переднім і заднім відділами шиї (М.І.Пирогов).

Третя фасція шиї( її називають трахеальною пластинкою власної фасції шиї (lamina pretrachealis fasciae colli propriae)) є однією з найміцніших фасцій шиї. Її вважають сухожилковим розтягненням інфрагіоїдної групи м’язів: m. sternohyoideus, m. sternothyreoideus, m. thyreohyoideus, m. omohyoideus. Для цих м’язів третя фасція утворює фасційні футляри.

На своєму початку третя фасція шиї зрощена з другою, і по серединній лінії вони утворюють білу лінію шиї. Слід звернути увагу, що третя фасція шиї, на 2-4 см не доходячи до груднини і ключиць, відокремлюється від другої і вплітається в задню поверхню груднини і ключиць, а друга фасція - в їх передню поверхню, що сприяє утворенню надгруднинного міжапоневротичного клітковинного простору (spatium interaponeuroticum suprasternale). Від цього простору за ніжками m. sternocleidomastoideus відходять сліпі мішки Грубера, які ще називають боковими заглибинами

(recessus laterales).

З клінічної точки зору слід пам’ятати, що міжапоневротичний надгруднинний простір і сліпі мішки Грубера зв’язані між собою. Ось чому гнійні процеси, що протікають у spatium interaponeuroticum suprasternale,

можуть поширитися і на сліпі мішки Грубера.

Четверта фасція шиї (внутрішньошийна фасція (fascia endocervicalis)) огортає всі органи шиї. Слід пам’ятати, що вона складається з двох листків: парієтального і вісцерального. Перший оточує всі органи в цілому і утворює