Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оперативна хирургия.pdf
Скачиваний:
1478
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

32

Якщо на свіжому трупі в процесі препарування відшарувати м’яку оболонку, то вона легко відділяється від мозку, бо між нею і мозком залягає пухка клітковина.

Остільки між твердою оболонкою головного мозку і внутрішньою поверхнею кісток склепіння черепа існує пухкий зв’язок, то при травмах тут може накопичуватися кров, що призводить до виникнення епідуральних гематом.

Якщо гематома або гній локалізуються між твердою і павутинною мозковими оболонками, то виникають субдуральні процеси.

Коли ж патологічні процеси розвиваються між павутинною (arachnoidea encephali) і м’якою оболонкою мозка (pia mater), то вони мають назву субарахноїдальних.

Від твердої мозкової оболонки відходять три відростки: серп великого мозку

(falx cerebri), серп мозочка (falx cerebelli) і намет мозочка (tentorium cerebelli).

На кістковому препараті твердої мозкової оболонки студенти ретельно вивчають ці відростки. Вони визначають, що серп великого мозку проходить у сагітальній площині, простилається від продірявленої пластинки решітчастої кістки до внутрішнього підвищення потиличної кістки і проникає між півкулями головного мозку до мозолистого тіла. При цьому виявляється, що серп мозочка є продовженням серпа великого мозку. Він розділяє півкулі мозочка і простягається до великого отвору потиличної кістки.

Водночас на препараті чітко видно, що намет мозочка розташовується майже у горизонтальній площині і відділяє потиличні частки великих півкуль мозку від мозочка.

Викладач звертає увагу студентів, що серпоподібні відростки і намет мозочка представлені подвоєною твердою мозковою оболонкою. Внаслідок цього між листками dura mater утворюються венозні синуси. Особливістю їх є наявність у просвіті синусів інтими і відсутність клапанів. У стінках цих синусів немає м’язових волокон, тому вони нееластичні. Якщо розсікти стінку синуса, то він зяє, при цьому виникають значні кровотечі. Постільки по синусах твердої мозкової оболонки кров відтікає в систему внутрішньої яремної вени, то при пораненнях може виникнути повітряна емболія.

Венозні синуси твердої оболонки головного мозку

На таблицях і анатомічному препараті з відростками твердої мозкової оболонки і внутрішньою основою черепа студенти визначають основні синуси.

Верхній сагітальний синус (sinus sagittalis superior) починається від сліпого отвору (foramen caecum), поступово розширюється і закінчується в межах внутрішньої горбистості потиличної кістки. Викладач звертає увагу, що від сагітальної лінії він може відхилятися як вправо, так і вліво. Ці особливості слід враховувати при проведенні трепанації черепа. В sinus sagittalis superior вливаються вени мозку, а також тім’яні випускники (emissaria parietalis), що з’єднуються з венами склепіння черепа. Крім того, в нього впадає і випускник сліпого отвору (emissaria foramen caeci), який анастомозує з венами порожнини носа. Викладач наголошує, що описані венозні анастомози можуть спричинити тяжкі ускладнення при наявності фурункула носа.