Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
программы и рекомендации по инд. обучению вспом....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Природознавство (5 -9 кл)

Севериненко Н.А.

Природознавство - сукупність наук про природу, які вивчають будову, властивості і перетворення неживої та живої природи. Серед природничих наук виділяються провідні – фізика, хімія, біологія, математика з їхніми численними розгалуженнями.

Головним завданням навчання розумово відсталих дітей є забезпечення їх загальноосвітніми значеннями, розвиток пізнавальних можливостей, максимальна підготовка до життя, сформувати у учнів природничі поняття і уявлення, показати взаємозв’язок між природніми явищами. Учні повинні засвоїти певні знання про воду, повітря, корисні копалини, грант, про будову і життя рослин, тварин і людей. Вивчення рідного краю передбачає ознайомлення учнів з природними умовами і багатством нашої країни, господарською діяльністю населення, національним складом, засвоєння специфічних елементарних знань і умінь природничо – географічного змісту і застосування їх на практиці.

Спілкування з природою сприяє розвитку у розумово відсталих дітей уваги, інтересу до навчання, спостережливості, пам’яті, привчає їх мислити, тим самим коригуючи розумові недоліки.При формуванні природничих уявлень велике значення має не тільки підбір навчального матеріалу, але і вміння вчителя використовувати життєвий досвід дітей, організувати самостійну роботу учнів, пробуджувати їх творчу ініціативу.

Програма по природознавству потребує організації практичних робіт, екскурсій, які проводяться в тісному зв”язку з вивчення тієї чи іншої теми.

Вчителю слід уяснити зв”язок окремих тем по змісту, щоб у процесівивчення формувати і свідомості учнів взаємозв”язані поняття.Навчання учнів тісно пов”язане з формуванням у них уміння спостерігати об”єкти і явища, які вони вивчають, виділяти суттєві ознаки, знаходити у них подібні і відмінні риси, об”єднувати і класифікувати предмети, робити висновки та узагальнення. Для того, щоб сформувати у розумово відсталих учнів навички і прийоми використання набутого досвіду, необхідно систематично підводити їх до правильних узагальнень у процесі навчання та виховання.При вивченні даної дисципліни навчальні і виховна завдання вирішуються в тісній єдності, що сприяє корекції психічного розвитку, актуалізації пізнавального процесу й всебічному розвитку особистості учня.

Своєрідна організація індивідуальних занять вимагає особливих методів і прийомів.Поряд з бесідою і розповіддю вчителя використовуються такі специфічні прийоми і методи, як цілеспрямоване спостереження за явищами природи, працею людей і практична діяльність, демонстрування макетів, муляжів, ілюстрацій, демонстрація діафільмів, виготовлення макетів,проведення дослідів, особистий досвід учителя. Відомо, що дитина мислити починає лише тоді, коли з”являється потреба щось зрозуміти; що мислення починається з проблеми або питання, із здивування або протиріччя; створення проблемної ситуації захоплює особистість в процесі мислення, завжди направлений на вирішення якогось завдання.Шлях розв”язання таких проблем можна відобразити так:

проблема – гіпотеза – дослід – висновок – нова

гіпотеза – практична робота – висновок.

Самостійність вивчення матеріалу займає значне місце у навчанні розумово відсталих учнів. На це відводиться 10-12 % уроку і відіграє важливу роль при вивченні матеріалу.