Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
программы и рекомендации по инд. обучению вспом....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

1 Клас (16 год.)

Слід відзначити, що протягом першого року навчання та I семестру другого року навчання логопедичні заняття спрямовані на подолання загального недорозвитку мовлення. Для кращого засвоєння програмового матеріалу в період навчання грамоти проводиться робота по уточненню вимови звуків рідної мови. Співвіднесення звука і букви, звукобуквений аналіз і синтез складів і слів.

Добукварний період – 4 години.

Фонетика: немовні звуки та звуки мови; аналіз звукової сторони мови – встановлення послідовності звуків в словах; голосні звуки; приголосні звуки; виділення першого звука в слові; знаходження заданого звука в слові; схематичний аналіз слів.

Лексико-граматична будова мови: ділення мови на речення; ділення речення на слова; складання простих речень; графічне зображення речень; складання речень за схемою; склади, ділення слів на склади.

Букварний період – (1 клас, 12 год. і I семестр 2 класу, 8 год.)

Фонетика: звук і буква; уточнення вимови звуків, що вивчаються; звукобуквений аналіз складів, слів; звукобуквений синтез складів, слів; визначення порядку звуків, букв у слові; повторення і закріплення пройденого в добукварний період.

Лексико-граматична будова мови: складовий аналіз слів; синтез слів із складів; відмінювання іменників за числами; відмінювання прикметників за числами; рід іменників; узгодження іменників і прикметників в роді та числі; узгодження іменників з дієсловами в роді та числі.

Розвиток зв’язного мовлення: складання простих поширених речень з опорою на малюнок, серію малюнків; поширення простих речень; підбір прикметників – означень до іменників; складання описового тексту за сюжетною картиною (3-4 речення); відповіді на питання з опорою на сюжетну картину.

2 Клас II семестр (8 год.)

Пропонується поглиблена робота з корекції фонетико-фонематичної системи мови, яка буде продовжуватись в 3-4 класах:

Робота по подоланню вад вимови свистячих звуків:

Підготовчий етап (1 год.). Ознайомлення з назвами частин артикуляційного апарату. Підготовчі артикуляційні вправи для формування свистячих звуків. Розвиток слухової уваги на немовних звуках. Виділення першого голосного звука в словах.

Формування правильної вимови звука “с” (1 год.). Формування поняття місця звука у слові. Виділення першого і останнього приголосних звуків у слові. Збагачення словникового запасу словами із звуком “с”. Складання речень із заданими словами.

Закріплення правильної артикуляції звука “с” і його автоматизація (2 год.):

а) у прямому складі на початку слова;

б) у прямому складі в середині слова;

в) у закритому складі;

г) у сполучення з приголосними;

д) у іграх, віршах, переказах, спонтанній мові.

Виділення приголосного звука, який добре вимовляється у середині слова. Лексичні теми: “Сад”, “Посуд”. Словотворення: зменшувальні суфікси іменників. Наголос.

Формування звука “с’ ” і його автоматизація (аналогічно до звука “с” (2 год.). Формування понять твердості і м’якості звуків. Наказова форма дієслова, відмінювання іменників за відмінками.

Диференціація артикуляції звуків “с” – “с’ “ (1 год.). Поділ слів на склади. Лексична тема: “Тварини та їх малята”.

Формування правильної артикуляції звука “з” і його автоматизація (1 год.). Формування понять дзвінкості і глухості звуків. Утворення множини іменників. Закріплення навичок побудови речення.