Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
программы и рекомендации по инд. обучению вспом....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

9 Клас (102 год.), 10 клас (272 год.) і семестр (48/128 год.)

Вишивання „хрестиком” (30/88 год.)

Виріб: „Серветка”

Технічні відомості: Візерунок, орнамент, композиція в українській народній вишивці. Встановлення міцності пофарбування ниток. Освітлення робочого місця. Температурний режим. Робоча поза. Безпечні правила роботи вишивальниці. Догляд за вишитими виробами. Волого-теплова обробка.

Практичні роботи: Вишивання „хрестиком” на зразку (1-й спосіб - „півхрестик”, 2-й - „хрестик”).

підбір узорів для вишивання, ниток. Вишивання серветки.

Випалювання (18/40 год.)

Виріб: Оздоблення способом випалювання шкатулок, канцелярських приладів.

Технічні відомості: Виконання народних орнаментів під час випалювання. Прийоми випалювання з переданням відтінків світлотіней, вимоги до якості виконання. Організація робочого місця. Техніка безпеки.

Практичні роботи: Вправи на випалювання з передаванням відтінків світлотіней. Оздоблення способом випалювання виробів. Оздоблення виготовлених виробів воскуванням.

Іі семестр (54/144 год.)

Лагодження одягу (12/36 год.)

Обєкт роботи: Накладання латки на білизну і одяг.

Технічні відомості: Форми латок. Ручний спосіб пришивання латок.

Практичні роботи: Підбір тканини для латки з одноколірної тканини і тканини з малюнком (у відповідності з тканиною виробу за якістю, кольором, малюнком). Підготовка виробу до лагодження. Визначення місця накладання латки і її розмір. Розкрій латки з припуском на шов. Підгинання і заметування зрізів латки. Накладання латки з виворітнього боку виробу і приметування її. Підрівнювання країв пошкодженої тканини, виробу і підгін їх на виворітний бік. Підшивання підігнутих країв виробу і латки вручну косими стібками. Прасування.

Виготовлення трафаретів і їх використання (12/36 год.)

Об’єкт роботи: Набивання трафаретів.

Технічні відомості: Зберігання трафаретів і догляд за ними. Приладдя для набивки трафаретів.

Практичні роботи: Набивання трафаретів.

Вязання спицями (30/72 год.)

Виріб: Шарф, шапка, носки.

Технічні відомості: Інструмент, матеріали та обладнання. Добір спиць і пряжі. Організація робочого місця. Правила безпечної роботи та санітарно-гігієнічні вимоги.

Практичні роботи: Узори в’язок на основі лицьових і виворотніх петель. Розрахунок кількості рядів і петель для в’язання. В’язання шарфа, шапки, носків.

Трудове навчання (столярна справа, 6 клас)

Ричка г.С. Пояснювальна записка

Дана програма передбачає підготовку учнів до самостійного виконання виробничих завдань на рівні початкового розряду кваліфікаційної характеристики столяра (деревообробне виробництво) і можливість подальшої спеціалізації по інших професіях, пов’язаних з обробкою деревини.

Програма навчання у 6 класі включає тему “Кутове серединне з’єднання брусків на наскрізний шип”. При вивченні цього матеріалу учні повторюють операції стругання бруска, одержання гнізда, знайомляться з прийомами підготовки рубанка до роботи і виконання шипового з’єднання. При опрацюванні наступних тем удосконалюються навички школярів у пилянні, струганні і у виготовленні елементів з’єднань.

При вивченні тема “Заточка стамески і долота”, як правило, не всі учні повною мірою оволодівають прийомами заточування, і в цьому питанні необхідно приділити увагу в подальшому.

При підготовці до занять слід особливо ретельно продумувати конструкцію вказаних у програмах виробів і добирати матеріал для них, оскільки ці обставини значною мірою впливають на ступінь оволодіння учнями новими трудовими прийомами і удосконалення навичок. Закінчуючи 6 клас, школярі повинні вміти володіти основним стругальним інструментом і готувати його до роботи.

Протягом усіх років навчання столярної справи необхідно акцентувати увагу на правилах безпечної роботи в майстерні і на виробництві.

СЕМЕСТР (17 год.)

Тема: Властивості деревини мяких порід та її промислове застосування (1 год.).

Технічні відомості: Основні хвойні породи: сосна, ялина, піхта, модрина, кедр, де ростуть і промислове застосування. Листяні розсіяно-судинні породи: осика, липа, тополя, верба. Їх особливості і застосування у столярно-меблевому виробництві.

Досліди: Визначення за зразками деревини основних порід, що застосовуються у столярних роботах.

Тема: Довбання наскрізних гнізд (2 год.).

Виріб: Середник для лучкової пилки.

Технічні відомості: Гніздо як частина столярного зєднання. Елементи гнізда. Долото – інструмент для довбання гнізда. Його будова. Поняття про тупий і гострий інструмент. Розрахунок установок рейсмуса для розмічання наскрізного гнізда. Брак при довбанні і заходи його попередження. Правила безпечної роботи при довбанні.

Практичні роботи: Розмічання наскрізного гнізда. Кріплення матеріалу в задньому затискачі верстата. Довбання гнізд сидячи на деталі. Довбання гнізда, ширина якого дорівнює ширині долота. Довбання гнізда при його ширині більше ширини інструмента. Довбання гнізда стамескою.

Вправи: Довбання долотом (ширина леза 6-8 мм). Довбання долотом (ширина леза 10-15 мм). Довбання стамескою (ширина леза 10-12 мм). Довбання стамескою (ширина леза 15-20 мм).

Тема: Кутове серединне з’єднання деталей на шип одинарний наскрізний (2 год.).

Вироби: Лава, швабра.

Технічні відомості: Застосування кутового серединного з’єднання брусків наскрізним шипом. Елементи з’єднання: торцева грань шипа, заплічка, бокові грані шипа, товщина, ширина і довжина шипа. Розмічальний інструмент та вимоги до його якості. Пилки для запилювання шипа і спилювання щічок. Правила безпечної роботи при виконанні шипа і складанні з’єднання.

Уміння: Орієнтування в завданні за кресленням виробу, технічним рисунком і зразком з’єднання.

Практичні роботи: Розмічання довжини шипа за допомогою лінійки і кутника. Розмічання товщини шипа рейсмусом з трьох боків. Запилювання шипа з двох боків. Спилювання щічок у стуслі. Спилювання щічок в упорі.

Вправи: Пиляння зліва (справа), від риски. Виконання з’єднання брусків на зразках.

Тема: Практичне повторення (3 год.).

Виріб: Лавочка (300*200*200мм).Ніжка з двох брусків з гніздами на кромці і стойки. У стійках гнізда для проніжок, які кріпляться шурупами.

Уміння: Орієнтування в завданні за зразком готового виробу і зразком розмітки. Аналіз технологічної карти на виріб. Виконання виробів за технологічною картою.

Тема: Кутове кінцеве з’єднання брусків відкритим наскрізним шипом (3 год.).

Виріб: Підрамник для стенда.

Технічні відомості: Застосування кутового кінцевого з’єднання відкритим наскрізним шипом. Лицьові боки при розмічанні і складанні. Елементи вушка. Вибір ширини вушка.

Уміння: Орієнтування в завданні за кресленням виробу і зразком з’єднання.

Практичні роботи: Розмічання вушка за допомогою лінійки і кутника. Запилювання вушка з двох боків. Запилювання вушка з одного боку. Довбання наскрізного вушка. Зачищення вушка.

Вправи: Пиляння зліва ( справа) від риски. Довбання вушок в одному бруску через проміжки, що дорівнюють ширині бруска.

Тема: Заточка стамески і долота (0,5 годин).

Технічні відомості: Елементи стамески і долота. Кути заточки. Бруски для застосування і правки. Пристосування для контролю правильності заточки. Промивання брусків водою. Правила безпечної роботи при заточуванні.

Практичні роботи: Заточування стамески і долота на бруску, правка леза. Контроль прямолінійності і прямокутності леза. Контроль гостроти леза на око. Правка стамески і долота після заточки.

Тема: Склеювання (0,5 години).

Технічні відомості: Синтетичні клеї. Порівняння їх властивостей і способів приготування з клеями тваринного походження. Дисперсійний клей. Галузь застосування. Процес склеювання. Режим склеювання. Правила безпечної роботи з синтетичними клеями.

Досліди: Визначити вид клею придатність для роботи. Склеїти зразки.

Тема: Практичне повторення. (4 години)

Виріб: Рамка для кришки журнального столика.

Уміння: Виконання роботи за зразком, кресленням, технологічною картою. Самостійний добір заготовок з урахуванням їх розмірів. Аналіз якості зробленого.

Самостійна робота (1 год.).

Кутове кінцеве з’єднання на шип відкритий наскрізний одинарний. Робота виконується за кресленням.