Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
программы и рекомендации по инд. обучению вспом....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Іі семестр (56 год.)

Мякі іграшки (24 год.)

Виріб: М’які іграшки (рибка, ведмедик, лялька).

Технічні відомості: Матеріали для основних деталей. Додаткові деталі. Вимоги до якості з’єднання деталей петельними стібками, ручним зшивним швом.

Практичні роботи: З’єднання основних деталей зшивним швом або петельними стібками з попереднім зметуванням. Прокладання між зшитими деталям поролону або набивки ватою. Приєднання додаткових деталей.

Лагодження одягу (12 год.)

Обєм роботи: Пришивання відірваних гудзиків. Лагодження білизни і одягу (по шву і розірваному місцю).

Технічні відомості: Види гудзиків. Способи пришивання в залежності від виду гудзика. Нитки для пришивання гудзиків. Підготовка білизни і одягу до лагодження. Шви, що застосовуються для лагодження білизни і одягу по розпореному шву і розірваному місцю.

Практичні роботи: Визначення місця відірваного гудзика. Пришивання гудзиків „на ніжці”. Закріплення нитки кількома стібками на одному місці. Підбір ниток у відповідності з тканиною по кольору, товщині, якості. Складання тканини по розриву або розпореному шву. Зшиття розпореного шва ручним зшивним швом. З’єднання країв розриву густими косими стібками. Прасування.

Робота з глиною ( 18 год.)

Виріб: Горшки для квітів діаметром 7-9 см.

Технічні відомості: Вимоги до глиняних виробів. Гончарний круг, його будова і призначення.

Практичні роботи: Визначення готовності глиняного тіста до формування з нього виробу. Визначення початкової форми (диск, шар, циліндр). Ліпка виробу пяльцями. Ліпка. Сушка, обпалювання (по можливості). Оздоблення виробу.

8 Клас (102 год.) і семестр (48 год.)

Вишивання гладдю (30 год.)

Виріб: Деталь наволочки. Серветка.

Технічні відомості: Застосування вишивки для оздоблення швейних виробів. Види вишивки гладдю. Інструменти і приспособи для вишивки. Поєднання кольорів. Способи переведення малюнку на тканину.

Практичні роботи: Вибір малюнку і підбір ниток. Переведення малюнку на тканину. Вишивання гладдю.

Випалювання (18 год.)

Виріб: Випалювання поличок, підставок для перекидних календарів, під каструлі.

Технічні відомості: Способи шліфування та вимоги до його якості. Способи перенесення малюнка на матеріал. Композиція малюнка.

Практичні роботи: Вправи крапкового випалювання на зразках, обробка кромок випалюванням. Оздоблювання випалюванням поличок, підставок.

Іі семестр (54 год.)

Лагодження одягу (30 год.)

Обєкт роботи: Виготовлення і пришивання вішалки із тканини. Накладання латки у вигляді аплікації.

Практичні роботи: Розкрій тканини за заданим розмірами для вішалки. Обробка вішалки косими стібками. Пришивання вішалки до виробу. Визначення місця накладання латки і її розміру. Розкрій латки з припуском на підгін. Підгинання і заметування зрізів латки. Накладання латки з лицьового боку виробу, приметування і пришивання вручну косими або петельними стібками. Прасування.

Виготовлення трафаретів і їх використання (24 год.)

Виріб: Трафарети прості.

Технічні відомості: Поняття про трафарети. Основні види трафаретів. Малюнки для трафаретів. Інструменти для вирізування трафаретів. Папір для виготовлення трафаретів. Послідовність виготовлення трафаретів.

Практичні роботи: Підбір малюнку для трафарету, нанесення його на папір. Вирізання малюнку ножем. Нанесення оліфи на вирізані трафарети і їх лакування. Протирання трафаретів тальком. Маркування господарсько-побутових предметів (відра, тази, ящики)