Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
программы и рекомендации по инд. обучению вспом....doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Пояснювальна записка

Перед вчителем молодших класів на даному етапі навчання стоїть відповідальне завдання опанувати методами викладання трудового навчання на рівні сучасних вимог, оволодіти знаннями, вміннями, ефективно викладати програмовий матеріал, сприяти свідомому засвоєнню його. Завдання, які стоять перед спеціальною школою є дуже складними, бо по закінченню навчання розумово відсталі діти повинні активно включитися в життя, тому допоміжна школа повинна організувати роботу так, щоб здійснити максимальну корекцію вад і недоліків розумово відсталого учня і повністю підготувати його до самостійного трудового життя.

Корекційна спрямованість процесу навчання і виховання – основний принцип у роботі допоміжної школи. Важливу роль у розв’язанні завдань корекційно виховної роботи відіграє трудове навчання, мета якого є не тільки формувати в дитини виробничі уміння і навички, а і вміння працювати свідомо, вірно оцінити свою роботу та ін.

Трудове навчання – це педагогічний засіб, за допомогою якого розв’язується цілий ряд важливих навчально-виховних завдань, що стоять перед допоміжною школою. Ці завдання можна поділити на три групи:

  1. Повідомлення дитині елементарних технічних відомостей про будову простіших інструментів і властивостей матеріалів, які поширюють її світогляд і сприяють її розумовому розвитку.

  2. Навчання правильним прийомам роботи з простішими інструментами, організованій і культурній праці.

  3. Виховання в учня позитивного ставлення до праці, бережливого ставлення до суспільного майна, бажання працювати на користь людям, вміння працювати в колективі.

В процесі розв’язання цих завдань досягається і корекція ряду недоліків у розвитку аномальної дитини на перших порах навчання. Вся робота на уроках трудового навчання повинна носити цілеспрямований характер.

Уроки праці повинні бути тісно пов’язані з уроками природи, читання, розвитку мовлення, малювання, математики. Матеріал у програмі повинен бути розміщений за роками навчання з урахуванням вікових і психофізичних можливостей розумово відсталої дитини.

РОЗДІЛИ ПРОГРАМОВОГО МАТЕРІАЛУ: „Практична робота”; „Технічні відомості”; „ Прийоми роботи, уміння”.

Передбачений диференційований підхід до кожного учня в процесі навчання.

Різноманітність видів роботи забезпечує діяльність різних аналізаторів, сприяє корекції недоліків розумового розвитку аномальної дитини. Треба намагатись сформувати в учня певне коло знань, умінь і навичок загального характеру, незалежно від того, яким видом трудової діяльності він зайнятий, а саме:

вміння складати елементарний план виготовлення виробу та дати словесний звіт про пророблені практичні дії, вміння дотримуватись послідовності виконання роботи в межах 3-4 трудових операцій;

вміння порівнювати свою роботу з даним зразком з метою оцінки якості виконаної роботи;

вміння користуватися міркою, лінійкою для визначення лінійних розмірів деталей та виробів ;

користуватись технічною термінологією.

При оцінюванні знань і умінь учнів у праці треба враховувати правильність виконання прийомів праці, ступінь самостійності виконання завдання.