Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

22.Порядок прийняття колективного договору та контроль за його виконанням.

Загальні збори трудового колективу вважаються правомочними , якщо на них бере участь не менше половини працюючих на даному підприємстві. Конференція правомочна при участі в ній не менше 2/3 представників трудового колективу.

На зборах можна ще вносити пропозиції до проекту. Проводиться голосування проекту приймається більшістю присутніх. Після прийняття колективного сторони повинні підписати його на протязі 5 днів. Після чого колективний договір підлягає державній реєстрації в органах виконавчої влади. Подаються 2 оригінали і 1 копія колективного договору.

Реєстрація проводиться у 2 тижневий строк після чого оригінал повертається сторонам, а копія залишається в реєструючому органі.

В реєстрації може бути відмовлено за 1 підставою, якшо оригінал і копія не є ідентичними.

Контроль за виконанням кол. Договору здійснюється самим договором.

За порушення умов кд не надання інформації щодо укладання кд, необґрунтовані умови від його уклад. Сторони несуть, дисциплінарну, адміністративну, матеріальну відповідальність.

23.Поняття, роль та значення трудового договору, Відмінність трудового договору від інших цивільно-правових договорів.

Трудовий договір – це угода між працівником і власником або уповноваженим ним органом, чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням правилам внутрішнього трудового розпорядку, а власник підприємства, установи , організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівнику заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбаченої чинним законодавством про працю, колективним договором або угодою сторін.

Предметом трудового договору виступає “жива праця”, тобто процес праці.

Трудовий договір відрізняється від цивільно – правового договору наступними рисами:

  • предметом договору;

  • порядком укладення договору;

  • порядком оплати праці;

  • строком укладення договору;

Трудові відносини виникають на підставі одного юридичного факту – договору. Однак, вони можуть виникати і на підставі членства ( кооперативі, с/г підприємства, колективні підприємства, СФГ).

Особливості праці таких працівників полягають в тому, що відносини членства мають іншу правову природу, вони є більш широкими за своїм соціальним змістом, ніж трудові відносини. Іх праця є самостійною, на них не розповсюджується дія ЗУ “Про оплату праці”, тому що сфера його застосування – наймана праця. Разом з тим ст.3 КЗпП України містить перелік тих гарантій, які мають загальний характер і повинні надаватися всім працюючим у порядку, передбаченому діючим законодавством про працю. При розгляді їх трудових спорів суди керуються не тільки трудовим законодавством але і статутами цих підприємств , спеціальними законами.

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах.