Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

45. Режим робочого часу.

Режим робочого часу – це розподіл норми робочого часу протягом конкретного календарного періоду.

Норма роб часу – це встановлена З колект. або труд договором для даного працівника тривалість його робочого часу протягом дня, тижня або місяця.

Елементами режиму виступають:

  1. час початку і закінчення роботи;

  2. час і тривалість перерв;

  3. тривалість і правила чергування змін.

Види режимів роб. часу

  1. При режимі змінної роботи працівники чергуються в змінах рівномірно відповідно до графіку.

  2. Режим роботи з роздробленим робочим днем – на роботах з таким режимом день може бути поділений на частини з умовою, що тривалість роботи не повинна перевищувати 8-годин. Такий режим роботи застосовується в місь.транспорті, с/г, міському харчуванні

  3. Гнучкий графік роботи - це така форма організації робочого часу, при який для працівників допускається саморегулювання початку і закінчення роботи, але к-сть відпрацьованих годин за місяць повинна відповідати нормі.

  4. Режим з вахтовим методом організації робіт – це використання трудових ресурсів поза місцем їх постійного проживання за умови коли щоденна доставка працівників до місця роботи і назад неможлива.

Вахта не може перевищувати 1 місяць. А за дозволом відповідного мініст. 2-х місяців.

При таких роботих роб.день може тривати до 10 год. но не вище. Робота за вахтовим методом регулюється:

  • Основними положеннями про вахтовий метод організації робіт, затвердженими постановою Держкомітета СрСр з праці і соціальних питань, Секретаріату ВЦСПС, Мінохорони здоров’я СРСР від 31.12.87р. №794/33-82

  1. Режим ненормованого робочого дня встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. Перелік працівників з ненармованим роб днем встановлюється у коликт. договорі або тр. Договорі. Це не повинно бути систематично затримка на роботі. Компенсація за таку роботу є надання додаткової відпустки за 7 календарних днів.

46. Надурочна робота.

Надурочними роботами вважаються роботи понад встановлену тривалість робочого дня. Проведення їх можливе лише у виняткових випадках, що визначаються законодавством і ст.62 КЗпП України:

Надурочні роботи проводяться в наступних випадках:

  1. при проведенні робіт , необхідних для оборони країни, а також для відвернення стихійного лиха. Виробничої аварії і негайного усунення їх наслідків;

  2. при проведенні громадсько – необхідних робіт по водо , газопостачанню, опаленню, освітленню, каналізації, транспорту, зв’язку – для усунення випадкових або несподіваних обставин, які порушують правила їх функціонування;

  3. при необхідності закінчити почату роботу, яка внаслідок непередбачених обставин чи випадкової затримки з технічних умов виробництва не могла бути закінчена в нормальний робочий час, коли припинення її може привести до псування або загибелі державного чи громадського майна. А також у разі необхідності невідкладного ремонту машин, верстатів або іншого устаткування. Коли несправність їх викликає зупинення робіт для значної кількості трудящих;

  4. при необхідності виконання вантажно – розвантажувальних робіт з метою недопущення або усунення простою рухомого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.

  5. для продовження роботи при нез’явленні працівника, який заступає на зміну. Коли робота не допускає перерви; в цих випадках власник або уповноважений ним орган зобов’язаний негайно вжити заходів до заміни іншим працівником, оскільки забороняється залучення працівника до роботи протягом 2 змін підряд.

Закон встановлює і заборону на залучення до таких робіт :

  • вагітних жінок, жінок які мають дітей віком до 3 років;

  • осіб молодше 18 років;

  • працівників, що навчаються в загальноосвітніх школах і ПТУ без відриву від виробництва, в дні занять .

Жінок, що мають дітей віком від 3 –14 років, або дитину інваліда до таких робіт можна залучати тільки за їх згодою.

Надурочна робота компенсується підвищеною оплатою. Такі роботи не провинні перевищувати120 годин на рік і 4 годин протягом 2 днів підряд. Чергування.

Чергування – проводиться для розв’язання не відкладних питань в позаробочий час, святкові і не робочі дні, відповідно до графіку який затверджується керівником підприємства. Чергувати можна тільки 1 раз на місяць.

Компенсацією є надання іншого дня відпочинку пропорційно відпрацьованого часу.