Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

28.Випробувалиний строк.

При укладенні трудового договору угодою сторін може бути обумовлено встановлення випробувального строку з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Строк випробування не може перевищувати 3 місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним комітетом профспілки – 6 місяців. Для робітників строк випробування не може перевищувати 1 місяця. Ч.2 ст.26 КЗпП України встановлює обмеження щодо застосування випробування. Випробування не встановлюється:

  • особам, які не досягли 18 років;

  • молодим спеціалістам після закінчення ПТ закладів, вищих навч. закладів;

  • інвалідам, направленим на роботу відповідно до рекомендацій медико – соціальної експертизи;

  • при прийнятті на роботу по переводу або переїзду в іншу місцевість;

  • військово-службовців звільнених в запас.

Оплата проводиться з 1-го дня в повному обсязі. Якщо працівник не витримав випробування то він звільняється по ст. 28 КЗпП. Якщо працівник витримав випробування, додаткові накази не видаються, вважається, що працівник витримав випробування і приймається на роботу з 1 – го дня.

29.Переведення на іншу роботу та переміщення на інше місце роботи.

Переведення можуть бути:

  • постійними і тимчасовими;

  • на одному підприємстві, на інше підприємство, разом з підприємством в іншу місцевість.

  • Всі переводи можуть здійснюватися лише за згодою працівника. Тому, відмова працівника від переведення не є порушенням трудової дисципліни.

При переміщенні – не змінюється посада або робота, розмір оплати, розпорядок дня та інші істотні умови.

При переведенні – істотні умови працівника змінюються.

Істотні умови праці - це система та розмір оплати праці, пільги, режим роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміна розряду і найменування посади та інше.

Про зміну істотних умов праці працівник повинен бути попереджений не пізніше ніж за 2 місяця. Перелік цього строку починається з дня ознайомлення працівника з наказом.

Тимчасове переведення працівника без його згоди можливе строком до 1 місяця на протязі календарного року і у випадках прямо передб.зд.

  • Ліквідація наслідків стихійного лиха

  • Виробничі аварії

  • Епідемії

  • Епізоотії

Переведення при простої дозволяється у випадках передбаченого законом.

Простої – це зупинка роботи , яка викликана відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи , невідворотною силою або іншими обставинами.

При простої не дозволяється переведення кваліфікованих працівників на некваліфіковані роботи.

При простої оплата праці проводиться не менше як 2/3 посадового окладу тарифної ставки. Оплата праці при тимчасовому переведенні не можу бути меншою за оплату за попередньою роботою.

30. Припинення трудового договору за угодою сторін та по закінчення строку договору ( п.2,3 ст 23КЗпП України).

П.2 ст. 36 КЗпП України – закінчення строку трудового договору (п.2,3 ст 23). Якщо строковий договір переукладається декілька разів, то він стає постійним. При звільненні за цією підставою вагітних жінок, які мають дітей до 3 років, одиночки матері які мають дітей віком до 14 років, власників зобов’язують спочатку запропонувати їм на тому самому підприємстві або на іншому роботу. За цією підставою припиняється і трудовий договір у зв’язку зі смертю працівника, в цьому випадку видається наказ про виключення працівника з облікового складу підприємства.

31. Припинення трудового договору в зв’язку з призовом або вступом на військову службу по п.3 та 5 ст.36КЗпП України та в зв’язку з переведенням працівника за його згодою на інше підприємство, установу організацію або переходом на вибірну посаду.

П.3 ст.36КЗпП України – призов або вступ на військову службу, альтернативну службу. При звільненні працівника виплачують вихідну допомогу в розмірі 2-х середньомісячних заробітків.

Строковий договір за власним бажанням не можу бути припиненим лише за поважних причин.

П.5 ст.36 КЗпП України – переведення працівника за його згодою на інше підприємство , установу в організацію або перехід на вибірну посаду. Для цього крім заяви працівника потрібен лист з підприємства на яке працівник переходить в якому підприємство просить звільнити працівника по переводу на їхнє підприємство.

Виборні посади є в органах місцевого самоврядування, громадських організаціях деяких підприємствах. Підставою для припинення договору є документи який свідчить про обрання працівника на посаду.

Для таких працівників зд.встановлює певні гарантії після закінчення строку повноважень і набрання на певний строк, то ця особа має право повернутися на те підприємство з якого вона пришла (де працювала), йому не можуть відмовити в в укладенні трудового договору, а якщо відмовлять то працівник звертається до суду. Із заявою про те, щоб вчинили зобов’язання укласти з ним трудовий договір.

32.Припинення трудового договору в разі відмови працівника від переведення на роботу в іншу місцевість разом з підприємством а також відмова від продовження роботи у зв’язку із зміною істотних умов праці по п6 ст. 36 КЗпП України.

При звільненні за цією підставою працівнику виплачується вихідна допомога в розмірі середньомісячного заробітку.

При зміні істотних умов праці працівника необхідно попередити письмово за 2-місяці перебіг 2-х місячного строку починається з дня ознайомлення працівника з наказом.

Істотні умови праці – це заробітна плата, розпорядок роб. Дня, пільги компенсації.