Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

25. Загальний порядок прийняття на роботу.

Трудовий договір вважається укладеним, коли сторони досягли згоди з усіх умов трудових відносин. Договір укладається з особою, яка досягла !: років ( у виняткових випадках –15, 14 років.) При працевлаштуванні працівники зобов”язани подати трудову книжку і паспорт або іншій документ , що засвідчує особу. Власник або уповноважений ним орган не має права вимагати подання відомостей про партійну і національну приналежність, походження, прописку та інших документів, подання яких не передбачено законодавством.

Трудовий договір укладається як в усної так і в письмовий формі. Переважною формою є письмова. Згідно ст. 24 КЗпП України додержання письмової форми трудового договору є обов’язковим:

  • при організованому наборі працівників;

  • при укладенні трудового договору в районах з особливими природними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров’я;

  • при укладенні контракту;

  • при укладенні трудового договору з неповнолітнім;

  • коли працівник наполягає на укладенні договору у письмовий формі;

  • при укладенні трудового договору з фізичною особою- підприємцем ( в разі укладення такого договору він підлягає реєстрації у 3-ден. термін у державний службі зайнятості).

  • в інших випадках, передбачених діючим законодавством.

При письмовий формі трудовий договір укладається у 2 примірниках, з яких один знаходиться у працівника. Тому, у разі відсутності у працівника примірника письмового договору, необхідно вважати, що трудовий договір укладено в усний формі.

Укладення договору в будь – який формі оформлюється наказом (розпорядженням) .Відповідно до ч.3 ст24 КЗпП України трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказ чи розпорядження не були видані, але працівника фактично було допущено до роботи особою, яка мала право приймати на роботу і робота виконувалась з іі відома.

В наказі чи розпорядженні зазначається прізвище, ім’я, по – батькові особи, посада чи робота, на яку працівника приймають, з якого числа він приступає до роботи і розмір оплати праці.

Працівник має бути ознайомлений під розписку з наказом із зазначенням дати такого ознайомлення.

Необґрунтована відмова у прийнятті на роботу забороняється. Власник не має права вимагати виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

26. Види трудового договору, тимчасова та сезонна робота

Згідно ст. 23 КЗпП України трудовий договір в залежності від строку може бути:

  • безстроковим, що укладається на невизначений строк;

  • такий, що укладається на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

  • такий, що укладається на час виконання певної роботи.

В залежності від специфіки змісту він може бути:

  • трудовий договір про державну службу;

  • контракт .

На певний строк трудовий договір може укладатися з тимчасовими і сезонними працівниками. Тимчасовими вважаються працівники, яких прийнято на роботу на строк до 2 місяців, а для заміщення тимчасово відсутнього працівника, за яким зберігається місце роботи – до 4 місяців. В наказі про прийняття на тимчасову роботу вказується конкретний строк роботи.

Сезонними є роботи, котрі в наслідок природних і кліматичних умов виконуються протягом певного періоду року – сезону, що не перевищує 6 місяців. Список сезонних робіт затверджений постановою КМ України від 28.03.97 №278. До сезонних галузей віднесені лісова промисловість, лісове господарство, сільське господарство, торф’яна промисловість, санаторно – курортні галузі і заклади відпочинку. Роботи, які не зазначені в цьому списку , не є сезонними.