Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

41. Додаткові підстави розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників

Ст. 41 КЗпП України передбачає додаткові підстави розірвання договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників.

За п.1 ст.41 КЗпП України трудовий договір може бути розірваний у випадку одноразового грубого порушення трудових обов2язків керівником підприємства, установи, організації ( філії, представництва, відділення та іншого відокремленого підрозділу), його заступником, головним бухгалтером підприємства, установи організаціях, його заступником, а також службовими особами митних органів, державних податкових інспекцій, яким присвоєно персональне звання, службовим особам державної контрольно – ревізійної служби та органів державного контролю за цінами.

Пленум ВС України від 6.11.92р роз’яснив судам, що вирішуючи питання , чи є порушення трудових обов’язків грубим, суд має виходити з характеру проступку, обставин, за яких його вчинено, яку завдано ним або могло бути завдано шкоду. При звільненні за цією підставою згоди профспілкового органу не потрібно. Звільнення проводиться за одно порушення.

П.1-1 ст.41 КЗпП України – винні дії керівника підприємства, установи, організації, внаслідок чого заробітна плата виплачувалася несвоєчасно або у розмірах нижчих від установленого законом розміру мінімальної заробітної плати.

Закон не встановлює форму вини керівника , тому не має значення, в який формі були вчинені дії – навмисно чи в формі необережності. Несвоєчасна виплата заробітної плати, тобто невиплата її в строки, передбачені ст.. 115 КЗпП України ( в дні встановлені колективним договором, але не рідше 2 разів на місяць). Не встановлена і система порушень. Тому звільнення може бути проведено і за одне порушення. Згоди профспілкового комітету на звільнення не потрібно, вихідна допомога при звільнення не виплачується.

42.Порядок звільнення і проведення розрахунків.

В окремих випадках при розірванні трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу необхідна попередня згода профспілкового органу.Ст.43 КЗпП України дає перелік підстав розірвання трудового договору , коли необхідна попередня згода профспілкового комітету. Це п.1 ст.40 ( крім випадків повної ліквідації підприємства),п.2,-5,7 ст.40 КЗпП України і п.2,3 ст.41 КЗпП України. Профспілковий комітет повідомляє власника або уповноважений ним орган про прийняте рішення в 10 денний строк. Власник або уповноважений ним орган має право розірвати договір не пізніше як через 1 місяць з дня одержання згоди. Якщо договір розірваний без згоди профспілкового комітету, то суд зупиняє провадження по справі, запитує згоду профспілкового комітету і після її одержання або відмови розглядає спір по суті. Ст.43-1 КЗпП України вказує на випадки, коли розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу проводиться без попередньої згоди профоргану. Це таки випадки:

  • ліквідація підприємства, установи організації;

  • незадовільнений результат випробування, обумовленого при прийнятті на роботу;

  • звільнення з роботи за сумісництвом у зв’язку з прийняттям на роботу працівника, який не є сумісником, а також у зв’язку з обмеженням на роботі за сумісництвом, передбачене законодавством;

  • поновлення на роботі працівника, який раніше виконував цю роботу;

  • звільнення працівника, який не є членом профспілки, що діє на підприємстві;

  • звільнення з підприємства, установи, організації, де немає профспілки;

  • звільнення по п.1 ст.41 КЗпП України;

  • звільнення по п.8 ст.40 КЗпП України.

Не допускається звільнення працівника з ініціативі власника або уповноваженого ним органу в період тимчасової непрацездатності, перебування його у відпустці. Це правило не поширюється на випадки повної ліквідації підприємства, установи , організації.

Не допускається звільнення вагітних жінок і жінок, що мають дітей до 3 років, якщо дитина потребує домашнього догляду і це підтверджується медичним висновком, одиноких матерів, при наявності дитини віком до 14 років, дитини – інваліда, крім випадків повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.

Звільнення працівника молодше 18 років дозволяється тільки за згодою відповідного комітету у справах неповнолітніх, а при звільненні з підстав, вказаних в п.1,2,6 ст.40 КЗпП України здійснюється лише у виняткових випадках і не допускається без працевлаштування.

Члени профспілкового комітету звільняються лише за

Попередньою згодою профоргану, членами якого вони є, а голова - за згодою відповідного об’єднання профспілок. Звільнення працівників, що обиралися до складу профорганів, за ініціативою власника або уповноваженого ним органу не допускається протягом 2 років після закінчення повноважень, крім випадків повної ліквідації підприємства. Таки ж вимоги і до звільнення членів ради ( правління), необхідна згода загальних зборів ( конференції) трудового колективу, які іх обрали.

Не допускається розірвання трудового договору з працівниками підприємств, що приватизуються та приватизованого. Виняток становить звільнення по п.6 ст.36, п.3,4,7,8 ст.40, п.1 ст.41 КЗпП України .

Працівник може бути відсторонений від роботи на певний час, за цій період не виплачується заробітна плата. Власник або уповноважений ним орган мають право відстороняти працівників, якщо вони відмовляються від медичних оглядів, навчання, інструктажу, працюють без спецодягу, спецвзуття, появи на роботі у нетверезому стані або стані наркотичного сп’яніння. Це оформлюється наказом або розпорядженням. При звільненні працівнику в день звільнення видається трудова книжка з відповідним записом, проводиться повний розрахунок і на вимогу працівника видається довідка про роботу. В необхідних випадках проводиться виплата вихідної допомоги.