Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

79. Розкрийте поняття трудових спорів, назвіть їх види та причини виникнення.

Трудові спори – це неврегульовані шляхом безпосередніх переговорів розбіжності між працівником (колективом) і власником ПУО з приводу застосування норм законодавства,а також встановлення нових або зміни існуючих умов праці.

Моментом виникнення індик. Трудового спору є дата звернення працівника із заявою до

Відповідного органу що розглядають трудовій спір.

Колективно трудовий спіро виникає з моменту коли уповноважений представницький орган найманих працівників одержав від власника чи У ним О повідомлення про відмову повну або часткову в задоволення вимоог трудового колективу і прийняв рішення про незгоду з рішенням власника чи У ним О, або коли строк розгляду вимог передбаченим законодавством закінчився, а відповіді не надійшло.

Класифікувати трудові спори можна за підставами:

1)за суб’єктами:

а)колективні;

Б)індивідуальні;

2)за характером спору:

а)спори про застосування норм трудового законодавства;

Б)спори пр. встановлення нових або зміни існуючих умов праці.

Порядок вирішення трудових спорів залежить від його характеру:

-загальний порядок:

А)спочатку спір вирішується в КТС, при незгоді з рішенням КТС у судді;

Б)Безпосередньо у місцевому суді;

В)особливий порядок для окремих категорій осіб.

80. Розкрийте порядок розгляду трудових спорів у ктс

У загальному порядку виріш. більшість трудових спорів.

КТС створюється на підприємствах установах, організаціях де кількість працюючих більше ніж 15.

Склад КТС обирається на загальних зборах із представників тр.колективу і адміністрації, кількісний склад визначається заг.зборами із складу обраних до КТС обирається голова, заступник голови і секретар.

Мат. Забезпечення КТС проводиться власником чи уповноваженим ним органом. КТС має свою печатку. Працівники мають право звернутися до КТС в 3 міс строк з дня коли вони дізналися або повинні були дізнатися про порушення свого права.

В інтересах права працівника до КТС може звернутися прокурор, голова профкому або інша особа за дорученням працівника. Спір розглядається тільки у присутності працівника і якщо працівник не з’явився розгляд справи відкладається до 2-х разів, а на 3 раз КТС залишає справу без розгляду але працівник може ще раз звернутися до КТС з такою самою вимогою в межах 3-х місячного строку.

Якщо працівник пропустив строк з поважних причин КТС може поновити його. КТС повинна розглянути справу в 10 денний строк з дня подання заяви. Рішення приймається якщо на засіданні присутня 2/3 членів КТС. Протокол підписується головою або його заступником і секретарем. Рішення приймається простою більшістю голосів присутніх, копія рішення в 3-х денний строк вид. працівникові і власнику чи УнО.

Ласник чи УнО повинен виконати рішення КТС в 3-денний строк по закінченні 10днів передб його оскарження.

Рішення про відновлення на роботу не законно звільненого або незаконно перевед. Підлягає негайному виконанню. Якщо в-к не виконує рішення КТС то працівнику вид. посвідчення в якому вказується найменування органу, що приймає рішення, дата прийняття рішення, дата вид.посвідчення, ПІБ працівника, рішення по суті і все завір печаткою, підпис головою чи заступником, і звертається з посвідченням до виконавчої служби для примусового виконання.