Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

84.Поняття та основні види нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю.

Нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю здійснюють спеціально – уповноважені органи :

а) вищий нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів про працю здійснюється Генеральним Прокурором і підпорядкованими йому прокурорами (ст.259 КЗпП України);

б) спеціально –уповноважені органи державної виконавчої влади здійснюють контроль і нагляд за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах, організаціях.

Згідно з постановою КМ України від 12.04.2000 №663 “ Про утворення Державного департаменту з нагляду за охороною праці” утворено Державний Департамент з нагляду за охороною праці.

Нагляд і контроль – це різні форми перевірочної діяльності уповноважених на те певних державних або громадських органів.

Нагляд – це здійснення спеціально – уповноваженими державними структурами цільового спостереження за додержанням виконавчо – розпорядчими органами, підприємствами, установами і організаціями та громадянами правил, передбачених нормативними актами.

Контроль – це найбільш поширений і дійовий засіб забезпечення законності. Його сутність у тому, що суб’єкт контролю здійснює облік і перевірку того , як контрольований об’єкт виконує покладені на нього завдання, реалізує свої функції.

Суб’єктами правовідносин щодо нагляду і контролю є підприємства, організації і установи та спеціально – уповноважені органи. Ці органи наділені повноваженнями - надавати вказівки власникам або уповноваженим ними органам підприємств, установ, організацій про усунення виявлених порушень, невиконання яких тягне за собою матеріальну, дисциплінарну, адміністративну, а в деяких випадках і кримінальну відповідальність. Ці органи незалежні від інших державних органів та органів місцевого самоврядування.

При здійсненні контролю і нагляду вони використовують різни види нагляду і контролю :

1) попереджувальний - він здійснюється при встановленні локальних умов праці для того, щоб локальні норми не суперечили законодавству про працю. Такий нагляд здійснюється для попередження порушень правил охорони праці на будівництві, в експлуатації виробничих споруд, при введенні в експлуатацію нових об’єктів;

2) попередній - він сприяє запобіганню порушенням законодавства про працю, має місце при застосуванні умов праці, здійснюваних власником спільно, за узгодженням або з урахуванням думки профспілок, або інших уповноважених трудовими колективами органів;

3)поточний –який спрямований на запобігання порушенням законодавства про працю, виявленню допущених порушень і вживання необхідних заходів;

4)подальший – здійснюється при розгляді трудових спорів і виявленні вже допущених порушень з метою поновлення порушених прав працівників , його здійснюють органи суду і прокуратури.

85.Гарантії прав працівників на охорону здоров’я на виробництві

Чинне законодавство передбачає систему гарантій щодо охорони здоров'я працівників на виробництві.

  • ст. 43 Конституції України кожен має право на належні, безпечні й здорові умови праці. Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється.

  • При укладанні тр.д в-к повинен проінформувати працівника під розписку про умови праці, наявність небезпечних і шкідливих вир-х чинників, про можливі наслідки їх впливу на здоров’я пр. пільги і компенсації

Заборон.уклад. тр.д. з гром. Якому противопоказано така робота за станом здоров’я.

  • Працівник має пр..відмов від роб якщо створ виробнича ситуація небезпечна для його здоровья за період простою зберігається сер з.пла.

  • Надання роботи якщо відпов до мед висновку потрібна надати легшу роб

  • Працівник має право розірв тр.договір за власним бажанням якщо в-к порушив тр.зд і умови кол договору

  • В-к повинен повідомити працівника за 2 міс письмово про зміну істотних умов праці і вир-х умов

  • В-к зобов’язаний безоплатно видати працівникові спец одяг, засоби індивід захисту, змиваючи і знешкоджуючих засобів, а якщо працівник придбав їх за власні кошти – компенсується це.