Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

35.Вказівки Пленуму Верховного Суду України щодо звільнення по п.1 ст.40 кЗпП України.

Пленум Верховного Суду України від 6.11.92р. №9 (із змінами та доповненнями) дав слідуючи рекомендації судам при розгляді спорів про звільнення по п.1 ст.40 КЗпП України.

Суди повинні з’ясувати, чи дійсно мали місце на підприємстві зміни в організації виробництва і праці. ліквідація, реорганізація, перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників, Зміна підпорядкованості підприємства не дає підстави звільнити по цьому пункту.

При проведенні вивільнення працівників власник або уповноважений ним орган може провести перестановку працівників і перевести більш кваліфікованого працівника, посада якого скорочується, з його згоди, на іншу посаду, звільнивши з неї з цих підстав менш кваліфікованого працівника.

Стосовно правил п.1 ст.40 КЗпП України може бути розірваний договір при відмові працівника укласти договір про повну матеріальну відповідальність з поважних причин ( або коли раніше виконання обов’язків за трудовим договором не вимагало укладення договору про повну матеріальну відповідальність), а також з особою, що приймалася для заміщення відсутнього працівника , за яким зберігалося місце роботи на невизначений строк або тимчасово, але вона пропрацювала більш 4 місяців, при поверненні цього працівника на роботу , якщо відсутня можливість переведення за його згодою на іншу роботу.

36. Розірвання трудового договору по п.2 ст.40 кЗпП України.

П.2 ст.40 КЗпП України – розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у випадку виявленої невідповідності працівника займаної посаді або виконуваної роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи.

А також у разі складання доступу до державної таємниці. При звільнені виплачується вихідна допомога в розмірі 1-го середньомісячного заробітку, потрібна згода профспілки.

Відповідність працівника займаній посаді, визначена каліфі або атестаційною комісією, як створення ВчиУнО. Не можна звільнити за цією підставою молодих фахівців.

Стан здоров’я – підтверджується висновком мед.соц експертизи.

37.Розірвання трудового договору по п.3 ст.40 кЗпП України.

П.3 ст 40 КЗпП України передбачає розірвання трудового договору за систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до нього раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення.

При звільнені не виплачується трудова допомога, згода профкому потрібна.

Систематичним порушенням вважається порушення, 2 і більше разів працівником на протязі року. Перебіг річного строку починається з дати видання першого наказу про накладання дисц. Стягнення.

За 2 порушення можна звільнити якщо воно було дуже суттєвим, як правило звільняти потрібно за 2 і більше порушень. За кожне порушення від працівника вимагається пояснення, при відмові від дачі пояснення складається акт.

Дисциплінарне стягнення накладається строком вказано у ст. 148 КЗпП (не пізніше 1-міс) з дня виявлення і 6-міс з дня скоєння.

Громадським стягненням вважається стягнення накладене трудовим колективом і зафіксовано в протоколі заг. зборів.