Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

27. Сумісництво та суміщення. Правове регулювання.

Сумісництво – це зайняття працівником крім основної , іншої платної посади або виконання іншої, регулярно оплачуваної роботи. Для роботи за сумісництвом необхідна лише згода працівника, згода з основного місця роботи не вимагається. Обмеження щодо роботи за сумісництвом встановлено для деяких категорій працівників:

  • керівникам державних підприємств, їх заступникам;

  • керівникам структурних підрозділів, їх заступникам;

  • державним службовцям ( крім викладацької роботи і наукової роботи);

На підприємствах керівники разом з профспілками можуть запроваджувати обмеження щодо сумісництва лише окремим категоріям працівників окремих професій і посад з особливими умовами та режимом праці, якщо це може призвести до наслідків, які відіб’ються на стані здоров’я працівника або на безпеці виробництва.

Робота за сумісництвом працівників державних підприємств , установ, організацій регулюється постановою КМ України від 3.04.93 №245 і наказом Мінпраці, Мінюсту, Мінфіну від 28.06.93 №43.

Суміщення професій –це виконання роботи по декількох професіях ( спеціальностях) на одному і тому ж підприємстві чи організації протягом робочого дня нормальної тривалості.

Для застосування суміщення професій обмежень не встановлено, необхідно лише одержати згоду працівника, що може бути обумовлено як при прийнятті на роботу, так і при прийнятті на роботу. Укладається один договір, а при сумісництві – два або більше.

Особливості трудового договору при організованому наборі працівників у тому, що такі договори укладаються у письмовий формі і з особами не молодше 18 років і не старше 55р.-жінки, 60р.- чоловіки, оформлюється службою зайнятості населення, що виступає від імені підприємства.

Надомники – це працівники, що виконують роботу на дому з матеріалів власника підприємства або власних матеріалів по замовленню підприємства. На надомників поширюється трудове законодавство з урахуванням особливостей, встановлених Положенням про умови праці надомників, зат. постановою Деркомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.09.81 р.

Тимчасове заступництво регулюється Розясненям Держкомпраці СРСР і Секретаріата ВЦРПС від 29.12.65р. «Про порядок оплати тимчасового заступництва».

Трудовий договір з державним службовцем має свої особливості. Прийняття на роботу проводиться за конкурсом. Наказом керівника підприємства утворюється конкурсна комісія. Конкурс проводиться поетапно:

  • публікація оголошення про проведення конкурсу;

  • прийом документів;

  • проведення іспиту та відбір кандидатів.

Трудовий договір з молодим спеціалістом. Молодий фахівець повинен прибути до місця призначення у термін, визначений у направленні. У разі неприбуття його за направленням, він може бути звільнений за прогул без поважних причин. Також він повинен відшкодувати вартість навчання.

Порядок укладення трудового договору з роботодавцем –фізичною особою. Форма договору письмова. Договір підлягає реєстрації у службі зайнятості населення. Роботодавці вносять запис у трудову книжку про прийняття та звільнення, ці записи підтверджуються підписом посадової особи органу державної служби зайнятості, яка реєструє договір.