Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

38. Розірвання трудового договору по п. 5 ст. 40 КзпП України.

П.5 ст.40 КЗпП України – це нез’явлення на роботу протягом більш як 4 місяця підряд внаслідок тимчасової непрацездатності не враховуючи відпустки по вагітності та пологах, якщо законодавством не встановлений більш тривалий строк збереження місця роботи або посади при певному захворюванні. Це правило власника звільнити, а не обов’язок.

При деяких захворюваннях місце роботи зберігається протягом більшого строку. Наприклад! При туберкульозі місце роботи зберігається протягом 1 року. При професійному захворюванні або ушкодженні здоров’я в наслідок аварії місце роботи зберігається до встановлення інвалідності. Згода профкому потрібна, вихідна допомога не виплачується.

39. Розірвання трудового договору по п.7 ст.40 кЗпП України.

Поява працівника на роботі в нетверезому стані , у стані наркотичного або токсичного сп’яніння дає право власнику або уповноваженому ним органу звільнити такого працівника на підставі п.7 ст.40 КЗпП України.

Звільнення працівника за цією підставою може мати місце незалежно від того, у який період робочого часу він появився на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння. Сам факт появлення на роботі у такому стані є порушенням трудової дисципліни, незалежно від настання чи відсутності шкідливих наслідків. Такого працівника необхідно відсторонити від роботи. Власник або уповноважений ним орган має право розірвати трудовий договір незалежно від того, чи він був відсторонений від роботи, чи працював в такому стані. Факт перебування на роботі в нетверезому стані. Стан наркотичного або токсичного сп’яніння може встановлюватися як на підставі медичного висновку. Так і на підставах інших видів доказів, передбачених ст.27 ЦПК України. Можливе складання акту про появу на робочому місці у такому стані.

Звільнення застосовується до працівника незалежно від того, чи притягався він раніше до дисциплінарної відповідальності та чи вживалися до нього заходи громадського стягнення. Працівник може бути звільнений і за одноразове порушення трудової дисципліни, дотримуючись при цьому правил і строків накладення дисциплінарних стягнень.

До звільнення власник або уповноважений ним орган повинен одержати згоду профспілкового комітету на звільнення. Якщо працівник є членом профспілкової організації. Вихідна допомога не виплачується.

40. Розірвання трудового договору з ініціативи третіх осіб та у зв’язку з порушенням правил прийому на роботу.

Звільнення за цією підставою може мати місце, коли при укладення трудового договору не було дотримано передбачених законодавством обмежень:

- щодо прийняття на роботу осіб, позбавлених вироком суду права займатися певною діяльністю або займати певну посаду протягом зазначеного судом терміну;

- у випадку прийняття на роботу, пов’язану з матеріальною відповідальністю, осіб, які раніше були засуджені за розкрадання, хабарництво, інші корисливі злочини, коли судимість не знята і не погашена;

- прийняття на роботу службовців, які перебувають між собою в близький спорідненості чи свояцтві (батьки, діти, брати, сестри, батьки подружжя, діти подружжя), якщо іх служба пов’язана з безпосередньою підпорядкованістю або підконтрольністю одного з них іншому, крім випадків, коли відповідно до чинного законодавства наявність близької спорідненості чи свояцтва не є перешкодою для укладення трудового договору;

- укладення трудового договору з молодими спеціалістами з порушенням встановленого порядку направлення їх на роботу.

Законом “Про державну службу” передбачені такі підстави припинення державної служби:

- недотримання пов’язаних із проходженням державної служби вимог, передбачених ст.16 Закону;

- досягнення державним службовцем граничного віку проходження державної служби та інші.

В наказі про звільнення у такому разі необхідно посилатися на ст. 7 КЗпП України, а також на відповідний нормативний акт, вимоги якого відносно прийнятого на роботу працівника були порушені.