Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен1.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
187.51 Кб
Скачать

54.Соціальні відпустки.

  1. Відпустка у зв’язку з вагітністю і пологами:

а) до пологів – 70 кал. днів;

б) після пологів 56 кал. днів;

у разі народження 2 і більш дітей та у разі ускладнення пологів – 70 кал. днів, починаючи з дня пологів.

Тривалість такої відпустки обчислюється сумарно і становить 126 кал. днів а у разі народження 2 і більш дітей та у разі ускладнення пологів – 140 кал. днів. Вона надається повністю, незалежно від фактично використаних днів до пологів.

Жінкам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, така відпустка надається тривалістю 90 кал. Днів до пологів і 90 кал. днів після пологів, обчислюється сумарно і надається незалежно від фактично використаних днів до пологів.

Щорічна відпустка за бажанням жінок може бути приєднана к вказаної відпустці незалежно від тривалості роботи в поточному робочому році.

  1. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 річного віку з виплатою за цієї період допомоги по державному соціальному страхуванню.

  2. Відпустка без збереження заробітної плати по догляду за дитиною , що потребує домашнього догляду, тривалістю , визначеною у медичному висновку, але не більше. Як до досягнення дитиною 6 річного віку.

За рахунок власних коштів підприємства та організації можуть надавати таки відпустки і більшої тривалості .

Відпустка по догляду за дитиною може бути використана повністю або частинами батьками дитини, або бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину.

В період перебування у відпустці для догляду за дитиною жінка, або особа, що здійснює догляд, може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома із збереженням права на одержання допомоги в період такої відпустки.

  1. Жінці, яка працює і має 2 і більш дітей віком до 15 років або дитину інваліда , жінці, яка усиновила дитину, батьку, що виховує дитину без матері ( в т.ч. і у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину, за їх бажанням надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 5 кал. днів без врахування вихідних.

Заробітна плата за час відпустки виплачується за 3 дня до її початку. В разі звільнення працівника виплачується грошова компенсація за дні невикористаної відпустки, а також за додаткові відпустки працівникам що мають дітей. У разі переведення на інше підприємство, в установу, організацію грошова компенсація за бажанням працівника повинна бути перерахована на нове підприємство. У разі смерті працівника компенсація за невикористану відпустку виплачується спадкоємцям.

55.Відпустка без збереження заробітної плати.

Відпустка без збереження заробітної плати надається:

  1. матері або батьку, який виховує дитину без матері ( в т.ч. у разі тривалого перебування матері у лікувальному закладі), що має 2 і більш дітей віком до 15 років або дитину – інваліда –тривалістю до 14 кал. днів щорічно;

  2. чоловікові, дружина якого перебуває у післяпологової відпустці – до 14 кал. днів;

  3. матері або іншим особам, які фактично здійснюють догляд за дитиною, у разі, якщо дитина потребує домашнього догляду – тривалістю, визначеному у медичному висновку але не більш як до досягнення дитиною 6 річного віку;

  4. ветеранам війни, особам , які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та особам на яких поширюється чинність ЗУ “Про статус ветеранів , та гарантії їх соціального захисту” – до 14 кал. днів;

  5. особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною – до 21 кал. дня щорічно;

  6. інвалідам 1 та 2 групи – до 60 кал. днів щорічно;

  7. особам, які одружуються – до 10 кал. днів;

  8. працівникам, у разі смерті рідних по крові або шлюбу – до 7 або до 3 кал. днів ( в залежності від міри родинності) без урахування часу, необхідного для проїзду до місця поховання та назад;

  9. працівникам для завершення санаторно – курортного лікування - тривалістю, визначеною у медичному висновку;

  10. працівникам , допущених до вступних іспитів у вищі заклади освіти – до 15 кал. днів ( без урахування часу проїзду);

  11. в інших випадках, передбачених діючим законодавством.

За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження з/плати на термін, обумовлений угодою між власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 кал. днів на рік.