Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з організацій.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

19.Фінансові ресурси кредитної спілки

Джерелами формування фінансових ресурсів кредитних спілок є власні кошти, залучені та запозичені. Відповідно, фінансові ресурси кредитної спілки можна визначити як сукупність власних, залу­чених і запозичених коштів, які перебувають у розпорядженні спілки та викорис­товуються нею для надання фінансових послуг і забезпечення власної платоспро­можності й ліквідності.

За економічним змістом поняття власних коштів відноситься, насамперед, до капіталу. Капітал кредитних спілок призначений для забезпечення стабільної діяльності, своєчасного виконання ними своїх зобов’язань перед своїми членами, а також запобігання можливим втратам через ризики, притаманні діяльності кредитних спілок. На відміну від більшості юридичних осіб, у кредитних спілок відсутній статутний капітал. Тому вони повинні формувати капітал протягом всього часу свого існування і постійно забезпечувати відповідність розміру капіталу як обсягам залучених коштів, і, відповідно, розміру своїх активів, так і рівню ризиків, які бере на себе кредитна спілка у процесі своєї діяльності.

Капітал кредитної спілки складається з пайового, резервного та додаткового капіталів, а також залишку нерозподіленого доходу спілки і не може бути меншим 10 % від суми її загальних зобов’язань.

Пайовий капітал кредитної спілки формується за рахунок обов’­я­зкових та додаткових пайових членських внесків членів кредитної спілки.

Резервний фонд призначений для відшкодування можливих збитків кредитної спілки, які не можуть бути покритими за рахунок надходжень поточного року, забезпечення платоспроможності кредитної спілки та захисту заощаджень її членів. Він формується за рахунок вступних внесків членів кредитної спілки та частини доходів кредитної спілки до моменту досягнення ним не менш як 15% від суми активів, зважених на ризик кредитної спілки. Статутом кредитної спілки можуть бути передбачені й інші джерела формування резервного капіталу.

Додатковий капітал кредитної спілки формується за рахунок цільових внесків членів спілки, благодійних внесків фізичних та юридичних осіб, безоплатно отриманого майна і необоротних засобів.

Залучені кошти - це грошові кошти, залучені кредитними спілками від банків, інших установ та організацій, крім коштів об'єднаних кредитних спілок, залучених кредитними спілками, що є їх членами та коштів спільних фінансових фондів асоціацій кредитних спілок, утворених їх членами. До залучених коштів не відносяться внески членів кредитних спілок, що спрямовуються на формування капіталу кредитних спілок.

Запозичені ресурси – це не депозитні зобов’язання кредитної спілки, а зобов’язання перед кредиторами – юридичними особами 

Запозичені кошти, %, у тому числі:

  • кредити від кредитних спілок,

  • кредити банків,

  • зобов’язання перед іншими юридичними особами,

20. Особливості фінансової діяльності кредитних спілок в Україні

Кредитну спілку визначено як фінансову установу, виключним видом діяльності якої є надання фінансових послуг. Кредитна спілка - одна з форм об’єднання на кооперативних засадах учасників економічних відносин в фінансовій сфері, з метою вико­ристання тимчасово вільних коштів для надання взаємної фінансової допомоги.

Неприбутковість кредитної спілки як кооперативного об’єд­нан­ня полягає в тому, що основною метою їх діяльності є надання фінансових послуг і захист заощаджень лише своїх членів за собівартістю. Особливістю є те, що у собівартість послуг не включається чистий прибуток, а всі члени спілки одночасно є і клієнтами і власниками.

Кредитні спілки мають особливості функціонування, зокрема:

а) кредитна спілка об’єднує тільки фізичних осіб;

б) вона працює у вузькому секторі фінансового ринку, ма­ючи справу переважно з дрібними позичками;

в) кредитну спілку створюють як юридичну особу за ініціативою гру­пи людей, яких щось вже об’єднує, наприклад: об’єднаних за територіальними, професійними та іншими ознаками;

г) кредитній спілці як кооперативній формі господарювання властива демократичність самоврядування

д) сутність кредитної кооперації передбачатиме мінімальний фінансовий ризик, завдяки чому ця організація більш-менш стійко реагує на постійну мінливість ринку. 

Кредитна спілка може:

а) укладати від свого імені договори та інші угоди, які не суперечать нормативно-правовим актам та статуту кредитної спілки;

б) набувати майнових та немайнових прав;

в) мати обов'язки, що випливають із законодавства України, чинних за­конодавчо-нормативних актів,  укладених кредитною спілкою угод;

г) бути позивачем і відповідачем у судах.

 Кредитна спілка не може бути засновником або співзасновником суб'єкта (суб'єктів) підприємницької діяльності. Вона діє на основі самофінансування, несе відповідальність за наслідки своєї діяльності та виконання зобов'язань перед своїми членами, партнерами та державним бюджетом, а також за своїми зобов'язаннями у межах вартості майна, яке належить їй на праві власності.

Державне регулювання і контроль за діяльністю кредитних спілок та їх об’єднань здійснює органу державної виконавчої влади ((державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг). 

Процес фінансової діяльності кредитних спілок потребує класифікації кредитів. Згідно з класифікацією Національної асоціації кредитних спілок України вони поділяються:

а) за терміном користування кредитом - на короткострокові (до трьох місяців), середньострокові (від трьох місяців до 12 місяців) та довгострокові (12 місяців і більше); 

б)  за цільовим призначенням :• споживчі  підприємницькі 

в) за порядком нарахування та сплати процентів і основної суми кредиту:

 нарахування та сплата процентів і основної суми  кредиту в кінці терміну дії кредитного договору;

 періодичне нарахування та сплата процентів зі  сплатою основної суми кредиту в кінці терміну дії кредитного договору;

 періодичне нарахування та сплата процентів з періодичною сплатою рівних часток основної суми кредиту;

 періодичне нарахування та сплата процентів і основної суми  кредиту “рівними частками”; 

г)  за наявністю забезпечення:

  незабезпечений (наданий без застави майна чи інших видів забезпечення);

 слабо забезпечений (в кредитному договорі передбачені штрафні санкції або поручительства за умови, якщо платоспроможність поручителя недостатньо обґрунтована та підтверджена);

 забезпечений (наданий під заставу майна або поручительства за умови, якщо платоспроможність поручителя достатньо обґрунтована та підтверджена);