Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з організацій.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

25. Фінансові ресурси банківської установи

Найпоширенішою є класифікація ресурсів банку за джерелом утворення . Розрізняють залучені, запозичені та власні кошти банку.

Залучені кошти - це зобов'язання перед вкладниками, які передали свої вільні кошти для зберігання на певних умовах. Залучені кошти переважно формуються за рахунок депозитів.

Депозитними є пасивні операції банків із залучення грошових коштів юридичних і фізичних осіб у національній та іноземній валютах у формі вкладів (депозитів) шляхом їх зарахування на відповідні рахунки на певних умовах. До них відносяться:

- кошти на поточних рахунках фізичних і юридичних осіб;

- строкові кошти на рахунках клієнтів (фізичних і юридичних осіб);

- кошти бюджету та позабюджетних фондів.

Запозичені кошти (недепозитні) - це зобов'язання перед кредиторами, ініціатором яких є сам банк (кошти, отримані на міжбанківському ринку, кошти, отримані від НБУ, цінні папери, емітовані банком). Недепозитні джерела банківських ресурсів відрізняються від депозитів тим, що вони мають неперсональний характер, тобто не асоціюються з конкретним клієнтом банку, а одержуються на ринку на конкурентній основі.

Основним джерелом недепозитних ресурсів є операції з отримання міжбанківських позик - це оперативне за способом залучення, але й найдорожче джерело банківських ресурсів. Мета їх отримання - підтримання ліквідності і норм обов'язкового резервування і вже потім кошти для здійснення активних операцій. [17,30,83]

Спільним для залучених та запозичених коштів є те , що це чужі для банку кошти й зобов'язання перед вкладниками і кредиторами.

Під власними коштами (власним капіталом) варто розуміти різні фонди, утворювані банком для забезпечення його фінансової стійкості, комерційної та господарської діяльності, а також отриманий прибуток за результатами діяльності поточного і минулого років.

Багатофункціональне призначення власного капіталу робить його неоднорідним за своїм складом.

Перша частина, призначена для забезпечення банківської діяльності, найпростіша і виступає у формі статутного капіталу, емісійних різниць, переоцінки основних засобів, фондів розвитку банку і матеріального заохочення його працівників.

Друга частина власного капіталу призначена для страхування активних та інших операцій і послуг банку від збитків. Ця частина рухоміша і виступає частково у формі резервного капіталу, резервів для покриття імовірних збитків від активних операцій.

Третя частина призначена для регулювання розміру власного капіталу, однак може використовуватися також для забезпечення банківської діяльності й для страхових потреб банку.

Використання залучених й позичених коштів для покриття поточних збитків з економічної точки зору не припустимо,оскільки вони самі є боргом банку перед кредиторами і вкладниками.

26. Особливості фінансової діяльності банківських установ в Україні

На підставі банківської ліцензії банки мають право здійснювати такі банківські операції:

1) приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб;

2) відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів, у тому числі переказ грошових коштів з цих рахунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування коштів на них;

3) розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик.

Банк, крім перелічених у частині першій цієї статті операцій, має право здійснювати такі операції та угоди:

1) операції з валютними цінностями;

2) емісію власних цінних паперів;

3) організацію купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів;

4) здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені (включаючи андеррайтинг);

5) надання гарантій і поручительств та інших зобов'язань від третіх осіб, які передбачають їх виконання у грошовій формі;

6) придбання права вимоги на виконання зобов'язань у грошовій формі за поставлені товари чи надані послуги, приймаючи на себе ризик виконання таких вимог та прийом платежів (факторинг);

7) лізинг;

8) послуги з відповідального зберігання та надання в оренду сейфів для зберігання цінностей та документів;

9) випуск, купівлю, продаж і обслуговування чеків, векселів та інших оборотних платіжних інструментів;

10) випуск банківських платіжних карток і здійснення операцій з використанням цих карток;

11) надання консультаційних та інформаційних послуг щодо банківських операцій.

За умови отримання письмового дозволу Національного банку України банки також мають право здійснювати такі операції:

1) здійснення інвестицій у статутні фонди та акції інших юридичних осіб;

2) здійснення випуску, обігу, погашення (розповсюдження) державної та іншої грошової лотереї;

3) перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів;

4) операції за дорученням клієнтів або від свого імені: з інструментами грошового ринку;

з інструментами, що базуються на обмінних курсах та відсотках;

з фінансовими ф'ючерсами та опціонами;

5) довірче управління коштами та цінними паперами за договорами з юридичними та фізичними особами;

6) депозитарну діяльність і діяльність з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів.

Комерційні банки самостійно встановлюють процентні ставки та комісійну винагороду по своїх операціях.

Кредитні операції

Для проведення спільного фінансування банки можуть укладати угоди про консорціумне кредитування. В рамках такої угоди банки-учасники встановлюють умови надання кредиту та призначають банк, відповідальний за виконання угоди. Банки-учасники несуть ризик по наданому кредиту пропорційно до внесених у консорціум коштів.

Банк зобов'язаний мати підрозділ, функціями якого є надання кредитів та управління операціями, пов'язаними з кредитуванням.

Банкам забороняється прямо чи опосередковано надавати кредити для придбання власних цінних паперів. Використання цінних паперів власної емісії для забезпечення кредитів можливе з дозволу Національного банку України.

Банк зобов'язаний при наданні кредитів додержуватись основних принципів кредитування, у тому числі перевіряти кредитоспроможність позичальників та наявність забезпечення кредитів, додержуватись встановлених Національним банком України вимог щодо концентрації ризиків.