Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з організацій.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

13. Особливості фінансової діяльності професійних спілок в Україні.

Професійні спілки найбільш чисельні самодіяльні громадські організації, метою діяльності яких є вираження, представлення і забезпечення захисту економічних, соціальних, трудових, духовних прав та інтересів своїх членів.

Особливості діяльності професійних спілок в Україні:

  • функціонують на добровільних засадах.

  • Учасниками професійних спілок можуть бути будь-які громадяни без обмежень.

  • Діяльність профспілок базується на демократичних принципах.

  • Структура профспілок формується за виробничо-територіальним принципом.

  • Основою профспілки є первинна організація.

  • Первинні організації захищають права та свободу своїх членів.

Функціонування профспілкових організацій забезпечується за рахунок:

  • вступних і членських внесків її членів;

  • доходів від господарської, комерційної та іншої діяльності належних їм підприємств і організацій;

  • благодійних внесків; коштів, що надходять від власників або уповноважених ними органів за колективними договорами.

Особливості фінансової діяльності професійних спілок в Україні:

  • дохід профспілки формується якщо місячні відрахування від з/п 1%.

  • Члени профспілки пенсіонери, які не працюють, жінки, які тимчасово припинили роботу в зв'язку з вихованням дітей, сплачують внески в розмірі 0,5% неоподаткованого мінімуму, мінімальної пенсії або стипендії.

  • Всі кошти профспілки повинні зберігатися в банку

  • Профспілка може надавати власні кошти у кредит іншим організаціям, установам.

  • Профспілка може надавати у власності будинки, споруди, готелі, оздоровчі установи та інше майно за допомогою якого реалізуються її функції.

  • Кошти профспілок можуть використовуватися згідно з кошторисом.

Головними напрямками використання коштів профспілок є:

• культурно-виховна робота (культурно-виховні заходи, робота з дітьми, часткова оплата путівок в санаторії та будинки відпочинку, підготовка і навчання профактиву);

• фізична культура і спорт (навчально-спортивна робота, масові спортивні заходи, придбання спортінвентаря);

• матеріальна допомога членам профспілок (матеріальна і юридична допомога, фонд соціальної допомоги працівникам, що виходять на пенсію);

• адміністративно-господарські та організаційні витрати (оплата праці управлінського персоналу, відрядження, канцелярські, господарські, представницькі видатки, проведення конференцій, з'їздів, пленумів, тощо);

• преміювання профактивів.

14. Фінансові ресурси доброчинних фондів.

Доброчинний фонд – це організація, яка спеціалізується на наданні матеріальної та фінансової допомоги, а також різних послуг особам, що потребують соціального захисту та допомоги.

Доброчинна діяльність здійснюється в наступних напрямках:

• поліпшення матеріального становища і соціальна реабілітація малозабезпечених осіб, що потребують опіки, надання допомоги особам, які через свої розумові здібності обмежені в реалізації своїх прав та законних інтересів;

• надання допомоги потерпілим від стихійного лиха, конфліктів, жертвам репресій;

• підтримка розвитку охорони здоров'я, соціального захисту, освіти, науки, культури;

• захист і охорона навколишнього природного середовища та тваринного світу;

• захист та охорона історичних і культурних цінностей.

Кожен доброчинний фонд виступає як юридична особа, має свій бухгалтерський баланс, рахунки в установах банку в національній та іноземній валюті, свої печатки, штампи і необхідні реквізити. Держава не втручається в діяльність доброчинних фондів, але може сприяти її здійсненню, особливо коли вона спрямована на вирішення проблем загальнонаціонального або регіонального значення. Фонди не відповідають за зобов'язаннями держави, а держава не відповідає за зобов'язаннями доброчинних фондів, крім тих випадків, коли така відповідальність передбачена нормативними документами, що регламентують діяльність фондів.

Доброчинні фонди можуть мати у власності кошти, в т.ч. в іноземній валюті, рухоме і нерухоме майно, майнові права, необхідні для здійснення статутної діяльності. По своїм фінансовим зобов'язанням фонди відповідають всім своїм майном. Одночасно фонди не відповідають за зобов'язання своїх членів, створених суб'єктів підприємництва та пожертвувачів. З другого боку, члени фондів не відповідають за зобов'язаннями фонду. Внески пожертвувачів до благодійного фонду можуть бути в любій формі (кошти, майно або майнові права), вони, як правило, не повертаються.

Фінанси доброчинних фондів мають особливості організації, які зумовлені відсутністю державного втручання, надання допомоги і податкових пільг, переважання добровільних пожертвувань і спонсорських внесків в джерелах формування коштів фондів.

Доходи доброчинних фондів можуть формуватись за рахунок:

• внесків членів фондів;

• благодійних внесків та пожертвувань фізичних та юридичних осіб;

• коштів, що передаються на договірних засадах фізичними та юридичними особами для фінансування конкретних програм відповідаючих завданням фонду;

• кредитів та інших позик;• доходів від діяльності фондів;

• частини доходів від діяльності створених благодійними фондами суб'єктів підприємництва в межах передбачених їх установчими документами;

• інших надходжень, не заборонених законодавством України.

Благодійна організація користується самостійністю у питаннях прийняття господарських рішень, визначення умов оплати праці працівників апарату благодійної організації, використання власних фінансових та

матеріальних ресурсів відповідно до вимог законодавства.

Зокрема, благодійні організації можуть:

- здійснювати виробництво товарів і послуг, що приносять і відповідає

цілям, для яких було створено ці благодійні організації;

- отримання для реалізації цінні папери, майнові та немайнові права;

- учать в господарських товариствах та товариствах на вірі в якості

вкладника.

15. Контроль за ефективністю використання фінансових ресурсів доброчинних організацій.

Надзвичайно важливим є питання про здійснення господарської та фінансової діяльності благодійними організаціями. Благодійні організації можуть займатись господарською діяльністю лише настільки, наскільки це необхідно для досягнення цілей, для яких були створені ці благодійні організації.

Благодійна організація користується самостійністю у питаннях прийняття господарських рішень, визначення умов оплати праці працівників апарату благодійної організації, використання власних фінансових та матеріальних ресурсів відповідно до вимог законодавства.

Зокрема, благодійні організації можуть:

- здійснювати виробництво товарів і послуг, що приносять і відповідає цілям, для яких було створено ці благодійні організації;

- отримання для реалізації цінні папери, майнові та немайнові права;

- учать в господарських товариствах та товариствах на вірі в якості

вкладника.

Законодавчо обмежені права на здійснення деякими благодійними організаціями підприємницької діяльності ними самими. Також встановлені обмеження на участь благодійних організацій в господарських товариствах. Можуть встановлюватись обмеження на деякі види діяльності, якими не вправі займатися благодійні організації. Наприклад, вони не можуть бути фінансовими агентами. Також передбачається право засновника благодійної організації, органів місцевого самоуправління а також органами, якими було зареєстровано благодійні організації, припиняти підприємницьку діяльність цих організацій, якщо вона здійснюється на шкоду основній діяльності, передбаченій статутом, тобто тимчасово припиняти цю діяльність. Зокрема: використання благодійними організаціями благодійних пожертвувань не на благодійні цілі, а на здійснення підприємницької діяльності.

Благодійна організація обліковує на окремих банківських рахунках кошти для господарської та благодійної діяльності як в національній, так і в іноземній валютах.

Порядок відкриття та ведення банківських рахунків благодійних організацій встановлюється Національним банком України.

Фінансова діяльність благодійної організації здійснюється відповідно до вимог законодавства України. Фінансова діяльність, спрямована на благодійництво, не розглядається як підприємницька або інша прибуткова діяльність.

Надходження благодійної організації від фінансової діяльності спрямовуються виключно на благодійництво і забезпечення господарської діяльності у розмірах та порядку, передбачених законом України “Про благодійництво та благодійні організації ”.

У власності благодійної організації можуть перебувати рухоме і нерухоме майно, матеріальні та нематеріальні активи, кошти, а також інше майно, придбане на законних підставах.

Благодійна організація має право здійснювати відносно майна та коштів, які знаходяться у її власності, будь-які угоди, що не суперечать її статутним цілям та законодавству України.