Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з організацій.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

52. Грошові витрати організацій і установ

У процесі підприємницької діяльності підприємство несе грошові витрати. Їхній характер, склад і структура залежать від багатьохфакторів: організаційно-правової форми господарювання, галузевоїприналежності, місця, займаного господарюючим суб'єктом на ринкутоварів і капіталу, інвестиційної, фінансової та облікової політики, атакож законодавчо встановленими правилами і принципами поведінкигосподарюючих суб'єктів у податкової, кредитної, страхової та фондовоїсферах.

Виходячи з економічного змісту всі грошові витрати можнарозділити на три групи: витрати, пов'язані з отриманням прибутку,витрати не пов'язані з отриманням прибутку, примусові витрати.

Витрати, пов'язані з отриманням прибутку, включають витрати наобслуговування виробничого процесу, витрати на реалізаціюпродукції, виробництво робіт, надання послуг, інвестиції.

До витрат не пов'язаних з отриманням прибутку, відносяться витратиспоживчого характеру, а також на благодійні тагуманітарні цілі. Сюди ж можна включити заохочувальні виплатипрацівникам підприємства, відрахування у недержавні страхові тапенсійні фонди, на розвиток соціально-культурної сфери та політику.

Витрати цього типу можуть опосередковано впливати на прибутковість компанії,формуючи її імідж. Налагоджена рекламна та маркетингова службадозволяє широко використовувати репутацію фірми для залученняпокупців, інвесторів, робочої сили.

До третього типу витрат - примусовим - відносяться податки іподаткові платежі, відрахування в державні позабюджетні фонди,витрати з обов'язкового страхування, створення резервів, штрафнісанкції.

Витрати, пов'язані безпосередньо з отриманням прибутку,складаються з матеріальних витрат, витрат на оплату праці, накладнівитрати, інвестиції.

Матеріальні витрати - включають в себе оплату сировини іматеріалів, напівфабрикатів і комплектуючих виробів, палива та енергіївсіх видів, витрати на тару і тарні матеріали, запасні частини,витрати, пов'язані з придбанням малоцінних і швидко зношуютьсяпредметів, кошти, віддані стороннім організаціям за послугивиробничого характеру та ін Як правило ці витрати займаютьбільшу питому вагу у витратах підприємства. Їх структура багато в чомувизначається галузевою належністю. Наприклад в матеріало місткихгалузях промисловості та будівництві основна грошова навантаженняприпадає на закупівлю сировини і матеріалів, на транспорті значначастину витрат падає на придбання палива і запасних частин і т.д.

Витрати на оплату праці представляють собою грошові танатуральні виплати працівникам підприємства для забезпечення нормальноговідтворення робочої сили. Натуральні виплати враховуються вгрошовій формі і включаються в сукупний річний дохід працівника.

Повноваження членів групи витрат багатошаровий. До неї входять всі виплати,які формують фонд оплати праці відповідно до чинногозаконодавством. Крім того, до витрат на оплату праці відносятьматеріальну допомогу, премії з цільових коштів, оплату додатковихвідпусток, одноразову допомогу і надбавки до пенсій, компенсаційніта