Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з організацій.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

71. Об’єкти управління фінансами в установі та організації

Управління - це сукупність прийомів і методів цілеспрямованого впливу на об'єкт управління з метою досягнення об’єктом визначеного результату діяльності.

Завдання управління фінансами полягає в тому, щоб із сукупності виробничих ситуацій вибрати такі фінансові важелі, які дали б змогу одержати виробничу або комерційну вигоду при найменших фінансових, матеріальних та трудових витратах.

Об'єктом управління фінансами виступають різні види фінансових відносин (фінанси держави, фінанси підприємств, фінанси банківських та страхових установ, фінанси бюджетних організацій, фінанси населення).

Об'єктом управління фінансами є фінансові відносини у сфері грошового обігу, фонди фінансових ресурсів, що створюються і використовуються в усіх ланках фінансово-господарської роботи підприємства

Суб'єкти управління представлені тими організаційними структурами, які безпосередньо здійснюють управління фінансами (фінансові служби підприємств, установ, організацій; місцеві фінансові органи; податкові служби; страхові органи тощо).

Сукупність всіх організаційних структур, що здійснюють управління фінансами, називається фінансовим апаратом.

Функціональні елементи управління фінансами:

 Планування.

 Оперативне управління.

  Контроль.

Під час планування будь-який суб'єкт господарювання всебічно оцінює стан своїх фінансів, виявляє можливість збільшення фінансових ресурсів, визначає основні напрямки їх найбільш ефективного використання. Управлінські рішення в процесі планування приймаються на основі аналізу фінансової інформації (бухгалтерського та фінансового обліку, статистики та звітності).

Оперативне управління - це комплекс заходів, розроблених на основі оперативного аналізу, фінансової ситуації з метою отримання максимального ефекту при мінімумі затрат за допомогою перерозподілу фінансових ресурсів. Основне завдання оперативного управління зводиться до маневрування фінансовими ресурсами з метою ліквідації "вузьких” місць.

Контроль здійснюється й у процесі планування і на стадії оперативного управління. Він дозволяє порівнювати фактичні результати від використання фінансових ресурсів з плановими, виявляти резерви росту фінансових ресурсів, визначати напрямки більш ефективного господарювання.

Розрізняють стратегічне й оперативне управління фінансами.

Стратегічне управління виражається у визначенні фінансових ресурсів через прогнозування на перспективу, встановленні об'єму фінансових ресурсів на реалізацію цільових програм тощо.

В Україні воно здійснюється органами державного й економічного управління: Верховною Радою, апаратом Президента, Міністерством фінансів.

Оперативне управління фінансами - головна функція апарата фінансової системи: Міністерства фінансів, фінансових відділів місцевих рад, страхових організацій, фінансових служб організацій і підприємств, дирекцій позабюджетних фондів

72. Управління потоками грошових коштів установ та організацій

Управління грошовими потоками підприємства є важливою складовою частиною загальної системи управління його фінансовою діяльністю. Воно дозволяє вирішувати різноманітні задачі фінансового менеджменту і підпорядковане його головній меті.

Процес управління грошовими потоками підприємства базується на визначених принципах, основними з яких є: 1. Принцип інформативної вірогідності. Як і кожна управлінська система, управління грошовими потоками підприємства повинне бути забезпечене необхідною інформаційною базою. Створення такої інформаційної бази представляє певні труднощі, тому що пряма фінансова звітність, що базується на єдиних методичних принципах бухгалтерського обліку, відсутня. Визначені міжнародні стандарти формування такої звітності почали розроблятися тільки з 1971 року і на думку багатьох фахівців ще далекі від завершення (хоча загальні параметри таких стандартів уже затверджені, вони допускають варіативність методів визначення окремих показників прийнятої системи звітності).

2. Принцип забезпечення збалансованості. Управління грошовими потоками підприємства має справу з багатьма їх видами і різновидами, розглянутими в процесі їхньої класифікації. Їхня підпорядкованість єдиним цілям і задачам управління вимагає забезпечення збалансованості грошових потоків підприємства за видами, обсягами, тимчасовими інтервалами і іншими істотними характеристиками. Реалізація цього принципу пов'язана з оптимізацією грошових потоків підприємства в процесі управління ними.

3. Принцип забезпечення ефективності. Грошові потоки підприємства характеризуються істотною нерівномірністю надходжень і витрат коштів у розрізі окремих тимчасових інтервалів, що приводить до формування значних обсягів тимчасово вільних грошових активів підприємства. Посуті ці тимчасово вільні залишки коштів носять характер непродуктивних активів (до моменту їхнього використання в господарському процесі), що втрачають свою вартість у часі, від інфляції і з інших причин. Реалізація принципу ефективності в процесі управління грошовими потоками полягає в забезпеченні ефективного їхнього використання шляхом здійснення фінансових інвестицій підприємства.

4. Принцип забезпечення ліквідності. Висока нерівномірність окремих видів грошових потоків породжує тимчасовий дефіцит коштів підприємства, що негативно позначається на рівні його платоспроможності. Тому в процесі управління грошовими потоками необхідно забезпечувати достатній рівень їхньої ліквідності протягом усього розглянутого періоду. Реалізація цього принципу забезпечується шляхом відповідної синхронізації позитивного і негативного грошових потоків у розрізі кожного тимчасового інтервалу розглянутого періоду.

З урахуванням розглянутих принципів організується конкретний процес управління грошовими потоками підприємства.

Основною метою управління грошовими потоками є забезпечення фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку шляхом збалансування обсягів надходжень і витрат коштів і їхньої синхронізації в часі.

Процес управління грошовими потоками підприємства послідовно охоплює наступні основні етапи: 1. Забезпечення повного і достовірного обліку грошових потоків підприємства і формування необхідної звітності2. Аналіз грошових потоків підприємства в попередньому періоді. 3. Оптимізація грошових потоків підприємства. 4. Планування грошових потоків підприємства в розрізі різних їхніх видів5. Забезпечення ефективного контролю грошових потоків підприємства.