Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з організацій.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

9. Фінансові ресурси політичних партій.

Політичні партії – це організації, які об’єднують громадяни,прихильників певної загальнонаціональної програми розвитку,які мають головною метою участь у формуванні органів місцевої та державної влади, та місцевого самоврядування.

Майно політичних партій може бути сформоване з таких джерел:

  • За рахунок коштів засновників.

  • За рахунок коштів учасників.

  • За рахунок коштів наданих підприємствами, організаціями.

Відповідно до законодавства України, політичним партіям заборонено:

  • Отримувати кошти від іноземних установ та організацій, міжнародних організацій, іноземних громадян та осіб без громадянства.

  • Отримувати кошти від підприємств змішаної форми власності, якщо частка держави в таких підприємствах більше 20%.

  • Отримувати кошти від державних організацій, підприємств, установ.

  • Отримувати кошти від не легалізованих об’єднань.

  • Отримувати кошти від анонімних пожертвувань.

Комерційна діяльність політичних партій може бути пов’язана тільки з продажем політичної літератури, агітаційних матеріалів, продаж виробів із власною символікою, з проведення ярмарок, виставок.

Доходи політичних партій формуються з вступних та членських внесків, з продажу товарів (символіки), добровільні та спонсорські пожертвування фізичних і юридичних осіб.

Напрямки витрат: адміністративні витрати(фінансування статутної діяльності, оплата праці штатного персоналу, на адміністративно-господарські цілі).

Добровільні пожертвування можуть використовуватись тільки на: проведення екологічної діяльності, оздоровчої, культурної, освітньої.

10. Контроль за ефективністю використання фінансових ресурсів політичних партій.

Політична партія зобов'язана щорічно опубліковувати в загальнодержавному засобі масової інформації фінансовий звіт про доходи і видатки, а також звіт про майно політичної партії.

Політичні партії ведуть бухгалтерську звітність у встановленому порядку.

Політична партія зобов’язана всі бухгалтерські операції по надходженню та витрачанню коштів, які належать політичній партії та її місцевим осередкам, що мають статус юридичної особи, вносити в хронологічному порядку до бази даних електронної комп'ютерної мережі, яка є доступною для користувачів офіційного веб-сайту відповідної політичної партії.

До бази даних електронної комп'ютерної мережі також вноситься інформація про джерела походження фінансових ресурсів та відомості про громадян, які здійснюють фінансування діяльності партії та у випадках, передбачених законом, податкові декларації за минулий рік цих громадян.

До бази даних електронної комп'ютерної мережі також вноситься інформація про всі дії, спрямовані на надання партії негрошової (зокрема, шляхом встановлення знижок, пільг, безоплатного постачання робіт, товарів та послуг тощо) переваги, та відомості про громадян, які здійснюють вказані дії .

Якщо політична партія протягом двох днів після здійснення операції по надходженню або витрачанню коштів у сумі, що перевищує три мінімальних розміри заробітної плати, не внесла відповідної інформації до бази даних електронної комп'ютерної мережі, доступної для користувачів офіційного веб-сайту, Міністерство юстиції України робить письмове попередження, яке надсилається на юридичну адресу партії.

Повторне невнесення до бази даних електронної комп'ютерної мережі інформації тягне скасування реєстрації політичної партії Міністерством юстиції України. Рішення Міністерства юстиції України щодо скасування реєстрації політичної партії може бути оскаржене до суду.»

Тобто контроль за ефективністю використання фінансових ресурсів передбачає цільове використання коштів політичною партією, складання кошторису доходів і видатків також їх контроль за використанням.