Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання з організацій.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

67. Виручка від реалізації продукції установ і організацій

Головним джерелом формування валового доходу підприємства є виручка від реалізації продукції (робіт, послуг).

Реалізація продукції - завершальна стадія кругообігу коштів підприємства, що має першорядне значення для нормального йогофункціонування. Реалізованою продукцією вважається готова продукція,відпущена споживачам або вивезена ними зі складів підприємства -виробника, в оплату якої повністю надійшли кошти на рахунокпостачальника.

Виручка від реалізації продукції (робіт, послуг) є найважливішою фінансової категорією. Вона являє собою суму грошових коштів,надійшли на рахунок підприємства за реалізовану продукцію і надані послуги. Непрямі податки не входять до складу виручки від реалізації продукції і враховуються окремо.

Виручка від реалізації продукції означає завершення виробничого циклу підприємств, визначену стадію кругообігу грошових коштів,повернення авансованих на виробництво коштів підприємства у грошову форму і початок нового витка оборотних коштів. Вона характеризує відтворювальний процес підприємства в кількісному і якісному відношенні. З кількісної сторони дається уявлення про обсяги виробництва в натуральному і грошовому виразі. Якісна сторона проявляється в споживчі властивості продукції і послуг, тому що вони знаходять своїх споживачів.

Розмір виручки від реалізації продукції залежить від кількості,асортименту, якості продукції, що реалізується, ціни та розрахунково-платіжної дисципліни. Кількість реалізованої продукції залежить від обсягу виробництва (товарної продукції) та перехідних залишків нереалізованої продукції на початок і кінець періоду реалізації (місяця, кварталу, року).

Виручка від реалізації продукції за будь-який період визначається заформулою: ВРпл = Ог.п.н. + ГП - Ог.п.к., де Ог.п.н., Ог.п.к. - залишки готової продукції на початок і кінець періоду; ГП-випуск готової продукції, призначеної до реалізації.

Законодавчо закріплені два методи відображення виручки від реалізації продукції:

• за відвантаженням товарів (виконання робіт, надання послуг) та пред'явлення контрагенту розрахункових документів - метод нарахувань;

• по мірі оплати - касовий метод.

Між цими методами є суттєва різниця. Моментом реалізації в першому випадку і, отже, утворенням виручки вважається дата відвантаження, тобто надходження грошових коштів підприємству за відвантажену продукцію не є фактором визначення виручки. В основі цього методу лежить юридичний принцип переходу прав власності на товар.

Другий метод - визначення виторгу по фактичному надходженню коштів на грошові рахунки підприємства - має право використовувати малі підприємства. Моментом освіти виручки для цілей оподаткування вважається дата надходження коштів на рахунки підприємства.

68. Формування і розрахунок балансового, оподаткованого та чистого прибутку

Залежно від порядку визначення розрізняють :

балансовий прибуток - це прибуток , який характеризує кінцевий результат проведення всіх видів діяльності .Обсяг балансового прибутку визначається за даними бухгалтерського обліку

оподаткований прибуток - це обсяг прибутку , який визначається як різниця між валовими доходами та валовими витратами підприємства - платника податку на прибуток , зменшений на суму амортизаційних відрахувань

чистий прибуток - це прибуток , що залишається в розпорядженні підприємства після сплати податку на прибуток та інших податків , обов'язкових платежів та зборів , що сплачуються за рахунок прибутку

Оподаткований прибуток — це сума частини валового (балансового) прибутку, що підлягає оподаткуванню. Для визначення оподаткованого прибутку з валового прибутку підприємства готельного господарства ви­лучаються деякі види доходів відповідно до положень чинного законодав­ства про оподаткування (доходи від пайової участі в діяльності інших під­приємств; дивіденди за акціями та іншими цінними паперами).

Чистий прибуток — це та частина валового (балансового) прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства після сплати до бюджету податку на прибуток. Однак, частина цього прибутку має бути направле­ною на відшкодування витрат, що не входять до торговельно-експлуатацій-них витрат. І тільки після відрахувань цих витрат можна визначити суму прибутку до розподілу. На практиці такий прибуток називають «економіч­ним прибутком».

Балансовий прибуток - загальна сума прибутку підприємства від усіх видів діяльності за звітний період, отримана як на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами, яка відображена в його балансі і включає прибуток від реалізації продукції (робіт, послуг), в тому числі продукції допоміжних і обслуговуючих виробництв, що не мають окремого балансу, основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, валютних цінностей, інших видів фінансових ресурсів та матеріальних цінностей, а також прибуток від орендних (лізингових) операцій, роялті та від позареалізаційних операцій.

Для визначення суми оподаткованого прибутку використовується формула:

де По – прибуток з метою оподаткування; УМ – убуток майна; ПМ – приріст майна; АМ – амортизаційні відрахування. ВД – валовий дохід. ВВ – валові витрати

Чистий прибуток: ЧП = Пз + НП --НЗ-ПНП

НП — надзвичайний прибуток НЗ — надзвичайний збиток ПНП — податок на надзвичайний прибуток

Пз - прибуток від звичайної діяль-ності

Балансовий прибуток (Пб) визначається за формулою: Пб = Прп + Пін + ППЗ

ППЗ - прибуток від позареалізаційної діяльності (тобто від акцій і інших цінних паперів, від посередницької діяльності та інші)

Прп - прибуток від реалізації послуг зв’язку

Пін - прибуток інших господарств (автобаз, майстерень і інші)