Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MYeTODOLOGIYa_PROVYeDYeNNYa_NAUKOVIH_DOSLIDZhYe....doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Основні механізми підвищення

ефективності науки як засобу науково-технічного розвитку:

1. Безпосередня творча діяльність дослідників є умовою підвищення методологічного рівня наукової праці, у формулюванні нових ідей та в освоєнні перспективних методів досліджень.

2. Управління науковим процесом, яке полягає у створенні найбільш сприятливих умов для плідної праці всіх суб’єктів сучасного наукового процесу.

3. Удосконалення соціального, економічного механізму, що забезпечує найшвидше освоєнню наукових результатів на виробництві та визнання їх суспільною практикою в цілому.

Науково-технічний прогрес є засобом розвитку сучасної науки.

Науково-технічна інформація та її вплив на сучасний розвиток науки. Характерною особливістю сучасної науки є бурхливий розвиток нових наукових даних, одержуваних у результаті досліджень. Щорічно у світі видається більш 500 тисяч книг з різних питань. Але, незважаючи на це, величезна кількість науково-технічної інформації залишається неопублікованою. За деякими даними падіння цінності інформації ("старіння") орієнтовно складає 10% у день.

Відшукати нову, передову, наукову методологію вирішення проблеми є складним завданням як для науковця, так і для великого наукового співтовариства. Недостатнє використання світової інформації приводить до дублювання досліджень. Кількість повторно одержуваних даних досягає в різних сферах науково-технічної творчості 60 і навіть 80%, що приводить до неймовірних втрат.

Кожен крок на шляху прогресу науки досягається клопіткою працею та дорогою ціною. За останні чотири десятиліття збільшення в два-три разів кількості нових наукових даних супроводжувалося у світі восьми-, десятикратним ростом обсягу друкованої і рукописної інформації, п'ятнадцяти-, двадцятиразовим збільшенням чисельності вчених і більш ніж сторазовим ростом асигнувань на науку і на освоєння її результатів.

Основні носії інформації, яка містить науковий результат:

  • книги (підручники, навчальні посібники, монографії);

  • періодичні видання (журнали, бюлетені, праці інститутів, наукові збірники);

  • нормативні документи (стандарти, ТУ, інструкції, тимчасові вказівки, нормативні таблиці й ін.);

  • каталоги і прейскуранти;

  • патентна документація (патенти, винаходи);

  • звіти про науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи;

  • інформаційні видання (збірники НТІ, аналітичні огляди, інформаційні листки, експрес-інформація, виставочні проспекти й ін.);

  • переклади іноземної науково-технічної літератури;

  • матеріали науково-технічних і виробничих нарад;

  • дисертації, автореферати;

  • виробничо-технічна документація організацій (звіти, акти приймання робіт і ін.);

  • вторинні документи (реферативні огляди, бібліографічні каталоги, реферативні журнали й ін.).

Ці документи створюють велетенські інформаційні потоки, темпи яких щорічно зростають, що реально позначується на сучасних умовах розвитку науки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]