Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MYeTODOLOGIYa_PROVYeDYeNNYa_NAUKOVIH_DOSLIDZhYe....doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Висновки до розділу 5

Характерною рисою сучасної науки є перетворення її в складний соціальний організм, який забезпечує ефективний розвиток інформаційного суспільства та появу нових форм взаємодії науки і виробництва.

Розвиток сучасної науки, представлений низкою концепцій, які розкривають її теоретико-методологічні засади у сучасних умовах. Зростання ролі науки в сучасному світі породило дві протилежні позиції даного процесу: сцієнтизм (визнає найвищу цінність науки в суспільстві) та антисцієнтизм (піддає критиці науку і техніку, як такі, що не здатні забезпечити суспільний прогрес), відповідно до цього сформувались дві форми розвитку науки екстенсивний (без зміни парадигми) та інтенсивний (зміна парадигми) та форми наукової картини світу загальнонаукова (система загальних уявлень про світ) та природнича (синтез знань в різних науках).

Сучасний стиль наукового пізнання як сукупність методологічних регулятивів, ідеалів, норм, принципів, які втілюються у відповідній теорії, задають критерії змісту та розвитку певної наукової сфери в цілому, характеризується пошуком глибинних джерел дослідження (фундаментальних понять, які розкривають зміст функціонування того чи іншого явища). Важливою умовою для сучасного стилю наукового пізнання є визначення об’єктивної цінності науки, яка відкриває істинну природу речей об’єктивної дійсності та структуру відносин між ними.

Однією із методологічних проблем сучасного розвитку науки є поява лженауки, яка унеможливила певні форми методологічного контролю за науковими здобутками та привела до експансивного розвитку самої науки. В результаті цього з кінця ХХ ст. в Європі виник і став поширюватись рух, що проголосив "банкрутство науки", предметом уваги якого стала гегемонія науки, поява нових епістемологічних проблем, ускладнення технологічної реалізації результатів наукового пізнання. Кожна із сучасних концепцій, тією чи іншою мірою відстоює тезу про кінець науки у тій формі, у якій ми маємо її сьогодні. Це і стає об’єднувальною ідеєю для багатьох напрямів, які досліджують основні аспекти розвитку сучасної науки, з’ясовують її нове місце, роль та призначення у життєдіяльності людини та суспільства.

Однією із проблем, яка стосується з’ясування ролі науки у сучасному суспільстві є вироблення методології усунення перешкод, що споруджуються вченими в противагу традиціям, які вони сповідували протягом тривалого часу однією із яких є раціоналізм, проте і він не виступає єдиним стандартом розвитку сучасного наукового пізнання.

Нотатки до розділу 5

РОЗДІЛ 6. МЕТОДОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ НАУКОВОЇ ТВОРЧОСТІ

Тема 6.1. Сутність та специфіка методології наукової творчості

Тема 6.2. Рівні методології наукової творчості

Тема 6.3. Засоби реалізації методології наукової творчості

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]