Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MYeTODOLOGIYa_PROVYeDYeNNYa_NAUKOVIH_DOSLIDZhYe....doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

9. Висновки

Основні результати дослідження – висновки і рекомендації мають бути аргументованими і достовірними. Виклад сутності проведеного дослідження здійснюється в першому розділі основної частини наукового роботи, де висвітлюється мета дослідження, для чого і як це проводилося.

Основні елементи, які мають бути висвітлені у висновках:

  • актуальність і новизна теми;

  • останні досягнення в області теоретичних і експериментальних досліджень по темі, дослідження;

  • найважливіші актуальні теоретичні й експериментальні задачі;

  • практичні рекомендації, що підлягають розробці в даний момент;

  • технічна доцільність і економічна ефективність розробок.

Підготовка наукових результатів до опублікування

Наукові дослідження, які містять нові наукові результати і конкретні пропозиції мають важливе теоретичне і практичне значення і з необхідністю мають бути оприлюдненими зокрема шляхом їх опублікування.

До наукових друкованих праць відносяться: монографії, статті.

        • Монографія — науковий доробок, у якому викладений результат усебічного дослідження визначеної теми або проблеми, виконаної одним чи декількома авторами.

        • Стаття – це виклад результату отриманого по конкретному питанню, що має визначене наукове і практичне значення.

Статті публікують у наукових чи журналах збірниках, її обсяг не повинний перевищувати 10—12 машинописних сторінок; графічний чи інший ілюстративний матеріал допускається в мінімальній кількості, тобто не більш 2—3 малюнків.

Підручники і навчальні посібники відносяться до навчальних видань.

        • Підручник — це навчальне видання, що містить систематизований виклад визначеної навчальної дисципліни відповідно до навчальної програми і затверджено офіційною інстанцією як підручник.

        • Навчальний посібник — навчальне видання, що частково заміняє чи доповнює підручник і затверджене офіційною інстанцією як навчальний посібник.

Послідовність підготовки наукового результату до друку

складання проспект-плану і систематизація матеріал дослідження,

строге дотримання положення про те, що другорядні чи дані опубліковані раніше не мають бути поміщені у відповідних виданнях.

розташування підготовленого матеріалу по розділах, темах і параграфах.

дотримання стилю наукового викладу (ясність викладу, точність слововживання, лаконізм);

строге дотримання наукової термінології, що дозволяє в короткій формі давати чіткі визначення і характеристики наукових фактів, понять, процесів і явищ;

послідовний виклад прийнятої теоретичної позиції, логічність, глибокий взаємозв'язок теоретичних положень, виразність мови.

Прикладна методика підготовки наукового результату до його оприлюднення

Після того як рукопис підготовлений, уточнюють його зміст, одночасно здійснюючи ретельне редагування. На цьому етапі скорочують другорядний чи додають необхідний матеріал, визначають місце в рукописі таблиць і малюнків.

Наукове редагування. При літературному редагуванні працюють над поліпшенням наукового стилю дослідження; переробляють окремі частини, формулювання фраз з метою досягнення чіткого викладу, перевіряють орфографію і пунктуацію, усувають архаїзм, мовні штампи, уникають частого повторення тих самих слів, заміняючи їхніми синонімами.

Технічне редагування. Здійснюючи технічне редагування, визначають у рукописі абзаци, указують, які слова і пропозиції необхідно виділити спеціальним шрифтом, перевіряють правильність написання термінів, символів; значків, шифрів, особливо в математичних, хімічних і інших формулах. Одночасно з цим визначають розміри ілюстрацій і таблиць, правильність їхнього оформлення.

Ілюстрації повинні бути ясними, чіткими. Креслення (малюнки) виконують чорною тушшю на білому чи папері кальці. Вони повинні відповідати вимогам державних стандартів.

Фотографії і світлокопії готують досить контрастними, щоб забезпечити якісне виготовлення типографських кліше, підписи мають легко читатися при заданому зменшенні, до ілюстрацій включають опис схематичних текстів.

Таблиці створюють найбільші незручності при читанні тексту, поміщаючи їх у текст, доцільно чітко продумати, як вона буде розміщена в надрукованій книзі. Не рекомендується складати таблиці з великою кількістю граф, тому що це утрудняє розміщення їхній у тексті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]