Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MYeTODOLOGIYa_PROVYeDYeNNYa_NAUKOVIH_DOSLIDZhYe....doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Тема 7.7. Критерії рецензування та оприлюднення результатів наукового дослідження

Обов’язковою умовою визначення стану досягнення вченим своєї дослідницької мети та реальності наукового результату є його рецензування.

Резензування наукового дослідження

        • Рецензія (відгук про наукову працю) — це робота, у якій критично оцінюють основні положення і результати рецензованого дослідження.

  • Готуючи рецензію на певне наукове дослідження особливу увагу звертають на актуальність його теоретичних положень, доцільність і оригінальність обраних методів дослідження, новизну і вірогідність отриманих результатів, їхню практичну значимість.

Структура рецензії:

  • обґрунтування необхідності (актуальність) теми дослідження;

  • оцінка ідейного і наукового змісту (основна частина рецензії), мови, стилю;

  • послідовність викладу результатів дослідження;

  • оцінка ілюстративного матеріалу, обсягу досліджень і методики викладу (рекомендації про скорочення чи доповнення);

  • загальні висновки;

  • підсумкова оцінка дослідження.

  • Критика рецензента має бути принциповою, науково обґрунтованою, вимогливою, але разом з тим і доброзичливому, сприяти поліпшенню даного дослідження.

Критерії проголошення наукової доповіді:

Доповідь має містити короткий виклад основних наукових положень автора, їхнє практичне значення, висновки і пропозиції. Час доповіді 7-15 хв, аргументація повинна бути короткою і чіткою. Доцільно виділяти лише основну ідею дослідження, не деталізуючи при цьому окремі його положення.

Критерії проголошення наукової доповіді:

Не рекомендується текст доповіді читати перед аудиторією, її лише використовують для цитування окремих положень. Емоційність, переконаність доповідача, його уміння полемізувати забезпечує контакт з аудиторією, зосереджує увагу слухачів. Головним у науковій доповіді є зміст і наукова аргументація.

Виразність і простота мови при викладі доповіді у великій мері залежить від темпу, голосності й інтонації. Спокійна, некваплива манера викладу завжди імпонує слухачам. Доповідачу необхідно стежити за правильністю літературної вимови, уживати слова відповідно до їх змісту.

Відповідати на питання потрібно давати коротко, виявляючи коректність та скромність в оцінці своїх наукових результатів, витриманість і тактовність навіть у випадку різких виступів опонентів. Самокритичність і поважне ставлення до конструктивної критики - важлива умова усунення недоліків у дослідженні.

У ряді випадків по доповіді складають тези, у яких коротко (1—2 сторінки) викладають головну ідею, основу доповіді і необхідну аргументацію.

  • Вчений обов’язково має вміти презентувати науковому співтовариства результат своєї діяльності - виступати з короткою і чіткою доповіддю, (окресливши сутність основних логічних зв'язків між окремими елементами досліджуваного явища), вести наукову дискусію, переконливо аргументувати свої наукові положення. Це уміння виробляється систематичною наполегливою роботою над дослідженнями, доповідями і виступами перед науковими колективами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]