Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ IV.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Товарні ваги

Ваги товарні  призначені для зважування великих вантажів, продуктів в закладах ресторанного господарства. Найбільш поширені ваги шкально-гирні зі співвідношенням плеч 1:100, та електронні ваги для великих ресторанів. На них вантаж масою 100 кг врівноважується гирею в 1 кг. Терези випускають з найбільшою межею зважування 500 кг, 1, 2, 3 т.

Ваги товарні шкальногирні з хиткою платформою РП-500Г13 (рис. 4.11).

Дані ваги складаються з чавунної рами, великого і малого підплатформених важелів, з'єднаних між собою сергою. Всередині стовпчика проходить тяга, що з'єднує великий підплатформений важіль з коромислом. Коромисло ваг поділене опорною призмою, на велике і мале плече. На малому плечі коромисла знаходиться рухомий тарувальний вантаж, за допомогою якого урівноважуються ненавантажені ваги. На велике плече коромисла нанесена шкала, на ньому розташована пересувна гиря, а на кінцевій призмі підвішено гиреутримувач з тарувальною камерою. Ваги оснащені нерухомим покажчиком рівноваги і аретиром для замикання і відмикання ваг.

Рис. 4.11 Товарні шкально- гирно ваги РП-500М13:

1  сполучна серга; 2  малий підплатформений важіль; 3  великий підплатформений важіль; 4  опорна призма; 5  вантажоприймальна призма; 6  чавунна рама; 7  рама платформи; 8  тяга; 9  гиреутримувач з тарувальною камерою; 10  покажчик рівноваги; 11  пересувна незнімна гиря; 12  аретир; 13  полку; 14  тарувальний вантаж

На колонці ваг є схил, що складається з ланцюжка з підвішеним вантажем і загостреним нерухомим стрижнем. Схил служить для перевірки горизонтального положення ваг. Якщо вістря вантажу і нерухомого стрижня збігаються, то ваги встановлені горизонтально. На коромислі вказано співвідношення пліч важелів (1:100), найменша і найбільша межі зважування, заводський номер, товарний знак і рік випуску ваг.

На шкалі коромисла і пересувній гирі ставлять довірче клеймо. При зважуванні масу вантажу визначають додаванням накладних гир на гиреутримувачі і показань шкали коромисла.

Товарні ваги встановлюють у горизонтальне положення по схилі в підсобних приміщеннях. Для зважування великих вантажів, їх розташовують у спеціальному заглибленні так, щоб платформа знаходиласябула на одному рівні з підлогою. Це полегшує роботу з укладання та зняття вантажу. Перед зважуванням перевіряють рівновагу ненавантажених ваг. Для цього пересувну гирю посувають вліво до упору і відкривають арретир. Якщо нерухомий покажчик рівноваги і коромисло не збігаються, то ваги врівноважують за допомогою рухомого тарувального вантажу. Перед зважуванням арретир закривають. Вантаж на ваги кладуть обережно, без поштовхів. При зважуванні великих вантажів користуються трампліном (накладним містком). Вантаж кладуть на середину платформи, а при великій кількості розміщують рівномірно. Він не повинен доторкатися сторонніх предметів, стовпчика, чи звисати з платформи. Після укладання вантажу відкривають аретир, на гиреутримувач ставлять гирі і, переміщуючи пересувні гирі по шкалі, урівноважують ваги.

Зважування вважається закінченим, якщо після трьох  чотирьох коливань покажчики рівноваги встановлюються на одному рівні. Потім арретир закривають, визначають масу вантажу, знімають його з платформи, а гирі з гиреутримувача. Пересувну гирю встановлюють на нульовій поділці. Забороняється залишати вантаж на платформі ваг, а гирі на гиреутримувачі, зважувати вантаж більший чи менший за межу зважування. При зважуванні варто користуватися тільки умовними гирями з радіальним вирізом, призначеними для даних ваг.