Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ IV.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

4.3. Дослідження технології роботи електронних контрольно-касових апаратів зі штриховим кодуванням

4.3.1. Про запровадження у закладах ресторанного господарства процесі міжнародної системи

ean- ucc- Іnternational

Розвиток інформаційних технологій і комп’ютеризація всіх сфер діяльності в суспільстві стали причиною появи штрихових кодів, як засобу для автоматичної ідентифікації інформації, що використовується при роботі з комп’ютерними засобами. Швидкий розвиток інформаційних технологій вносить серйозні корективи в організацію торгівлі.

Система ЕАN . UCC - це всесвітня система стандартів та методик, створена для вдосконалення процесів ідентифікації та обліку, для ефективної організації інформаційних потоків, і таким чином – для підвищення продуктивності та скорочення виробничих видатків.

Міжнародна система товарної нумерації виникла внаслідок необхідності створення ланки, яка б поєднувала виробників та торгівлю і дозволяла узгоджено вдосконалювати виробництво та постачання в умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій. Тому членство в асоціації “ЄАН-Україна” та участь в системі ЕАN. UCC забезпечує підприємству можливість організувати на якісно вищому рівні весь ланцюг просування товарів – від виробника до кінцевого споживача.

12 грудня 1994 року постановою Кабінету міністрів України за № 821 була заснована Асоціація “ЄАН-Україна”, якій надані повноваження представляти інтереси українських виробників і дистриб’юторів в Міжнародній Асоціації Товарної Нумерації (ЕАN international) та в інших міжнародних асоціаціях і організаціях, що діють у галузі автоматизованої ідентифікації та штрихового кодування.

Асоціація Товарної Нумерації України “ЄАН-Україна” – добровільна некомерційна неурядова самоврядна організація, член міжнародної асоціації ЕАN international.

Метою діяльності асоціації “ЄАН-Україна” є впровадження в Україні всесвітньої багатогалузевої системи ідентифікації та комунікації для товарів та послуг, базованої на міжнародних стандартах системи ЕАN. UCC.

Усім асоційованим членам Асоціації “ЄАН-Україна” видається Глобальний номер розташування ЕАN. UCC. Це відкриває безкоштовний доступ до баз даних відкритих Асоціацією Товарної Нумерації України – до національних і міжнародних.

В цих базах даних міститься інформація по кожному зареєстрованому штрих-коду: пошук товару по GTSN; пошук товару по назві; пошук товару по GLN (в цій же базі даних можна знайти юридичну адресу виготовлювача); короткий опис характеристики товару (склад, властивості, стандарт – якщо він є, вид упаковки, фасування).

Штрихове кодування товарів в Україні стало реальністю. Створюються умо­ви для запровадження інформаційних техно­логій, автоматизованої бази для контролю та управління товарно-грошовим обігом. По штрих-коду Україну пізнають на зовнішніх ринках як виробника товарів, що відповідають сучасним вимогам.

За 9 років після прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 29 травня 1996 року № 574 "Про впровадження штрихового кодування товарів" ство­рено законодавчу та нормативно-методичну базу впровадження технології штрихового ко­дування, якою визначені правила та рекомен­дації виробникам та дистриб'юторам товарів щодо маркування товарів штрихкодовими по­значками.

Співробітництво між закладами ресторанного господарства і Асоціацією є більш широким, ніж стандартні стосунки між Асоціацією і підприємством – учасником системи ЕАN. UCC.

Особливо штрихове кодування розглядається не тільки в контексті ЕККА (електронних контрольно-касових апаратів), а як засіб автоматичної ідентифікації, який може використовуватись на всіх етапах існування товару – від самого процесу виробництва до продажу товару споживача, і навіть після продажу (наприклад, обробка рекламацій та гарантійне обслуговування).

Автоматична ідентифікація розглядається не тільки як засіб зв’язку між фізичним і віртуальним існуванням об’єктів обліку. Найближчим часом перед вивченням технічних засобів автоматичної ідентифікації надавати студентам, як мінімум, базові принципи інформаційної логістики.

Застосування внутрішніх штрихових кодів для маркування товарів, що розфасовуються та пакуються на підприємствах, дозво­ляє впроваджувати таку прогресивну форму торгівлі, як самообслуговування, а також у по­вному обсязі використовувати можливості еле­ктронних систем контролю та управління то­варно-грошовим обігом у закладах ресторанного господарства.

Штрихове кодування на сьогодні є усесвітньо прийнятим засобом маркування товарів і їх іден­тифікації. Наявність штрихкодових позначок на то­варах дає змогу автоматизувати облік, касове об­слуговування, і є необхідним при автоматизації процесів транспортування і продажу. В умовах рин­кової економіки виробники продукції, що застосо­вують технології штрихового кодування, мають можливість виготовляти і реалізовувати продукцію оперативніше і дешевше, а отже підвищувати її кон­курентоспроможність.

Стосовно можливостей Університету як учасника системи ЕАN. UCC. На даний час з Університетом укладено договір, який не передбачає присвоєння префікса підприємства ЕАN. UCC. Цей договір передбачає менші розміри членських внесків (відносно стандартного договору з підприємством-виробником) і орієнтований в першу чергу на забезпечення інформаційних сервісів для учасника системи ЕАN. UCC. Університет представлений в електронних каталогах ЕАN, які підтримує Асоціація (зокрема, Депозитарії) і може використовуватись цими електронними каталогами.

Користувачі Депозитарію (Національний електронний каталог товарів та послуг) можуть отримувати впорядковану інформацію про підприємства, які виготовляють продукцію, про товари та послуги, яким асоціацією “ЄАН-Україна” присвоєні ідентифікаційні номери.

Однак, для повного застосування всіх можливостей системи ЕАN. UCC в своїй виробничій сфері Університет повинен мати префікс підприємства ЕАN. UCC. Тільки тоді підприємство має можливість отримання GTIN (Global Trade Item Number – Глобальний номер торгової організації ), що необхідно для застосування в видавничій діяльності Університету. Крім отримання GTIN, префікс підприємства ЕАN. UCC надає можливість використання і багатьох інших застосувань системи ЕАN. UCC, наприклад: інвентарний облік, ідентифікація послуг, тощо.

В сучасній торговельній практиці будь-який товар, паралельно з фізичним існуванням, існує "віртуально" - в автоматизованих системах обліку та контролю, в яких відображається кожна суттєва операція з даним товаром.

Універсальним засобом, за допомогою якого можна ідентифікувати конкретний товар та зробити на нього однозначне посилання, є присвоєний товару унікальний ідентифікаційний номер ЕАN, який прийнято називати Глобальним номером торгової одиниціGTIN (Global Тrаdе Іtет Nитbеr).

В лабораторії штрихового кодування (А-230) кафедри інженерно-технічних дисциплін Київського національного торговельно-економічного університету встановлено нове обладнання, яке дозволяє вивчати нові високі технології штрихового кодування, зчитувачі штрихкодів, підключені до комп’ютерів, що дозволяє вивчати основи комп’ютерної обробки штрихетикеток.

Встановлені також ваги з принтером штрихетикеток для вивчення технології роботи з ваговими товарами. Етикетка, отримана із таких ваг, несе в собі інформацію про локальний код цього товару і його масу.

Застосування сучасних інформаційних засобів, і зокрема штрихового кодування кардинально вдосконалює організацію учбового процесу, дозволяє здійснювати оперативне товарне планування, тобто краще реагувати на потреби споживачів.

Комп’ютеризовані інформаційні системи стали неодмінним елементом ділового співробітництва. Життя довело, що той, хто хочу мати прибутки від своєї діяльності, повинен використовувати новітні інформаційні технології, починаючи від виробництва товарів до їх збуту кінцевому споживачеві.

Префікси ЕАN. UCC різних країн наведені нижче

Префікси ЕАN • ІІСС

00-13

UСС (США та Канада)

54

Бельгія та Люксембург

750

Мексика

20-29

Номери обмеженої

560

Португалія

759

Венесуела

циркуляції

569

Ісландія

76

Швейцарія

30-37

Франція

57

Данія

770

Колумбія

380

Болгарія

590

Польща

773

Уругвай

383

Словенія

594

Румунія

775

Перу

385

Хорватія

599

Угорщина

777

Болівія

387

Боснія - Герцеговина

600-601

Південно-Африканська

779

Аргентина

400-440

Німеччина

Республіка

780

Чилі

45 та 49

Японія

609

о-в Маврикій

784

Парагвай

460-469

Росія

611

Марокко

786

Еквадор

471

Тайвань

613

Алжир

789

Бразилія

474

Естонія

616

Кенія

80-83

Італія

475

Латвія

619

Туніс

84

Іспанія

476

Азербайджан

621

Сірія

850

Куба

477

Литва

622

Єгипет

858

Словаччина

478

Узбекистан

625

Йорданія

859

Чехія

479

Шрі-Ланка

626

Іран

860

Югославія

480

Філіппіни

627

Кувейт

867

Північна Корея

481

Білорусь

628

Саудівська Аравія

869

Туреччина

482

Україна

629

ОАЕ

87

Нідерланди

484

Молдова

64

Фінляндія

880

Південна Корея

485

Вірменія

690-693

Китай

885

Таїланд

486

Грузія

70

Норвегія

888

Сінгапур

487

Казахстан

729

Ізраїль

890

Індія

489

Гонконг

73

Швеція

893

В'єтнам

50

Великобританія

740

Гватемала

899

Індонезія

520

Греція

741

Сальвадор

90-91

Австрія

528

Ліван

742

Гондурас

93

Австралія

529

Кіпр

743

Нікарагуа

94

Нова Зеландія

531

Македонія

744

Коста-Ріка

955

Малайзія

535

Мальта

745

Панама

958

Макао

539

Ірландія

746

Домініканська

Республіка