Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ IV.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

4.2.2. Принципи будови електронних контрольно-касових апаратів

Електронний контрольно-касовий апарат - це є складна за будовою машина, на якій одночасно з підсумовуванням друкуються грошові документи  касові чеки – здійснюються і проводять інші контрольні й облікові операції.

Нині існує багато моделей електронних контрольно-касових апаратів. Однак більшість їх має подібну конструкцію й однакові чи близькі за призначенням основні вузли. Електронні контрольно-касові апарати мають встановлюваний та індикаторний механізм, блок пам'яті, друкувальний пристрій, закриті металевим чи пластмасовим кожухом і змонтовані на базисі усередині якого розміщена шухляда для грошей. Кожна машина оснащена замками для замикання та переключення режимів роботи комплектом приладдя для догляду і деякими запасними частинами.

Установлювальний механізм являє собою набір клавіш. За допомогою яких вводяться необхідні дані, проведені через апарат, через цифровий код чи штрих код, лічильник, по якому буде проведена сума, включає електродвигун, що пускає апарат у хід.

Клавіатура апаратів складається з цифрових і функціональних клавіш. Клавіші набору сум, сейф, кредит, чек, оплата, код товару, прогону стрічки. Клавіші включаються тільки по одній.

Індикаторний механізм розташований у верхній частині апарата. Індикатор являє собою табло, на якому висвічуються цифри та букви. Всі електронні контрольно-касові апарати мають двосторонні індикатори  один з боку продавця, інший - з боку покупця. Введені дані з’являються на індикаторі після завершення циклу і друкування.

Перемикач режимів роботи (ключі і замки). В апаратах встановлений електромеханічний замок. Перехід у різні режими роботи здійснюється за допомогою електромеханічного замка і комплекту ключів, замок розташований, як правило, у верхній частині апарата. Знизу, праворуч, знаходиться механічний замок для відмикання шухляди для грошей.

Каса вмикається в мережу за допомогою шнура і штепсельної вилки із заземленням (євровилки).

Режим роботи апарата задається положенням ключа в замку. Кожен із чотирьох ключів комплекту має буквене маркування, що визначає його положення в замку і роботу в режимах: роботи касирів; звітів без онулення; звітів з онуленням; програмування.

Усі ключі слід виймати і вставляти в замок тільки в положенні «OFF». Якщо ключ в замку відсутній ЭККА встановлюється у тестовий режим.

Потрібно памятати, що у режимі OFF (“вимк”) апарат не виконує дій по натискуванню клавіш, але залишається підключеним до електромережі для підзарядки акумулятора. У цьому режимі апарат може знаходитися цілодобово, при цьому його споживана потужність буде не більше 10 Вт.

Принтер (друкувальний пристрій) призначений для друкування грошових документів  чеків. Він розташований з лівої сторони ЭККА. Електронні контрольно-касові апарати працюють на основі матричного принтера. Для забезпечення правильної безперебійної роботи принтера необхідно, щоб використовувані витратні матеріали (паперова та фарбувальна стрічка) відповідали вимогам, зазначеним у технічній характеристиці ЕККА.

Паперова стрічка може бути одинарна і подвійна, її ширина і діаметр залежать від моделі ЕККА.

Блок памяті забезпечує зберігання інформації впродовж 90 днів і більше після вимкнення апарата від мережі. Блок памяті функціонує на основі вмонтованого акумулятора. Достовірність інформації перевіряється автоматично при кожному вмиканні каси в мережу.

Фіскальна память. Блок фіскальної памяті (ФП)  енергонезалежний. Записана інформація не може бути змінена, а її достовірність може бути викривлена лише в результаті поломки блока або появи дефектів в управлінні.

Обєм ФП забезпечує функціонування каси протягом 3-10 років. Тривалість цього періоду залежить від частоти онулень та кількості податкових груп, що використовуються.

Програмування ФП здійснювати спеціаліст центру сервісного обслуговування (ЦСО).