Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ IV.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Програмування роботи вагів Загальні вказівки по програмуванню. Ваги типу lp дають можливість запрограмувати велику кількість інформації.

Перемикач даних, які можуть ввести у пам’ять вагів, наведено у табл. 4.5. ці дані можна поділити на декілька груп:

1  змінні дані про характеристики кожного окремого товару; роздруковуються на чеках і містять цифрову інформацію  номер товару, код виду товару, номер повідомлення, ціна, строк зберігання, і текстову найменування товару;

2  дані прямого виклику з памяті за допомогою 54 розташованих на функціональній клавіатурі клавіш ціни (це різновид змінних даних);

3  текстові повідомлення, які викликаються за номером товару і друкуються на чеках; вони можуть містити перелік інгредієнтів продукту, спосіб приготування та інші відомості про товар що продається;

4  постійні дані  це інформація однакова на всіх чеках, а саме: заголовок і магазин, (тексти) друкуються відповідно зверху і внизу чеку а також постійні цифрові данні  поточні дата і час, номер відділу і інше;

Таблиця 4.4

Позначення на дисплеї

Дані, що програмуються

Тип даних

Текст

Цифра

<PLU>

Змінні дані:

<PLUno>

НОМЕР ТОВАРУ

+

<iCodE>

КОД ВИДУ ТОВАРУ

+

<nAmE>

НАЙМЕНУВАННЯ ТОВАРУ

+

<MSGno>

НОМЕР ПОВІДОМЛЕННЯ

+

<PriCE>

ЦІНА

+

<LiFE>

СРОК ЗБЕРІГАННЯ

+

<tArE>

ТАРА

+

<GcodE>

ГРУПОВИЙ КОД

+

<PrSEt>

КЛАВІШІ ЦІН

+

+

<MSG>

ПОВІДОМЛЕННЯ

+

Постійні дані

<HEAd>

ЗАГОЛОВОК

+

<ShoP>

МАГАЗИН

+

<Set>

Постійні цифрові дані:

<dAtE>

ПОТОЧНА ДАТА

+

<timE>

ПОТОЧНИЙ ЧАС

+

<dPtno>

НОМЕР ВІДДІЛУ

+

<LabEL>

ФОРМАТ ЕТИКЕТКИ

+

<AdJSt>

зсув ДРУКУ

+

<PmodE>

ОСОБЛИВОСТІ ДРУКУ

+

<AutoP>

ПОРІГ СПРАЦюВАННЯ ПРИНТЕРА

+

Групи даних в табл. 4.4 пронумеровані відповідно до послідовності переходу від однієї групи даних до іншої при програмуванні за допомогою клавіш зі стрілками вверх ↑ або вниз↓.

До групи постійних цифрових даних входять сім параметрів. Номера параметру  це код, який використовується при його програмуванні. Повний номер параметру постійних цифрових даних позначається двома цифрами, наприклад 6-3 або 6-7.

У стовпчику “Позначення” наведено найменування даних, які висвічуються при їх програмуванні на індикаторі вага. Програмування всіх даних відбувається послідовно Конкретні дії при програмуванні за допомогою клавіш на одній з клавіатур функціональній клавіатуіа (ФК), цифровій клавіатурі (ЦК) або алфавітно-цифровій клавіатурі (АЦК), вказані в відповідних трьох колонках “Що натискувати” таблиць.

Перед початком програмування перемикачі режимів ПГМ/ОБЩ/ОТЧ і ОСТ/РУЧ/АВТ потрібно установити в положення, яке виділено в назві перемикача над таблицею подвійним підкресленням.

Програмування цифрових даних. Для введення цифрових даних (програмування <PLU>, <PrSEt> або <Set>) використовується клавіатура ЦК, а також клавіші ПЕЧ і клавіші зі стрілками верх↑ і вниз↓ . В таблицях вони позначені прописними літерами в колонках ЦК і вартість. У колонці ЦК справа від них в дужках наведені їх граничні значення, більше яких вводить не дозволяється.

Кожний наступний крок програмування починається із введення назви даних, що програмуються за допомогою стрілок на ФК або клавіші ПЕЧ, яка одночасно записує в память вагів дані попереднього кроку. На індикаторі ВЕС повинно зявитися умовне позначення даних, які програмуються, (див. 2-ий стовпчик табл. 3)

Після наступного натискання ПЕЧ покажчик індикатора ваги трансформується (для деяких даних воно зберігається тим же), а на індикаторі ціна зявиться <EntEr> для введення даних або їх коду. Код вводиться за допомогою ЦК послідовним натисканням клавіші ПЕЧ. Перед введенням параметра, який програмується на індикаторі вартість з’являється цифра 0, якщо параметр вводиться перший раз, а якщо програмування повторне, то замість 0 з’явиться, запрограмована перед цим цифра.

слід зазанчити, якщо на дисплеї з’являється напис <EntEr> стрілки вверх ↑ і вниз ↓ не можуть використовуватися для переходу до програмування інших даних доти, доки не буде завершено поточне програмування.

Якщо при введені цифрових даних на індикаторі вартість зявився напис <invALid>, це вказує на те, що введене число занадто велике, тобто перевищує максимум, вказаний в дужках в стовпчику ЦК таблиць і потрібно повторити введення.

Після набору цифровими клавішами виправленого параметра його введення в память вагів здійснюється натисненням клавіші ПЕЧ (деякі дані, наприклад поточна дата або поточний час, запамятовуються автоматично).

Продемонструємо, як користуватися таблицями програмування на конкретниму прикладі. Необхідно ввести номер відділу <dPtno>. Цей параметр належить до групи 6 постійних цифрових даних (<Set>) код параметра дорівнює 3. Нехай ваги обслуговують відділ 10 магазину. У вихідний стан <Set> ваги переходять, або після закінчення вводу будь-якого цифрового параметру в межах цієї самої групи даних, або за допомогою стрілки вверх ↑ або вниз↓ .

Щоб запрограмувати номера відділу необхідно виконати п’ять наступних кроків, які відповідають 5 рядкам табл.

нажати клавішу ПЕЧ. На індикаторі ціна зявляється запрошення ввести код параметра, який програмується;

 натиснути клавішу 3  код параметра номер відділу;

 натиснути клавішу ПЕЧ, щоб ввести потрібний номер. На індикаторі ціна зявиться запрошення ввести новий номер відділу, а на індикаторі вартість  попереднє його значення, наприклад U=66;

 набрати 10 на ЦК, новий номер відділу, тобто Х=10;

 нажати клавішу ПЕЧ. На дисплеї встановиться вихідний стан <Set> для програмування наступного параметра.

Програмування текстових даних. У таблицях програмування введення текстових даних за допомогою АЦК позначається крапками (…).Після переходу вагів у вихідний стан для програмування будь-яких текстових даних, тобто коли на індикаторі ВЕС з’являється відповідна назва, слід натиснути клавішу ПЕЧ.

Введемо, наприклад у память заголовок. Натиснувши у вихідному стані (напис <PLU> на індикаторі ВЕС) тричі клавішу зі стрілкою вниз ↓↓↓, на індикаторі ВЕС з’явиться напис <HEAd>. Введення починається натисненням клавіші ПЕЧ. На індикаторі ВЕС зявляється умовний напис <EНd>, а на індикаторі ціна  десяткове число 01.01, де перші дві цифри вказують на те, що програмується 1-й рядок текстового повідомлення; а дві наступні,  що програмується перший символ в рядку. В подальшому при введенні тексту дві останні цифри будуть збільшуватися, вказуючи на кількість введених символів.

Літери у текстовому повідомленні можуть бути як великі, так і маленькими. Перехід від одного виду літер до іншого здійснюється клавішею РЕГ на ФК. Якщо літери великі, над написом РЕГ на панелі індикатора ціна включиться покажчик дисплея  маленький світловий трикутник. При першому натисканні на клавішу РЕГ всі наступні літери будуть друкуватися також прописними, поки не буде знову натиснута клавіша РЕГ.

Пробіл у тексті повідомлення робиться клавішею ПРОБ.

Після повного набору першого рядка повідомлення заголовок (28 символів) на індикаторах ціна і вартість зявиться напис <End oF LinE 1>/

Перевірити набраний текст можна за допомогою індикатор вартість. Якщо введений символ  цифра, то вона з’явиться у молодшому (самому правому) розряді цього індикатора. При наступному введенні ця цифра зсовується вліво і зявляється наступна. І так далі. Якщо ж ввести літеру або який-небудь інший символ, то висвітлюється лише нижній (горизонтальний) сегмент молодшого розряду індикатора вартість.

Так як індикатор вартість містить лише 7 розрядів, то на ньому висвітлюється лише частина введеного рядка (поточний символ і лівіше  шість попередніх). Пробіли в тексті на індикаторі відповідають порожнім розрядам.

Користуючись клавішами зі стрілками вліво ← і вправо → на ФК, можна перевіряти рядок заголовка, на індикаторі вартість.

На чеку заголовок роздруковується симетрично до центру рядка. Тому, якщо запрограмований попередньо заголовок був коротким, початок рядка на індикаторі вартість може бути пустим.

Якщо увійти в режим програмування заголовка, і не набравши жодного символу, відразу вийти з нього, (клавіша ПЕЧ), то в памяті збережеться попередньо записаний текст заголовка. Якщо ж набрати хоча б один символ і натиснути клавішу ПЕЧ, то попередній текст повністю втратиться а в память запишиться новий заголовок.

Порядок введення інших текстових даних, в основному, такий самий, як заголовка.