Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ IV.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Порядок роботи. Введення ціни здійснюється двома способами:

  1. почерговим натисканням відповідних клавіш (від 0 до 9);

  2. шляхом програмування 32 клавішей клавіатури.

Компенсація тари. Відбувається натисканням клавіші “Т”. На табло “маса” з'являються «0000», а на табло “тара”  маса тари. Натисканням кнопки «Т» (при значенні 0 чи від’ємному значенні на табло “маса”) онулює показання табло “маса” і “тара”.

Програмування ціни. Цей процес необхідний для полегшення роботи продавця. У пам'ять ваг можна запрограмувати 32 ціни.

Приклад: Набираємо 26.80 (ціна за 1 кг) і натискуємо клавішу “ПР”, – чутно звуковий сигнал. Тепер, щоб введену в пам’ять суму запрограмувати, натискають на будь-яку клавішу від “IA” до “32Я”.і При подальшій роботі не потрібно буде знову набирати вартість товару, вона автоматично виведеться після натискання на запрограмовану клавішу від “IA” до “32Я”.

Клавішаі “П+”. Ця клавіша необхідна для підрахунку декількох покупок. Після визначення вартості першої покупки натискають клавішу “П+”,– загоряється світлодіод “П+”– і на табло “вартість” з'являється миготливе значення проміжної суми, після зважування другої покупки знову натиснути кнопку “П+”, вартість цієї покупки сумується з вартістю попередньої. Для того, щоб підрахувати загальну вартість покупки необхідно натиснути клавішу “підсумок”.

Клавіша “ШТ”. Функцією цієї клавіші є множення ціни на кількість. Наприклад: 8.50 (ціна 1 шт.), набираємо суму на основній клавіатурі від “0” до “9”, далі натискаємо клавішу “ШТ” (загоряється світлодіод “Штуки”) та кількість – “4” на основній клавіатурі. На табло вартості загоряється загальна сума – 34.00.

Клавіша “ПІДСУМОК”. За допомогою цієї клавіші здійснюється підсумовування декількох покупок (за умови, що була натиснута клавіша “П+”) і підраховується вартість всієї покупки (цифри на табло “вартість” не мигтять.

Ваги електронні торгові ве-15т

ВЕ-15Т  електронні торгові ваги середнього класу точності (рис. 4.7). Високі технічні й експлуатаційні характеристики забезпечує вагам вбудований мікропроцесор зі спеціально розробленими програмами.

Ваги призначені: зважувати товар масою до 15 кг; визначати вартість товару до 9999 грн. 99 коп. (6 знаків); запам'ятовувати ціну для семи видів товарів; компенсувати масу тари до 6 кг; визначати вартість штучних товарів; визначати сумарну вартість товарів; обчислювати здачу; працювати з касовим апаратом.

Будова і робота ваг. Ваги складаються пристрою, що зважує; пристрою індикації.

До пристрою, що зважує, входять: платформа з огородженням, корпус, мережний вимикач, вихідне рознімання інтерфейсу, ніжки для регулювання рівня ваг, ампула рівня, розетка для підключення пристрою індикації.

В будову індикації входять: клавіатура, конструктивно однаково виконані табло покупця і продавця, що включають у себе індикатори “маса”, “ціна”, “вартість”.

Клавіатура розділена на основну (знаходиться під індикатором “вартість”) і додаткову (під індикатором “ціна”).

Принцип роботи ваг будується на перетворенні деформації чутливого елемента, що виникає під дією показань ваги вантажу, що зважується, в аналоговий електричний сигнал, перетворення його в цифрову форму і наступну цифрову обробку на однокристальній ЕОМ з видачею результату на цифрові індикатори “маса”, “ціна”, “вартість” і на вихідне рознімання інтерфейсу.

Технічні дані. Межі зважування: найбільша  15 кг; найменша  40 г; найбільша межа компенсації маси тари  6 кг; кількість відображуваних десяткових знаків: індикатора “маса”  5 знаків; індикатора “вартість” і “ціна”  6 знаків.

Клавіатура й індикатори (рис. 4.8): індикатор “маса” показує масу чи кількість штучного товару або здачу; індикатор “ціна” ціну чи суму, отриману від покупця; індикатор “вартість” вартість товару; індикатор “пам’ять вартості” розташований у першому розряді індикатора “вартість,” у вигляді точки. Починає мигати при натисканні клавіші “плюс”, що означає введення інформації з індикатора “вартість” у регістр пам'яті; клавіша “М”. Режим пам'яті використовується для входу в режим запам'ятовування ціни однієї із семи ячеєк пам'яті; клавіші “пам’яті” від 1 до 7 використовуються для введення в ячейку пам'яті і виведення на індикатор ціни товару; клавіші “введення” використовуються для введення: ціни, кількості штучного товару; суми, отриманої від покупця. Клавіша “подвійний нуль” використовується для введення двох нулів одночасно, що прискорює набір числових значень; клавіша “скидання” використовується для скидання показань на індикаторах “ціна” і “вартість”; клавіша “штуки” використовується для входу в режим обчислення вартості штучного товару; клавіша “сума” використовується для підведення підсумку й одночасно для входу в режим обчислення здачі; клавіша “плюс” використовується для додавання вартості покупок і одночасно введення цієї вартості в регістр пам'яті; клавіша “тара” використовується для компенсації маси тари і скидання показань на індикаторі “маса”.

Рис. 4.8. Клавіатура й індикатори ваг ВЕ-15Т

1  індикатор “маса”; 2  індикатор “ціна”;

3  індикатор “вартість”; 4  індикатор “пам’ять вартості” 5  клавіша “М+”; 6  клавіші “пам’яті”; 7  клавіші “введення”; 8  клавіша “скидання”; 9  клавіша “штуки”; 10  клавіша “сума”; 11  клавіша “плюс”; 12  клавіша “тара”

Робота з вагами. Програмувати (запам'ятовування) цін. Вводити ціну за товар можна не тільки за допомогою клавіш “введення”, але і клавіш “пам’яті”. Такий режим зручний для запам'ятовування цін, що використовуються найбільш часто. Для цього перед початком роботи чи при зміні цін на товари необхідно ввести в ячейки пам'яті (з 1 по 7) потрібні ціни.

Приклад: Користуючись клавішами “введення”, набрати ціну 6,50, потім натиснути клавішу “М”, потім цифру 1 на додатковій клавіатурі – ціна запрограмована. Натиснути клавішу “С” і повторити програмування. Користуючись клавішами “введення”, набрати ціну 6.90, після цього натиснути клавішу “М”, а потім цифру 2 на додатковій клавіатурі, клавішею “скидання” скинути показання на індикаторі і знову повторити дії для того, щоб запрограмувати всі клавіші від 1 до 7.

Для виведення на індикатор необхідної ціни достатньо натиснути клавіші “пам’ять” від 1 до 7. У нашому випадку клавіша 1 – 6 крб. 50 коп., а 2 ячейка буде мати ціну 6 крб.90 коп.

Введена інформація зберігається в пам'яті навіть при вимкненому живленні. Кількість перезапису цін у пам'ять не обмежена.

Визначення вартості товару, що зважується: покласти товар на платформу; користаючись клавішами “введення” чи однією із клавіш “пам’яті”, набрати ціну товару; на індикаторі “вартість” висвітиться вартість товару; якщо маса товару більше 15 кг, на індикаторі “маса” висвітиться буква “Н”.

Визначення вартості штучного товару: користаючись клавішами “введення” чи однієї із клавіш “пам’яті” набрати ціну штучного товару; натиснути клавішу “штуки” (Х); користаючись клавішами “введення” набрати кількість штучного товару. На індикаторі “маса” висвітиться введена кількість товару. На індикаторі “вартість”  добуток ціни на кількість.

Приклад: 5.00 (ціна 1 шт.), набрати на основній клавіатурі, натиснути клавішу “Х” (на додатковій клавіатурі), після 8 (кількість). На індикаторі “вартість” висвітиться 40.00  вартість штучного товару.

Визначення вартості товару, що зважується, з використанням тари: встановити тару на платформі. На індикатор “маса” покаже масу тари; натиснути клавішу “тара”. Індикатор “маса” онулиться; покласти товар у тару; користуючись клавішами “введення” чи однією з клавіш “пам’ять” набрати ціну товару. На індикаторі “вартість” висвітиться сума товару; при знятті тари з платформи на індикаторі “маса” з’явиться значення маси тари зі знаком “мінус” (для онулення індикатора “маса” натиснути на клавішу “тара”).

Визначення загальної вартості декількох товарів, що зважуються

Перед обслуговуванням покупця переконайтеся в тому, що всі індикатори онулені. Якщо це не так, потрібно скинути показання: індикатора “маса”  клавішею “тара”; індикаторів “ціна” і “вартість”  клавішею “скидання”. Користуючись клавішами “введення” чи однією з клавіш пам'яті, набрати ціну товару, покласти товар на платформу; на індикаторі “вартість” з'явиться вартість товару. Натиснути клавішу “плюс” для введення вартості товару в регістр пам'яті. При цьому в кінці суми замигає точка індикатора “пам’ять вартості”; натиснути клавішу “скидання”, при цьому індикатори “ціна” і “вартість” онуляться. Зняти товар з платформи і покласти наступний; користуючись клавішами “введення” чи однією із клавіш “пам’яті” набрати ціну наступного товару, на індикаторі “вартість” висвітиться його вартість. Натиснути клавішу “плюс” для додавання вартості попереднього товару до вартості товару, що лежить на вагах. На індикаторі “вартість” висвітиться сума. Натиснути клавішу “сума” для підведення підсумку.

Після цього згаснуть показання на індикаторах “маса” і “ціна”, на індикаторі “вартість” залишиться вартість усієї покупки, згасне індикатор “пам’ять вартості”.

Обчислення здачі

Цей режим використовується для обчислення здачі із суми, отриманої від покупця. На індикаторі “вартість” висвічується вартість усієї покупки. Користуючись клавішами “введення”, набрати значення суми, отриманої від покупця, вона висвітиться на індикаторі “ціна”.

Значення здачі висвітиться на індикаторі “маса”.

Клавішею “скидання” скинути показання на індикаторах.

Примітка: якщо товар не зняли з платформи, то на індикаторі “маса” залишиться показання маси цього товару.

Визначення сумарної вартості штучних товарів за різною ціною

Перед обслуговуванням покупця переконатися в тому, що всі індикатори онулені. Якщо це не так, скинути показання: індикатора “маса”  клавішею “тара”; індикаторів “ціна” і “вартість”  клавішею “скидання” (користуючись клавішами “введення” чи однієї з клавіш “пам’ять” набрати ціну товару). Натиснути клавішу “штуки” (Х); клавішами “введення” набрати кількість штучного товару; натиснути клавішу “плюс” (+) для введення вартості товару в регістр пам'яті, при цьому замигає індикатор “пам’ять вартості”. Натиснути клавішу “скидання”, індикатори “маса”, “ціна” і “вартість” онуляться. Клавішами “введення” чи однією з клавіш “пам’ять” набрати ціну наступного товару. Натиснути клавішу “штуки” (Х); клавішами “введення” набрати кількість наступного штучного товару. На індикаторі “маса” висвітиться введена кількість штучного товару. На індикаторі “вартість”  вартість штучного товару. Натиснути клавішу “плюс” для додавання вартості попереднього товару до вартості останнього. На індикаторі “вартість” висвітиться загальна вартість; натиснути клавішу “сума” (Е) для підведення підсумку, показання на індикаторах “маса” і “ціна” згаснуть. На індикаторі “вартість” залишиться вартість усієї покупки, а індикатор “пам’ять вартості” згасне. Якщо необхідно обчислити здачу, користуючись клавішами “введення”, для цього набирають значення суми, отриманої від покупця (вона висвітиться на індикаторі “ціна”). Значення здачі висвітиться на індикаторі “маса”; клавішею “скидання” скинути показання на індикаторах.

Визначення загальної вартості штучних товарів і товарів, що зважуються. Перед зважуванням переконайтеся, що всі індикатори онулені. У противному разі слід скинути показання: індикатора “маса”  клавішею “тара”; індикатора “ціна” і “вартість”  клавішею “скидання”.

Приклад: Необхідно визначити вартість:

  • товару “А” за ціною 8 грн 00 коп. за 1 кг;

- товар “В” за ціною 2 грн 00 коп. за 1 шт. (ціна введена в пам'ять клавішею “І”) у кількості 4 шт.;

- товар “С” за ціною 5 грн 00 коп. за 1 кг (клавіша “2”), що зважується в тарі масою 100 м;

- товар “Д” за ціною 2 грн 00 коп. за 1 шт. (клавіша “3”) кількістю 3 шт.

Видати здачу за умови одержання від покупця 50 грн.

Порядок дії: Набрати ціну товару “А” користаючись клавішами “введення” (8.00), покласти товар “А” на платформу; натиснути клавішу “плюс” (+); зняти товар “А” із платформи; ввести ціну товару “В”, за допомогою клавіші чарунки пам'яті “I” (2.00); натиснути клавішу “штуки” (Х); ввести кількість товару “В” (4 шт.), користуючись клавішею “введення” “4”; натиснути клавішу “плюс” (+); натиснути клавішу “скидання”; ввести ціну товару “С” (5.00), користуючись клавішею ячейки пам'яті “2”; встановити тару на платформу; натиснути клавішу «ТАРА»; покласти товар «С» у тару; натиснути клавішу «ПЛЮС» (+); зняти тару з товаром «С» із платформи; натиснути клавішу «ТАРА»; ввести ціну товару «Д» (2.00), користуючись клавішею ячейки пам'яті «З»; натиснути клавішу “штуки” (Х); ввести кількість товару “Д” (3 шт.), клавішею “введення” “3”; натиснути клавішу “плюс”; натиснути клавішу “сума” (Е); ввести суму, отриману від покупця (50.00), клавішами “введення”; видати здачу покупцю в сумі, зазначеній на індикаторі “маса”; натиснути клавішу “скидання”; ваги готові до обслуговування наступного покупця.

Увага: Щоразу перед зважуванням переконайтеся, що індикатори онулені а індикатор “пам’ять вартості” не мигає.

Не залежно від показань індикатора “вартість” миготіння індикатора “пам’ять вартості” означає, що в регістрі пам'яті знаходиться інформація про останнє обчислення.

Перед зважуванням необхідно завжди обулювати регістр пам'яті (вимкнути індикатор “пам’ять вартості”), натиснувши клавішу “сума”, а потім клавішу “скидання”.