Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ IV.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

4.4. Комп’ютерний комплекс закладів ресторанного господарства

Автоматизована система обробки інформації закладів ресторанного господарства призначена для інформаційного забезпечення, торгово-господарської, фінансової і маркетингової діяльності в умовах ринкових відносин.

Ця програмна система призначена для встановлення зв’язку між персональним комп’ютером і електронним контрольно-касовими апаратами різних марок і виробників. Вона не тільки полегшує використання ЕККА, але й значно розширює його технічні можливості, зокрема дозволяє реалізовувати товари через комп’ютер (режим А). Пам’ять електронних контрольно-касових апаратів обмежена щодо кількості найменувань товарів (продуктів), що реалізуються, та МІNІ-600 МЕ може містити 1200 найменувань товарів SAMSUNG-800, Ера802-2500, а пам’ять комп’ютера – мільйони найменувань.

Використовуючи систему меню, підменю і спеціалізованих екранів ділового режиму, споживач, може керувати і контролювати всі функції і ресурси ЕККА.

Основні функціональні можливості програми: створення одної системи ЕККА різних марок, програмування великої кількості товарів (продуктів та страв); повне охоплення і комп’ютерна автоматизація матеріальних і грошових ресурсів торгових об’єктів, ресторанів і готелів; створення бази даних різних торгових об’єктів, ресторанів, готелів; програмування і звіт касових апаратів за допомогою персонального комп’ютера; робота касових апаратів із використанням бази даних персонального комп’ютера в різних режимах; довідки (денні і періодичні) по операторах (касирах), групах товарів, відділах, залах, податкової звітності та ін.

Система забезпечує: оперативне і найбільш повне задоволення інформаційних потреб споживачів, працівників торгових об’єктів, ресторанів і готелів, включаючи персонал складів, секцій, бухгалтерії, планового і торгових відділів, а також вищого керівництва (директора і його заступників):

  • підвищення рівня поточного контролю і керування товарним і грошовим обігом із метою сучасного проведення усіх видів розрахунків з бюджетом, постачальниками тощо;

  • забезпечення оперативного обліку надходжень, реалізації і залишків товарів у докладному асортименті по постачальникам, складах і окремих відділеннях;

  • підвищення оперативності проведення інвентаризації товарі, харчових продуктів на складах та окремих цехах, скорочення часу простоїв під час інвентаризації, підвищення оборотності товарних ресурсів

  • облік неходових і залежаних товарів;

  • забезпечення захисту прав покупців шляхом видачі йому касового чека (рахунку), що містить дані про час, місце, найменування і ціни страв, послуг, які необхідні для пред’явлення можливих претензій до закладів ресторанного господарства у разі повернення товарів, страв, послуг; відстеження ходових і прибуткових товарів, своєчасне їх замовлення у постачальників.

В основу роботи комп’ютерної системи покладено ряд принципів:

    • використання сучасної комп’ютерної ти електронно-касової техніки, об’єднаної в єдину локальну мережу підприємства закладів ресторанного господарства з можливістю виходу в інші територіально-відокремленні мережі;

    • створення єдиної бази даних, що містить інформацію про рух товару для приготування страв від постачальника до покупця з метою автоматизації функцій контролю і керування роздрібним товарообігом, товарорухом, бухгалтерського обліку, аналізу господарської, фінансової діяльності, маркетингової діяльності;

    • використання сучасних загальносистемних сітьових програмних засобів і прикладного забезпечення. Це дозволяє використовувати сітьову комп’ютерно-касову інформаційну технологію для вирішення задач закладів ресторанного господарства;

    • система є відкритою, здатною видозмінюватись відповідно до вимог життя. Вона має можливість перенесення програмного забезпечення на різні комп’ютери, а також обміну даних з іншими системами;

    • система має модульну структуру, складається з компонентів, що функціонально доповнюють одини одного. Це дозволяє користувачу легко і швидко освоювати систему. Крім того, вона забезпечує роботу ЕККА як в автономному режимі, так і при роботі в системі, а також передбачає можливість підключення пристроїв сканування штрихових кодів.

Автоматизована система обробки інформації закладів ресторанного господарства має набір електронних касових апаратів, фіскальних принтерів, зчитувачів штрих-кодових етикеток, електроні ваги, комп’ютери, мультиплексори, відео-термінали.

Все це устаткування є єдиним програмно-технічним комплексом, яким управляє один комп’ютер PENTIUM-130. Три мультиплексори передачі даних представляють двадцять чотири СОМ-порта, через які іде обмін даними між комп’ютером і перерахованим вище пристроями.

Всі перераховані пристрої мають унікальні протоколи обміну даними з комп’ютером. В програмному комплексі реалізовані драйвери низького рівня для цих протоколів обміну.

Комп’ютер працює в операційній системі WINDOWS-95. нижній рівень драйверів обміну завантажується з операційної системи. Верхній рівень роботи з терміналами і різними типами касових апаратів реалізований в багатозначній, багато використовуваному середовищі MUMPS (multiuser program system). Реалізація MUMPS фірми MICTONETICS версії MSM.4.014 включена в програмно-технічний комплекс. За допомогою цієї системи створюються повноцінні робочі місця на кожному з шести алфавітно-цифрових терміналів.

Для кожного з терміналів може бути запущена будь-яка з програм, перерахованих нижче. Рівняння запуском на будь-якому терміналі будь-яку роботу здійснює касир, офіціант за допомогою програми конфігурування комплексу.

Термінал не має свого процесора, він лише відображає інформацію, яка надійшла по каналу зв'язку і посилає в комп'ютер коди натиснутих клавіш по цьому ж каналу.

Порівняно із сітьовою взаємодією така технологія спрощує координацію дій різних програм і обмін даними між цими програмами, так як всі вони запущені на одному комп'ютері.

Одночасно запущені і працюють програми обміну даними і програми управління для касових апаратів МINІ600.01, МINІ600.04, МINІ500.02, SANSUNG, DАТЕХ, SILEX, ЗРА803, фіскальних принтерів МАРИЯ 301 і ОРТIМUS, електронних ватів VЕ15, зчитувачів штрих-кодових етикеток, принтера штрих-кодових етикеток.

На екрані комп'ютера викладача запущена програма конфігурування і управління всім комплексом. За її допомогою викладач управляє роботою всіх програмних комплексів, які входять в лабораторну систему. Увійшовши в пункт меню "Конфігурування" викладач розподіляє ресурси системи і управляє запуском програмних комплексів на терміналах. На будь-якому з шести терміналів можуть бути запущені наступні програмні комплекси:

> Приймання товарів і запис їх в базу даних > Програмування касових апаратів > Продаж введених товарів, використовуючи фіскальний

принтер

> Формування і продаж комплектів в буфеті >• Комплекс програм для громадського харчування і роботи з

ресторанними касовими апаратами

> Комплекс для вивчення алгоритмів формування штрих-кодових етикеток і виготовлення етикеток на принтері штрих-кодових етикеток

> Програма аналізу систем пітрих-кодування.

Все перераховані програмні комплекси спираються в своїй роботі на систему "касовий сервер", яка паралельно виконує функції продажу товарів, що є в базі даних на всіх касових апаратах, що входять в комплекс і фіскальних принтерах,

використовуючи штрих-кодову технологію (сканери штрих-кодів і принтер штрих-кодових етикеток).

Після "конфігурування" комплексу треба увійти до пункту меню "Запуск всіх систем", вибрати необхідну конфігурацію і натиснути клавішу ЕNТЕR. Запустяться вибрані системи для терміналів. Після цього повинно зникнути віконце внизу екрану "Система не запущена" і на 10 секунд з'явиться вікно "Всі роботи запущені". На терміналах запустяться вибрані викладачем системи.

Використовуючи пункт меню "Контроль" викладач може висвітити в себе на екрані будь-який з терміналів, які входять в комплекс і прослідкувати за ходом роботи на цьому терміналі. Вихід з цього режиму - натиснути разом дві клавіші Сntrl і С.

Після завершення занять пункт меню "Зупинка всього" дозволяє коректно завершити всі роботи і після цього можна вимкнути електроспоживання всіх пристроїв, які входять до лабораторного комплексу.