Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ IV.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Програмування касових апаратів

Існують поля "Звіти", "Товари", "Касири", "Відділи", "Націнки". Управління за допомогою стрілок переміщення при вимкненій лампочці "Num Loock". Вибравши потрібне поле - натиснути “Еnter” Система програмування касових апаратів програмується за допомогою комп'ютера внутрішню пам'ять касових апаратів і одержує з цієї пам'яті звіти.

Перший пункт меню "звіти". Якщо на ньому натиснути “Еnter” - відкриється віконце можливих звітів. Всі звіти каса друкує на паперовій стрічці. Група поточних звітів друкує цікавлячі нас показники лічильників касових апаратів. Скільки продаж по відділах, по товарам, по касирам, за визначений період часу. Ці звіти просто показують стан регістрів касового апарату.

Є ще група обнулюючих звітів. Ці звіти показують стан цих же регістрів, а потім ці регістри очищуються. Узагальнена інформація з цих регістрів заноситься у фіскальну пам'ять касового апарату. Третя група звітів - звіти з фіскальної пам'яті. В цій пам'яті апарату зберігаються щоденні підсумки торгівлі через апарати за весь час роботи каси. Елементи цієї пам'яті зберігають всю інформацію незалежно від того включена каса в електромережу чи ні. Ці блоки пломбуються в податковій інспекції при прийнятті каси на облік і присвоєння їй фіскального номеру.

В меню "Звіти" останній пункт "Одержати заводський і фіскальний номери". Заводський номер - це індивідуальний номер цього касового апарату, який присвоюється при виготовленні. Фіскальний номер - присвоює податкова інспекція при реєстрації каси. Вихід у верхній рівень меню - клавіша "Еsс".

Наступний пункт верхнього меню "Товари". Тут можна запрограмувати всі атрибути товару для торгівлі їм в режимі "ОFF LINE", без комп'ютера. "Назва товару", "Ціна товару", "Належність до відділу", "Кількість" - всі ці поля пам'яті каси необхідно заповнити, щоб здійснити продаж "ОFF LINE".

Третя група в меню "Касири". В ній три пункти "Ім'я касира", "Пароль касира" і "Кількість касирів". "Ім'я касира" буде друкуватись на кожному чеку, і на це ім'я буде підсумовуватися виручка каси. "Пароль касира" дозволяє закрити можливість торгувати на цій касі особам, які не мають для цього дозволу.

"Кількість касирів" - кільком касирам зі своїми іменами і паролями дозволено працювати на цьому конкретному касовому апараті.

Група "Відділи" дозволяють вводити назву відділів, яку друкує каса на чеку, закріпити за відділом будь-який товар, вказувати до якої податкової ставки належить цей відділ. Група "Націнки" управляє націнками - уцінками та їх дозволом і забороною.

Лабораторний комплекс для ресторанних касових апаратів

Призначення комплексу продемонструвати проблеми обробки інформації в нижній ланці підприємства громадського харчування типу ресторану.

Задачі, які можна вирішити:

1. Розподілення столів між офіціантами з контролем виписки по коду офіціанта.

2. Введення оперативної інформації по клієнтам в розрізі видів клієнтів і заказів, які обслуговуються.

3. Друк підсумкового чеку по заказу клієнта і чеків на кухню, буфет, склад, по коду офіціанта і номеру стола.

4. Друк підсумкового чеку клієнту.

5. Набір заказу клієнта.

6. Розрахунки калькуляцій.

7. Формування калькуляцій банкету.