Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ IV.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

4.1.3. Принципи будови окремих вагів, що використовуються у торгівлі та громадському харчуванні

Нині у закладах ресторанного господарства застосовують настільні циферблатні ваги, платформні шкально-гирні і шкальні ваги. Широкого застосування набули електронні ваги.

Ваги мають таку будову: вантажопідіймальний пристрій для розміщення вантажу, що зважується, підіймач сприймаючий навантаження від вантажоприйомних пристроїв, і вказівні, що дозволяють визначати масу вантажу, що зважується; заспокоювача коливань і тарувальні пристосування.

Вантажоприймальний пристрій складається з вантажоприймальної і несучої частин, опорних і обмежувальних деталей. Вантажоприймальні пристрої виготовляються у вигляді чашок, площадок платформ, совків, лотків, які залежно від товару, що зважується, (сипкі, овочі, фрукти, риба і т.п.), мають універсальне чи спеціальне призначення.

Підйомний пристрій являє собою систему важелів першого і другого роду. Залежно від призначення розрізняють головні важелі, що приймають навантаження від вантажоприймального пристрою, передатне і сполучне, передавальне навантаження від вантажоприймального пристрою на вказівне, і допоміжне. Опорами для важелів є металеві стійки і кронштейни.

Щоб забезпечити більш високу чутливість ваг, для з'єднання й опори важелів застосовують призми, подушки і серги. Розрізняють опорні призми, на які спираються важелі, вантажоприймальні, що сприймають навантаження, і сполучні, за допомогою яких зусилля з одного важеля передаються на інший. Призми спираються на подушки, вмонтовані в опори важелів, платформ чи серг. Серги використовуються як опори для важелів і платформ, а також для з'єднання важелів і підвіски коромисла гиреутримувача. Призми і подушки виготовляють з високовуглецевої сталі великої твердості. Технічні вимоги до призм і подушок повинні відповідати ДСТ 9509-74. Щоб призми в процесі експлуатації ваг не змістилися з подушок, їх закріплюють на вагах щічками.

Вказівний пристрій фіксує зусилля, створювані вантажем на вантажоприймальному пристрої і передані на нього через підоймові системи. Для визначення маси на вказівних пристроях є циферблати і шкали.

Ваги настільні циферблатні рн10ц13

Ваги (рис. 4.3) призначені для зважування товарів масою від 100 г до 10 кг. Механізм ваг змонтований на корпусі і закритий зверху металевим кожухом із двосто-ронніми скляними вікнами. Основна частина ваг  здвоєний рівноплечовий важіль (ко-ромисло). На кінцях важеля є ван-тажоприймальні призми, на які спираються передатні важелі з гирьовою і вантажною товарною площадками. Гирьовий і вантажний важелі утримуються зверху рівнобіжними тягами (струнками), прикріпленими шарнірами до корпусу ваг. Вантажний важіль площадки з'єднаний тягою із квадрантом, на якому укріплені дві стрілки. Квадрант являє собою нерівноплечовий важіль, що вільно обертається в межах прямого кута. Коли на вантажну площадку кладуть товар, то через важіль і тягу зусилля передаються квадранту і він обертається доти, доки не настає рівновага. Стрілки показують на шкалі циферблата масу товару. Коли вантаж знімають квадрант повертається в попереднє положення, і стрілки встановлюються на нулі. Під гирьовою площадкою розташована тарувальна камера всередині якої у якій є баласт (металічні дрібні предмети) для урівноваження ненавантажених ваг. Під вантажною площадкою знаходиться масляний заспокоювач, який призначений для регулювання коливань стрілки. Для встановлення ваг у горизонтальне положення використовуються гвинтові ніжки з контргайками та рівень, розташований на станині,  це спиртова капсула з пухирцем повітря. Для перевірки горизонтального положення ваг призначений рівень 15.

На циферблаті ваг нанесено шкалу на якій зазначено мінімальну і максимальну межі, ціну поділок, тип ваг, найменування заводу-виготовлювача, товарний знак, заводський номер, номер стандарту і рік випуску. На кожусі встановлюють пломбу з довірчим клеймом, і зверху закривають металевим (алюмінієвим) ковпачком.

Установка ваг за допомогою рівня (рис. 4.4).

Терези настільні розташовують на поверхні, що не прогинається (на 1520 см від краю). Горизонтальне положення ваг регулюють за рівнем за допомогою гвинтових ніжок. Терези встановлені горизонтально, якщо пухирець повітря знаходиться в центрі контрольного кільця, накресленого на склі. Для цього контргайки опускають униз, а ніжки підгвинчують до корпусу до упору. Переконавшись, що ваги спираються на всі чотири ніжки, перевіряють пухирець повітря рівня. Якщо він відхиляється від центру, то гвинтові ніжки, розташовані на протилежній від повітряного пухирця стороні, починають підгвинчувати, домагаючись встановлення його по центу. Гвинтові ніжки варто вивертати тільки попарно і якщо пухирець повітря став у центрі кола, ніжки закріплюють контргайками. У правильно встановлених ненавантажених вагах стрілки повинні знаходитися на нульовій поділці циферблата. При відхиленні стрілки від нульової поділки, її встановлюють, регулюючи баласт у тарувальній камері. Якщо стрілка розташована на білому полі, то з тарувальної камери забирають частину баласту, якщо стрілка розташована на шкалі з поділками, то в тарувальну камеру додають баласт. Тарувати ваги дозволяється тільки в присутності адміністрації. Забороняється підганяти стрілку за допомогою гир, тому що в цьому випадку показання ваг будуть неправильними. Установивши ваги, перевіряють коливання стрілки. Згідно з ДСТ стрілка повинна робити не більше трьох – чотирьох коливань. Регулюють коливання масляним заспокоювачем, який знаходиться під вантажною площадкою.

Правила зважування на вагах. При зважуванні необхідно дотримуватися ряду правил. Перед зважуванням перевіряють правильність установки ваг за рівнем. Стрілки повинні знаходитися на нульовій поділці, робити три-чотири коливання і швидко повертатися в стан рівноваги. Товар у межах шкали зважують без гир. Якщо маса товару перевищує значення шкали циферблата, то користуються цілими гирями, які кладуть на гирьову площадку. Масу товару обчислюють складаючи масу гир із показанням шкали циферблата. При зважуванні на вагах необхідно користуватися меншим числом гир. Зважувати товар треба чистою масою, тобто при зважуванні в пакувальному матеріалі (пакет чи папір) на гирьову площадку потрібно покласти такий пакет чи папір. Якщо відпускається товар у тару покупця (сметана, олія та ін.), спочатку зважують тару, називають її масу, потім зважують товар разом з тарою (вага брутто). Щоб визначити вагу нетто, необхідно з ваги брутто вирахувати вагу тари. Товар та гирі необхідно класти на ваги обережно. Забороняється різати і пакувати товар на площадці вагів, використовувати умовні гирі на вагах РН-10Ц13У. При зважуванні спочатку на ваги кладуть товар, а потім ставлять гирі.