Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamenatsiyni_vidpovidi.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
221.93 Кб
Скачать

27. Види уяви

Основні види уяви - пасивне й активне. Пасивне поділяється на довільне (мрійність, мрії) і мимовільне (гіпнотичний стан, сон). Активна уява містить у собі артистичне, творче; критичне, що відтворює й антиципірующе. Близько до цих видів уяви знаходиться емпатия - здатність розуміти іншу людини, перейматися його думками і почуттями, сопереживать. Активна уява завжди спрямована на рішення творчої чи особистісної задачі. В активній уяві мало мрійливості і "необґрунтованої" фантазії. Активна уява спрямована в майбутнє й оперує часом як цілком визначеною категорією (тобто людина не втрачає почуття реальності, не ставить себе поза тимчасовими зв'язками й обставинами). Воно спрямовано більше зовні, людина зайнята в основному середовищем, діяльністю і менше внутрішніми проблемами. Активна уява визначається вольовими зусиллями і піддається вольовому контролю.

Уява, що відтворює - відбувається конструювання нових образів у людей відповідно до сприйнятого ззовні словесними повідомленнями, схемами, умовними зображеннями. Продуктами цієї уяви є зовсім нові, раніше не сприймані людиною образи, однак цей вид уяви заснований на колишньому досвіді.

Антиципіруюча уява лежить в основі здатності людини передбачати майбутні події, передбачати результати своїх дій. Завдяки цій здатності, людина може "думкою " побачити, що відбудеться з ним і іншими в майбутньому. Чим молодше людина, тим більше уява вперед у майбутнє. У людей похилого віку уява більше орієнтована на події минулого.

Творча уява - вид уяви, у ході якого людина самостійно створює нові образи й ідеї, що представляють цінність для інших людей чи суспільства і які втілюються в конкретні оригінальні продукти діяльності. Образи творчої уяви створюються за допомогою різних прийомів інтелектуальних операцій: а) операції, за допомогою яких формуються ідеальні образи, б) операції, на основі яких переробляється готова продукція.

Т.Рибо виділив дві основні операції: дисоціацію й асоціацію. Дисоціація - негативна і підготовча операція, у ході якої роздрібнюється почуттєво даний досвід. У результаті такої попередньої обробки досвіду елементи його здатні входити в нове сполучення. Дисоціація обов'язкова для творчої уяви - це етап підготовки матеріалу. Неможливість дисоціації - істотна перешкода для творчої уяви. Асоціація - створення цілісного образа з елементів образів. Асоціація дає початок новим сполученням, новим образам.

Пасивна уява підпорядковується внутрішнім, суб'єктивним факторам, бажанням, що мисляться в процесі фантазування . Образи і представлення пасивної уяви спрямовані на посилення і збереження позитивних емоцій і на витіснення, редукцію негативних емоцій і афектів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]