Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamenatsiyni_vidpovidi.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
221.93 Кб
Скачать

59. Типи темпераменту і їхні психологічні характеристики

У чистому вигляді темпераменти зустрічаються порівняно рідко. Звичайно в людини переважають риси якого-небудь одного темпераменту, але при цьому можуть спостерігатися й окремі риси, властиві іншому темпераменту. Темперамент можна поділити на чотири типи: холеричний, сангвінічний, флегматичний, меланхолічний. Такий поділ має тривалу історію (Гіппократ, Гален, Кант, Павлов і ін.), хоча є й інші класифікації типів темпераменту (Кречмер, Шелдон, Сиго).

Холерик (сильний, неврівноважений, рухливий) – нервова система визначається перевагою збудження над гальмуванням, внаслідок чого він реагує дуже швидко, часто нерозважно, не встигає загальмувати, виявляє різкість рухів, запальність. Неврівноваженість його нервової системи визначає циклічність у зміні його активності і бадьорості: захопившись якою-небудь справою, він жагуче, з повною віддачею працює, але сил йому вистачає ненадовго, і, як тільки сили виснажуються, він допрацьовується до того, що йому всі невмоготу. З'являється роздратований стан, поганий настрій, занепад сил і млявість ("усе падає з рук"). Чергування позитивних циклів підйому настрою й енергійності з негативними циклами спаду, депресії обумовлює нерівність поведінки і самопочуття, його підвищену схильність до появи невротичних зривів і конфліктів з людьми. Психічні властивості: швидкість психічних реакцій -дуже висока; єкстраверт; пластичний; висока збудливість; дуже велика сила емоцій: підвищена експресія емоцій; емоційно хитливий.

Сангвінік (сильний, врівноважений, рухливий) - має кмітливу швидкість реакції, його вчинки обмірковані, життєрадісний. Рухливість його нервової системи обумовлює мінливість почуттів, прихильностей, інтересів, поглядів, високу пристосовність до нових умов. Це товариська і чуйна людина. Легко сходиться з новими людьми. Він продуктивний діяч, але лише тоді, коли є багато цікавих справ, тобто при постійному збудженні, у противному випадку він стає нудним, млявим. У стресовій ситуації виявляє "реакцію Лева", тобто активно захищає себе. Дуже різноманітна міміка. Психічні властивості: швидкість психічних реакцій - висока; єкстраверт, пластичний; помірна збудливість; середня сила емоцій; помірна експресія емоцій; емоційно стійкий.

Флегматик (сильний, урівноважений, інертний) - реагує повільно, неговіркий, емоції виявляються уповільнено (важко розсердити, розвеселити), слабке зовнішнє вираження емоцій; має високу працездатність, добре пручається сильним і тривалим подразникам, труднощям, але не здатний швидко реагувати в несподіваних нових ситуаціях. Міцно запам'ятовує все засвоєне, не здатний відмовитися від вироблених навичок і стереотипів, важко й уповільнено пристосовується до нових умов. Настрій стабільний, рівний. І при серйозних неприємностях флегматик залишається зовні спокійним. Психічні властивості: інтроверт; ригідний; слабка збудливість; знижена експресія емоцій; емоційно дуже стійкий.

Меланхолік (слабкий, неврівноважений, нервові процеси малорухомі) має підвищену чутливість навіть до слабких подразників, а сильний подразник уже може викликати "зрив", "стопор", розгубленість. Підвищена чутливість приводить до швидкого стомлення і падіння працездатності. Незначний привід може викликати образу, сльози. Настрій дуже мінливий, але звичайно меланхолік намагається сховати, не виявляти зовні своїх почуттів, не розповідає про свої переживання, хоча дуже схильний віддаватися переживанням, часто смутний, подавлений, невпевнений у собі, тривожний, у нього можуть виникнути невротичні розлади. Але, володіючи високою чутливістю н/с, часто мають виражені художні й інтелектуальні здібності. Психічні властивості: швидкість психічних реакцій - середня; інтроверт; ригідний; висока збудливість; велика сила емоцій; підвищена експресія емоцій; емоційно дуже хитливий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]