Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamenatsiyni_vidpovidi.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
221.93 Кб
Скачать

37. Поняття про емоції

Емоції - імпульсивна реакція, що відображає відношення людини до значимості сприйманого їм явища, інтуїтивне визначення зв'язку даного явища з задоволенням чи незадоволенням його потреб.

Емоції двувалентні - вони чи позитивні, чи негативні. Сама стара по походженню, найпростіша і найбільш розповсюджена форма емоційних переживань - це задоволення, одержуване від задоволення органічних потреб, і невдоволення, зв'язане з неможливістю це зробити при загостренні відповідної потреби.

Емоційні прояви зв'язані з діяльністю людини. З безлічі варіантів поведінки, людина обирає ту, до якої в неї "лежить душу".

Людина діє тільки тоді, коли його дії мають сенс. Емоції і є врожденними сформованими, спонтанними сигналізаторами цих змістів. Пізнавальні процеси формують психічний образ, емоційні процеси орієнтують вибірковість поведінки..

Позитивні емоції, постійно сполучаючись із задоволенням потреб, самі стають потребою. Довготривала відсутність позитивних емоційних станів може привести до негативних психічних деформацій. Заміщаючи потреби, емоції стають спонуканням до дії.

Емоції генетично зв'язані з інстинктами і потягами. Але в суспільно-історичному розвитку сформувалися специфічні людські вищі емоції - почуття. Історично сформоване підгрунття породжуює у людини моральні почуття - почуття боргу, совісті, почуття солідарності, співчуття, а порушення цих підвалин - почуття збурювання, обурення і ненависті. У практичній діяльності сформувалися практичні почуття, з початком теоретичної діяльності зароджуються інтелектуальні почуття, а з виникненням образно-образотворчої діяльності - эстетичні почуття.

Виділимо чотири вихідні емоції: радість (задоволення), страх, гнів і здивування. Більшість же емоцій має змішаний характер, тому що вони обумовлюються ієрархічно організованою системою потреб. Поряд з цим та сама потреба в різних ситуаціях може викликати різні емоції.

Емоції виконують функцію не тільки поточного, але і випереджального підкріплення. Почуття чи радості тривоги виникає вже при плануванні майбутньої поведінки.

Емоції, як і відчуття, - це базові явища психіки.

Емоції - механізм екстреного визначення тих напрямків поведінки в даній ситуації, що ведуть до успіху, і блокування безперспективних напрямків, механізм стереотипного поводження у відповідних ситуаціях. Емоційно сприймати об'єкт - значить знаходити можливість взаємодії з ним.

38. Емоційні якості особистості

У процесі життєдіяльності на основі навколишніх і генетичних чинників у людини формуються стійкі емоційні якості - емоційні особливості і властивості.

До емоційних особливостей особистості відносяться його емоційна активність, збудливість, зфективність, емоційна стабільність, загальний емоційний тонус, сила емоційних реакцій і їх зовнішня виразність - експресивність. Ці властивості залежать від типу вищої нервової діяльності людини.

Але в процесі соціалізації емоційні особливості перетерпіли значні зміни, одержали соціальне огранювання. Людина привчається стримувати безпосередні емоційні прояви, прибігає до їхнього маскування й імітації, формує емоційну стійкість, толерантність

здатність до перенесення труднощів. Не всім це вдається в однакової мірі. В одних велика емоційна збудливість сполучається з великою емоційною стійкістю, в інших - емоційна збудливість часто призводить до емоційних зривів, втраті самоконтролю. У деяких людей емоційна сфера вкрай обмежена. Можливі і прояви емоційних аномалії - асинтонності (емоційної нечутливості).

Емоційність людини, його мовні, мімічні, пантомімічні та інші прояви говорять про його ціннісні срієнтації та динамічні особливості психічної діяльності.

Емоційні якості утворюють емоційний тип особистості. Розрізняються натури емоційні, сентиментальні, жагучі і фригідні (хслодні).

Люди емоційного типу легко збудливі, емоційно вразливі, імпульсивні. Свої учинки вони глибоко переживають, часто раскаиваются. Але в майбутньому знову допускають імпульсивні зриви.

Люди сентиментального типу схильні до самоспоглядання. На весь світ світ вони дивляться через призму своїх емоційних станів. Вони чутливі і пасивні. Вони можуть грішити, проливаючи сльози. Їхні почуття спрямовані на самих себе. Їм присуще самозамилування своїми почуттями .

Жагучі натури емоційно стрімкі, високодіяльні, завзяті в досягненні цілей. Вони живуть напруженим, емоційно насиченим життям, у них постійно мається предмет пристрасті. Бурхливу енергію вони витрачають в повній мері. Предмети ж їхніх пристрастей можуть бути значимими, гідними, незначними.

Эмоційно-фригідні типи - люди холодного розуму. Їх емоційні прояви мінімальні, вони не здатні перейматися емоційним станом інших людей, передбачати їх можливі емоційні реакції в тих чи інших ситуаціях. Вони позбавлені почуття співпереживання.

Емоційність особистості зв'язана з її моральним, духовним потенціалом. У насолоді і стражданнях людини виявляється вся його особистісна структура. Але і володіння емоціями - одне з достоїнств людини.

Володіти своїми емоціями - не значить бути байдужим, не придушувати їх, це значить володіти емоційними реакціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]