Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamenatsiyni_vidpovidi.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
221.93 Кб
Скачать

30. Розумові операції

Розумова діяльність здійснюється у виді перехідних одних від одного розумових операцій: порівняння - узагальнення, абстракція - класификація - конкретизація. Розумові операції - це розумові дії.

Порівняння - розумова операція, що розкриває тотожність і розрізнивши: явищ і їхніх властивостей, що дозволяє провести класифікацію явищ і й узагальнення. Порівняння - елементарна первинна форма пізнання. Первинно тотожність і розходження встановлюються як зовнішні відносини. Але тим, коли порівняння синтезується з узагальненням, розкриваються усе більш глибокі зв'язки і відносини, істотні ознаки явищ одного класу. Порівняння лежить в основі стабільності нашої свідомості, те диференційованості (незмішуваності понять). На основі порівняння робляться узагальнення.

Узагальнення - властивість мислення й у той же час центральна мислительна операція. Узагальнення може здійснюватися на двох рівнях. Перший елементарний рівень - з'єднання подібних предметів по зовнішнім визнаний кам (генералізація). Але справжню пізнавальну цінність являє собою узагальнення другого, більш високого рівня, коли в групі предметів явищ виділяються істотні загальні ознаки.

Мислення людини рухається від факту до узагальнення, від явища до сутності. Завдяки узагальненням людин передбачає майбутнє, орієнтується в конкретному. Узагальнення починає виникати вже при утворенні представлень, але в повній формі втілюється в понятті. При оволодінні поняттями ми відволікаємося від випадкових ознак і властивостей об'єктів і виділяємо лише їхні істотні властивості.

Елементарні узагальнення відбуваються на основі порівнянь, а вища форма узагальнень - на основі вичленовування загальних-загальної-спільного-істотного-загального, розкриття закономірних зв'язків і відносин, тобто на основі абстракції.

Абстракція (від лат. аьз(гаснув(ю - відволікання) - операція відображення окремих істотних у якому-небудь відношенні властивостей явищ.

У процесі абстрагування людина ніби "очищує" предмет від побічних, ознак, що утрудняють його дослідження у визначеному напрямку. Правильні наукові абстракції відбивають дійсність глибше, повніше, ніж безпосередні враження. На основі узагальнення й абстракції здійснюються класифікація і конкретизація.

Класифікація - угруповання об'єктів по істотних ознаках. На відміну від класифікації, підставою якої повинні бути ознаки, істотні в якому-небудь відношенні, систематизація іноді допускає вибір як підставу ознак малоістотних, але зручних в оперативному відношенні.

На вищому етапі пізнання здійснюється перехід від абстрактного до конкретного.

Конкретизація (від лат. сопсгейо- зрощення) - пізнання цілісного об'єкта в сукупності його істотних взаємозв'язків, теоретичне відтворення цілісного об'єкта. Конкретизація - вищий етап у пізнанні об'єктивного світу, теоретичне освоєння дійсності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]