Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_distsiplini_Byudzhetna_siste...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

3. Видатки місцевих бюджетів.

Видатки місцевих бюджетів безпосередньо пов'язані з інтересами широких шарів населення й істотно впливають на загальні соціальні процеси в державі і, насамперед на рівень добробуту населення, освіченості, забезпеченості медичними послугами, а також послугами в галузі культури, спорту, соціальної захищеності на випадок непередбачених обставин.

Мінімальні розміри місцевих бюджетів визначаються на основі нормативів бюджетної забезпеченості на одного жителя, з обліком економічного, соціального, природного стану відповідних територій, виходячи з рівня мінімальних соціальних потреб, установлених законодавством.

Місцевий бюджет може складатися з загального і спеціального фондів.

Місцевий бюджет поділяється на:

1. Поточний бюджет - використовується для виконання як власних, так і делегованих повноважень; засоби направляються на фінансування установ виробничої і соціальної інфраструктури, що утримуються за рахунок бюджетних асигнувань, а також на фінансування заходів щодо соціального захисту населення;

2. Бюджет розвитку - засоби направляються на реалізацію програм соціально-економічного розвитку відповідної території, пов'язані зі здійсненням інвестиційної й інноваційної діяльності, а також на фінансування субвенцій і інших видатків, пов'язаних з розширеним відтворенням.

При наявності дефіциту бюджету в першу чергу фінансуються видатки, що включені в поточний бюджет.

Як і доходи, видатки місцевих бюджетів варто розділяти на ті, котрі враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, і ті, котрі не враховуються.

Система освіти значно впливає на рівень продуктивності праці і виходячи з цього видатки місцеві бюджети мають виробничий характер.

Ріст культурного рівня населення вимагає напрямок видатків місцевих бюджетів на проведення культурно - просвітньої роботи: утримання масових бібліотек, клубів, палаців культури, музеїв, надання фінансової підтримки театральним закладам.

Важливе соціальне значення мають видатки місцевих бюджетів на фінансування заходів з охорони здоров'я.

Значні кошти виділяються на фінансування місцевого господарства (будівництво житла, водопостачання, каналізація, освітлення, благоустрій міст і селищ).

Видатки бюджету включають і бюджетні призначення, установлені рішенням про місцевий бюджет, на конкретні цілі, що пов'язані з реалізацією програм, перелік яких визначено Бюджетним кодексом.

Бюджетним кодексом передбачено критерії розмежування видів видатків між місцевими бюджетами.

Розмежування видів видатків між місцевими бюджетами здійснюється на основі принципу субсидиарности з урахуванням критеріїв повноти надання послуг та наближення її безпосередньо до споживача. Відповідно до цих критеріїв види видатків поділяються на такі групи:

Перша група - видатки на фінансування бюджетних установ і заходів, які забезпечують необхідне першочергове надання соціальних послуг, гарантованих державою і які розташовані найближче до споживачів. Здійснюються з бюджетів сіл, селищ, міст та їх об’єднань.

Друга група - видатки на фінансування бюджетних установ і заходів, які забезпечують надання основних соціальних послуг, гарантованих державою для всіх громадян України. Здійснюються з бюджетів міст республіканського значення Автономної Республіки Крим і міст обласного значення, а також районних бюджетів.

Третя група - видатки на фінансування бюджетних установ і заходів, які забезпечують гарантовані державою соціальні послуги для окремих категорій громадян, або фінансування програм, потреба в яких існує в усіх регіонах України. Здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]