Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_distsiplini_Byudzhetna_siste...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

7. Порядок складання, розгляду і затвердження місцевих бюджетів.

Стадія І. Складання проекту бюджету.

Складання проекту місцевого бюджету починається з отримання Радою Міністрів АРК, місцевими державними адміністраціями, виконавчими органами відповідних рад інформації від Міністерства фінансів про особливості складання розрахунків до проектів бюджетів (ст. 75 Бюджетного кодексу) та подання ними необхідної інформації для проведення розрахунків обсягів міжбюджетних трансфертів Міністерству фінансів та Верховній Раді для перевірки достовірності цих розрахунків.

Місцеві фінансові органи розробляють і доводять до відома головних розпорядників інструкції з підготовки бюджетних запитів та термінів їх подання. Головні розпорядники подають бюджетні запити місцевим фінансовим органам.

Після 2-го читання Закону про Державний бюджет КМУ надає Раді Міністрів АРК, місцевим державним адміністраціям, виконавчим органам відповідних рад положення та показники міжбюджетних відносин, після чого вони готують проект рішення про місцевий бюджет.

Стадія ІІ. Розгляд і прийняття рішення.

Рада Міністрів АРК, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад схвалюють проект рішення про місцевий бюджет і передають його на розгляд Верховної Ради АРК та відповідних рад народних депутатів, які повинні затвердити місцевий бюджет не пізніше ніж у двотижневий термін після опублікування Закону про Державний бюджет.

8. Порядок виконання місцевих бюджетів.

Стадія ІІІ. Виконання бюджету.

Керівник місцевого фінансового органу затверджує розпис місцевого бюджету.

ДПА, фінансові управління облдержадміністрацій, районні фінансові відділи та установи банків здійснюють виконання місцевих бюджетів за доходами.

Податки і збори, що складають доходи місцевого бюджету, зараховуються безпосередньо на рахунки відповідного місцевого бюджету, відкриті в територіальному органі Державного казначейства.

Фінансові управління облдержадміністрацій, районні і міські фінансові відділи здійснюють загальну організацію та управління виконанням місцевих бюджетів відповідно до статті 78 Бюджетного кодексу: координують діяльність учасників бюджетного процесу, перевіряють правильність зарахування доходів відповідно до кодів бюджетної класифікації і ведуть облік доходів; проводять звірку надходжень до місцевих бюджетів з відповідними органами ДКУ та ДПА тощо.

Територіальні органи Державного казначейства здійснюють обслуговування місцевих бюджетів, що передбачає операції з коштами місцевих бюджетів; розрахункове-касове обслуговування розпорядників коштів місцевих бюджетів, контроль бюджетних повноважень при зарахуванні надходжень, прийнятті зобов'язань та проведенні платежів; розрахунки за міжбюджетними трансфертами, ведення бухгалтерського обліку та складання звітності про виконання місцевих бюджетів.

Виконання місцевих бюджетів за видатками здійснюється органами Державного казначейства, які здійснюють платежі за дорученнями розпорядників бюджетних коштів, за наявності відповідного бюджетного зобов'язання та відповідності напрямів витрачання коштів затвердженим кошторисам.

Дотації вирівнювання перераховуються органами Державного казначейства згідно з переліком та обсягами доходів загального фонду Держбюджету, за рахунок яких здійснюється перерахування цієї дотації, а також нормативами відрахувань, установленими законом про ДБ.

Дотація вирівнювання перераховуються органами Державного казначейства бюджетам районів у містах, сіл, селищ шляхом застосування нормативів щоденних відрахувань від доходів загального фонду районних та міських бюджетів з урахуванням дотації вирівнювання з Держбюджету та коштів, що передаються з місцевих бюджетів.

Органи Державного казначейства щодня надають відповідним фінорганам інформацію про фактичне надходження доходів до загального фонду місцевих бюджетів.

Субвенції з Державного бюджету перераховуються бюджету АРК, обласним, міським бюджетам Державним казначейством на рахунки місцевих бюджетів із загального фонду Держбюджету — згідно з розписом ДБ, із спеціального фонду ДБ — пропорційно плановим річним обсягом, затвердженим законом про ДБ на відповідний рік, у межах і за рахунок відповідних надходжень.

Субвенції із одного місцевого бюджету іншому перераховуються із загального фонду бюджету в межах річних бюджетних призначень згідно з розписом місцевого бюджету.

Субвенції із одного місцевого бюджету іншому із спеціального фонду бюджету перераховуються пропорційно плановим річним обсягам, передбаченим у рішеннях ради.

Субсидії з місцевого бюджету, не використані розпорядником бюджетних коштів за призначенням протягом бюджетного року, перераховуються до бюджету, з якого вони були надані, в останній робочий день бюджетного періоду.

Казначейська система обслуговування місцевих бюджетів запроваджена з 1 січня 2002 р.; вона сприяє посиленню контролю за дотриманням фінансової дисципліни.

Зміни до рішення про місцевий бюджет можуть вноситись відповідною радою на основі висновку місцевого фінансового органу про перевиконання чи недоотримання доходної частини бюджету за підсумками трьох кварталів, якщо фактична сума перевищує заплановану на 15 %.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]