Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_distsiplini_Byudzhetna_siste...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Житлові субсидії населенню.

Одним з видів державної соціальної допомоги є надання громадянам кожен місяць адресної безготівкової грошової субсидії на відшкодування видатків на оплату за користування житлом або його утримання і комунальні послуги (водо-, тепло-, газозабезпечення, електроенергія, вивіз побутового сміття), а також один раз у році субсидії на придбання газу, твердого і рідкого грубного побутового палива.

Житлова субсидія є безповоротною і її одержання не пов'язане і не тягне за собою зміни форм власності житла.

Програма житлової субсидії була введена у виконання постановою Кабінету Міністрів України від 4 лютого 1995 року № 89.

Наявність заборгованості по оплаті за житлово-комунальні послуги, що виникла після 1 грудня 2006 року, не впливає на визначення права при призначенні житлової субсидії. Постановою Кабінету Міністрів України від 14 липня 2010 року № 621 Міністерству житлово-комунального господарства доручено підготувати законопроект про виключення з умов надання населенню норми по обліку заборгованості, що утворилася до 1 грудня 2006 року.

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг визначається при наявності різниці між вартістю послуг у межах норми споживання з урахуванням пільг і обсягом обов'язкового відсотка платежу (10% або 15 % середньомісячного сукупного доходу).

Схема розрахунку субсидії: платежі за житлово-комунальні послуги (з урахуванням пільг в межах санітарної норми) обов’язкова частка особистого платежу (10% - 15% середньомісячного совокупного доходу сім’ї) = субсидія.

Субсидія не призначається, якщо:

* у житловому приміщенні зареєстровані працездатні громадяни, що не працювали, не училися і не були зареєстровані в службі зайнятості протягом 3-х місяців перед звертанням за субсидією;

* власник або хто-небудь із проживаючих з ним членів родини здає приміщення в оренду;

* власник або хто-небудь із проживаючих з ним членів родини мають у власності більш 1 житлового приміщення, сукупна площа яких перевищує норму володіння 21 кв.м. на людину + 10,5 на родину;

* власник або хто-небудь із проживаючих з ним членів родини має у власності більш одного транспортного засобу;

* власник або хто-небудь із проживаючих з ним членів родини протягом 12 місяців перед звертанням придбав товар або оплатив послугу, що перевищує 10 -кратний розмір прожиткового мінімуму для родини на момент звертання;

* при перевірці наданої інформації заявником з'ясовано, що родина має не задекларовані доходи або майно;

* субсидія не призначається протягом року з моменту покупки житла.

Як виняток субсидія може призначатися і при наявності обставин, описаних вище на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов родини за рішенням спеціально створеної комісії.

Які норми застосовуються при розрахунку субсидії?

Квартплата й опалення рахуються на норму площі, тобто виходячи з розрахунку 21 кв.м. на кожного зареєстрованого і 10,5 кв.м. на родину. Наприклад, якщо зареєстровано 2 чоловік - норма площі рахується: 21 + 21 + 10,5 = 52,5 кв.м. (Якщо норма площі перевищує загальну площу квартири - то в розрахунок береться фактична площа).

Для громадян, що проживають в однокімнатній квартирі - субсидія призначається на загальну площу, незалежно від розміру квартири.

Газопостачання і водопостачання без лічильника нараховується на кількість людин, при наявності лічильника - на середню фактичну витрату, але не більш норми. (При наявності лічильника норма по газі на готування їжі: з газовим лічильником - 23,6 м. куб. на 1 чол., без газового лічильника - 18,3 м. куб. на 1 чол.; по воді: при наявності газового лічильника - 7,6 м. куб. на 1 чол., квартира не обладнана газовим лічильником - 7,45 м. куб. на 1 чол.).

Норма по електроенергії: на родину з 1 - 2 чол. - 75 квт, на кожного наступного - додатково 15 квт, але не більш 150 квт. Наприклад, родина з 3-х людина - норма 75 + 15 = 90 квт, родина з 4-х людина - норма 75 + 15 + 15 = 105 квт.

Асигнування на додаткові виплати населенню на покриття видатків по оплаті житлово-комунальних послуг залежать від таких показників:

- кількість населення;

- життєвий рівень населення;

- склад домогосподарств;

- тарифи на окремі види житлово-комунальних послуг;

- забезпеченість житлом і житлово-комунальними послугами.

Кошти на відшкодування видатків на оплату житлово-комунальних послуг передбачаються в Державному бюджеті у виді субвенції місцевих бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]