Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_distsiplini_Byudzhetna_siste...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

2. Призначення і роль бюджету.

Головне призначення бюджету - регулювати розподіл і перерозподіл ВВП за підрозділами виробництва, галузям економіки, адміністративно-територіальним утвореннями, верствами населення ґрунтуючись на потребах ринкового господарства відповідно до визначеної фінансової політики.

ВВП — це загальна маса кінцевих товарів і послуг, вироблених національним виробником та іноземними виробниками на території держави за рік у грошовому вираженні.

З іншого боку, ВВП є одним з основних джерел податкових надходжень до бюджету. Збільшення рівня ВВП призводить до збільшення доходної частини бюджету (збільшується частка саме податкових надходжень у структурі доходів бюджету).

У світовій практиці існують два варіанти послідовності розподілу ВВП:

  1. в умовах ринкової економіки:

У ринковій економіці створений ВВП спочатку розподіляється між виробниками — робітники і службовці отримують заробітну плату; підприємці — прибуток. Після цього, шляхом оподаткування доходів фізичних і юридичних осіб здійснюється формування централізованих фондів грошових коштів. Фінансова модель ринкової економіки домінує у світі. Сутність її проста: спочатку ВВП розподіляється між тими, хто зайнятий у його створенні. Характерна ознака моделі — держава отримує свої доходи на основі перерозподілу національного доходу. Модель є відкритою, зрозумілою і точно характеризує фінансові реалії у суспільстві. У ній чітко відображаються рівень доходів кожної юридичної і фізичної особи, який, у свою чергу, характеризує їх вклад у створення НД. Достовірно визначається рівень оподаткування, кожен суб'єкт точно знає скільки він заробляє і віддає.

  1. у межах адміністративної економіки:

В адміністративній економіці держава спочатку централізує у бюджеті необхідну частину ВВП, а залишок розподіляється між виробниками.

Модель адміністративної економіки застосовувалася в СРСР та інших соціалістичних країнах. Характерна ознака моделі — держава отримує основну частину своїх доходів у процесі первинного розподілу НД. Модель є закритою і не відображає фінансових реалій у суспільстві: з неї не видно реального рівня доходів; доходи юридичних і фізичних осіб не відображають їх вкладу у створення НД; неможливо достовірно визначити рівень оподаткування.

За рівнем централізації ВВП у бюджеті умовно розрізняють З моделі:

  • американська (25-30 % централізації ВВП у бюджет);

  • західноєвропейська (30-40 %);

  • скандинавська (50-60 %).

Американська модель, заснована на максимальному рівні самозабезпечення фізичних і самофінансування юридичних осіб, характеризується незначним рівнем бюджетної централізації (25-30 %). Фінансове втручання в економіку зведене до мінімуму. У соціальній сфері забезпечуються тільки ті верстви населення, які не в змозі обійтися без державної допомоги. Модель створює максимальну фінансову стимуляцію фізичних і юридичних осіб: з одного боку, вона дає можливість отримувати доходи, з іншого — вимагає цього. Це досить жорстка модель, але вона водночас і високоефективна, оскільки заснована на примусовій фінансовій стимуляції.

Західноєвропейська модель характеризується поміркованим рівнем централізації ВВП у бюджеті (30-40 %). За рахунок вищого рівня централізації ВВП більш розгалуженою є й державна соціальна сфера, насамперед у галузі освіти. Модель передбачає паралельне функціонування державних і комерційних установ у соціальній сфері.

Скандинавська модель передбачає досить високий рівень бюджетної централізації ВВП (50-60 %). Вона характеризується розгалуженою державною соціальною сферою як у галузі освіти, так і охорони здоров'я. Вона створює клімат впевненості й соціальної врівноваженості. Однак така модель можлива тільки за умов: по-перше, високого рівня ВВП на душу населення, який забезпечує високий рівень і суспільного, й індивідуального споживання, по-друге, високого рівня культури та свідомості народу, відповідного ставлення до праці й поваги до державного сектора.

За експертними оцінками протягом останніх років завдяки державному бюджетові України між галузями та регіонами, а також серед населення перерозподіляється майже 50 % від усього обсягу ВВП. Отже, в Україні рівень централізації ВВП у бюджеті наближається до західноєвропейської моделі. Проте українську модель важко назвати соціальне спрямованою.

Призначення бюджету:

1. Державний бюджет — головне джерело коштів, необхідних для діяльності держави; в ньому концентруються основні державні доходи - приблизно 2/3 фінансових ресурсів держави.

2. За рахунок державного бюджету фінансуються основні державні витрати: капітальні вкладення, формування державних матеріальних резервів, оборона, управління, соціальна сфера, зовнішньоекономічна діяльність держави тощо.

3. Державний бюджет виступає інструментом фінансового контролю за формуванням і використанням грошових фондів в економіці держави.

4. Через Державний бюджет здійснюється централізація коштів відповідно до чинного законодавства, що дає змогу втілювати в життя намічені державою заходи та проводити єдину економічну та соціальну політику на всій території країни.

5. Бюджет, як матеріальна база існування держави, як загальнодержавний грошовий фонд характеризується: по-перше, значними розмірами; по-друге, маневреністю; по-третє, наявністю резервних фондів.

Розмір обсягу бюджету залежить від багатьох факторів, основними з яких є:

  • рівень розвитку та виробничий потенціал економіки;

  • методи господарювання;

- масштаби і спрямованість бюджетних програм, що реалізуються через бюджет;

  • напрями діючої фінансової політики;

  • взаємопогодженість дій всіх ланок бюджетної системи.

6. Бюджет - це документ, що затверджується щорічно і має силу закону, за допомогою якого досягається взаємоузгодження системи всіх фінансових балансів країни, та формування зведеного фінансового балансу держави.

Зведений фінансовий баланс держави — це система фінансових планів, що характеризують фінансові ресурси всіх секторів економіки незалежно від форм власності, обов'язкові та добровільні платежі населення; довгострокові кредити банків; доходи від зовнішньоекономічної діяльності.

Зведений бюджет України - це документ, який не затверджується, а використовується для статистичного узагальнення планових та фактичних обсягів ресурсів, що перерозподіляються через бюджет.

7. Саме бюджет, як основний грошовий фонд держави, впливає на грошовий розмір та пропорції кожної ланки фінансової системи. Через бюджет здійснюється розподіл та перерозподіл грошових ресурсів:

  • між секторами економіки;

  • між регіонами;

  • між виробничою та соціальною сферами;

  • між окремими верствами населення.

8. Політичне значення бюджету полягає в тому, що його затверджує законодавчий орган, до складу якого входять обрані народом представники — народні депутати; таким чином реалізується воля народу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]