Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_distsiplini_Byudzhetna_siste...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

3. Основні напрямки удосконалення бюджетного механізму на сучасному етапі.

Бюджетний механізм - це практичне використання бюджету для здійснення фінансової політики в державі. Він включає форми і методи мобілізації фінансових ресурсів у розпорядження органів законодавчої й виконавчої влади і їх використання на цілі економічного та соціального розвитку.

За своєю економічною суттю бюджетний механізм – це правові, організаційні і методичні положення та заходи, які визначають функціонування бюджетної системи в економіці держави, їх практичне використання для досягнення визначених відповідними програмами цілей і завдань.

У практичному плані бюджетний механізм – це складна економічна структура, яка визначає послідовність і методи дій органів влади при мобілізації і використанні бюджетних коштів.

Механізм мобілізації доходів (при вирішенні питання доходів бюджетної системи):

1) в державі приймається закон „Про систему оподаткування”, де чітко встановлюється перелік податків, зборів, платежів і відрахувань;

2) потім приймаються відповідні закони з окремих видів доходів, де механізм знаходить свою конкретизацію, а саме: встановлюється об’єкт оподаткування, суб’єкт оподаткування, ставки податків, строки їх сплати, пільги, санкції тощо.

Призначення бюджетного механізму зводиться до двох основних функцій – фінансового забезпечення й фінансового регулювання економічних і соціальних процесів у державі.

До бюджетних методів регулювання економічних і соціальних процесів відносять:

1) податки, що впливають на розвиток виробництва товарів, попит на них і їх пропозиція;

2) бюджетне фінансування загальнодержавних програм, що забезпечують розширення виробництва та удосконалення його структури, розвиток соціальної сфери, соціальний захист громадян;

3) фінансова підтримка окремих галузей і підприємств для вирівнювання економічних умов їх функціонування або прискореного розвитку (через субвенції, пільгові безпроцентні кредити і т.д.);

4) створення за рахунок бюджетних засобів спеціальних фондів, резервів для попередження диспропорцій у розвитку економіки.

Кількісна та якісна характеристики бюджетного механізму визначаються тим, яка величина фінансових ресурсів зосереджується й витрачається на відповідних рівнях господарського управління та якою є технологія їх зосередження й витрачання.

Фінансове забезпечення здійснюється шляхом використання методів:

  • бюджетного фінансування – враховуються умови визначення обсягів фінансування, періодичність передачі коштів, норми певних видів витрат тощо.;

  • самофінансування – проводяться розрахунки доцільності й ефективності витрачання власних коштів, форми їх мобілізації тощо;

  • кредитування – визначаються умови надання кредитів, гарантії і терміни їх повернення, окупність і ефективність кредитів.

Складовими частинами бюджетного механізму є бюджетне планування і прогнозування, бюджетні показники, нормативи, норми, ліміти, резерви, стимули, санкції, а також бюджетне законодавство і система управління бюджетним процесом. (Див. рисунок 1)

Бюджетний механізм характеризують:

  • узагальнюючи показники: весь обсяг фінансових ресурсів, що створюється в державі, обсяг доходів та видатків бюджету тощо;

  • індивідуальні показники: величина витрат бюджету держави на одного жителя, розмір податків, що сплачуються одним працюючим.

Важливі елементи бюджетного механізму:

  • фінансові нормативи – характеризують певний рівень забезпечення видатків, різних видів витрат фінансових ресурсів;

  • ліміти – певні обмеження на витрати в інтересах держави, підприємця або громадянина;

  • резерви мають нейтралізувати вплив непередбачуваних факторів, що можуть виникнути в майбутньому.

Бюджетний механізм є активним інструментом реалізації бюджетної політики. Тому перехід на ринкові відносини, зміни, що відбуваються в пріоритетах бюджетної політики, мають потребу в радикальних змінах і в бюджетному механізмі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]