Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_distsiplini_Byudzhetna_siste...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Фінансова основа місцевого самоврядування

Фінансові ресурси територіальної громади (місцеві фінанси) за своєю структурою включають:

а) кошти бюджету місцевого самоврядування;

б) позабюджетні кошти місцевого самоврядування;

в) кошти комунальних підприємств та інші кошти місцевого самоврядування.

Центральне місце в структурі місцевих фінансів займають бюджети місцевого самоврядування. Згідно з Бюджетним кодексом України (ст.63) вони містять надходження і витрати на виконання повноважень місцевого самоврядування, які складають єдиний баланс бюджету місцевого самоврядування (схема 3).

 

Схема 3. Бюджет місцевого самоврядування

Бюджети місцевого самоврядування розробляють, затверджують і виконують відповідні органи місцевого самоврядування в селах, селищах, містах, районах у містах (у разі їх створення). При цьому втручання інших органів і організацій у процес складання, затвердження та виконання місцевого бюджету не допускається, крім винятків, встановлених законами України.

Доходи бюджетів місцевого самоврядування мають бути достатніми для ефективного здійснення завдань та функцій місцевого самоврядування. Аналіз відповідних положень Бюджетного кодексу України дозволяє зробити висновок, що в ньому передбачаються різні шляхи формування доходної частини місцевих бюджетів:

  • по-перше, за рахунок власних джерел (місцеві податки і збори), що відповідає вимогам Європейської Хартії місцевого самоврядування і гарантує фінансову автономність місцевого самоврядування. Зокрема, стаття 9 Хартії встановлює, що принаймні частина коштів місцевого самоврядування повинна надходити за рахунок місцевих зборів і податків;

  • по-друге, до доходів місцевих бюджетів зараховуються закріплені доходи, тобто закріплені законом загальнодержавні податки, збори та інші обов’язкові платежі;

  • по-третє, в дохідну частину місцевих бюджетів можуть входити кошти з Державного бюджету України, що передаються з метою надання фінансової підтримки місцевого самоврядування з боку держави, яка гарантує органам місцевого самоврядування доходну базу, достатню для забезпечення населення послугами на рівні мінімальних соціальних потреб. Фінансова допомога місцевому самоврядуванню з боку держави може здійснюватися у формі дотацій або субвенцій.

3. Завдання та функції місцевого самоврядування.

Повноваження місцевого самоврядування - це визначені і закріплені в Конституції, законах України та інших нормативно-правових актах права та обов'язки суб'єктів системи місцевого самоврядування, необхідні для реалізації завдань і функцій місцевого самоврядування на відповідній території.

З принципами місцевого самоврядування тісно пов’язані його завдання та функції.

До основних завдань місцевого самоврядування можна віднести:

  • зміцнення засад конституційного ладу України;

  • забезпечення реалізації конституційних прав людини і громадянина;

  • створення умов для забезпечення життєво важливих потреб та законних інтересів населення;

  • розвиток місцевої демократії.

Відповідно до цих завдань визначаються і функції місцевого самоврядування, під якими розуміють основні напрямки діяльності територіальних громад, органів місцевого самоврядування по вирішенню завдань місцевого самоврядування (муніципальної діяльності). Найважливішими з них є:

  • залучення населення до участі у вирішенні питань місцевого та загальнодержавного значення;

  • володіння, використання  та управління комунальною власністю;

  • забезпечення комплексного соціально-економічного та культурного розвитку відповідної території;

  • надання соціальних послуг населенню;

  • забезпечення законності, громадської безпеки, правопорядку, охорона прав, свобод і законних інтересів громадян;

  • соціальний захист населення, сприяння працевлаштуванню громадян;

  • захист прав місцевого самоврядування.

Функції місцевого самоврядування отримали юридичне закріплення в Законі України “Про місцеве самоврядування в Україні” у вигляді предметів відання органів місцевого самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]