Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_distsiplini_Byudzhetna_siste...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

Тема №3. Доходи бюджету.

План:

1. Сутність і значення доходів бюджету.

2. Склад доходів Державного бюджету.

3. Джерела формування доходів Державного бюджету.

4. Податкова система та її роль у формуванні доходів бюджетів.

5. Податкові та неподаткові надходження.

6. Доходи від операцій з капіталом та офіційні трансферти.

7. Збори і надходження до державних цільових фондів.

1. Сутність і значення доходів бюджету.

Бюджетна класифікація — це єдине систематизоване згрупування доходів, видатків та фінансування бюджету за ознаками економічної сутності, функціональної діяльності, організаційного устрою та іншими ознаками відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.

Бюджетна класифікація є єдиною для всіх бюджетів і застосовується в процесі складання бюджетів різних рівнів та розробці кошторисів бюджетних установ. Бюджетну класифікацію затверджує міністр фінансів України та в обов'язковому порядку інформує про це Верховну Раду України. У 2001 році в Україні затверджено бюджетну класифікацію, яка включає:

• класифікацію доходів бюджету;

  • класифікацію видатків бюджету;

  • класифікацію фінансування бюджету;

  • класифікацію боргу.

Повноваженнями щодо надання роз'яснень з питань застосування класифікації доходів бюджету, функціональної класифікації видатків бюджету, класифікації фінансування бюджету та класифікації боргу наділений Департамент бюджету Міністерства фінансів України; економічної класифікації видатків бюджету - Державне казначейство України.

Доходи бюджету відіграють важливу роль у соціально-економічному розвитку суспільства.

Доходи Державного бюджету - це частина грошових ресурсів, що централізується державою до загальнодержавного фонду для виконання та реалізації своїх функцій.

Доходи бюджету, з однієї сторони є результатом розподілу вартості ВВП між різними учасниками відтворювального процесу, а з іншого боку - виступають об'єктом подальшого розподілу сконцентрованої в руках держави вартості, тому що остання використовується для формування бюджетів різних рівнів.

Як економічна категорія доходи бюджету виражають економічні відносини, що виникають у державі з юридичними і фізичними особами в процесі формування бюджетного фонду країни.

Доходи Державного бюджету можна класифікувати відповідно до методів їх формування таким чином:

  1. доходи, що надходять до бюджету за допомогою податків шляхом перерозподілу доходів юридичних та фізичних осіб на користь держави, відповідно до діючого законодавства;

  2. доходи від підприємницької діяльності держави у вигляді прибутку державних підприємств; державних послуг (державне мито);

  3. доходи від державного майна і майнових прав: орендна плата, реалізація майна; дивіденди від акцій, якими володіє держава;

  4. доходи від державних угідь: землі, надр.

Відносно до бюджетного устрою доходи зведеного бюджету розподіляються таким чином:

  1. доходи, які надходять до Державного бюджету України;

  2. доходи, які поступають до місцевих бюджетів;

  3. доходи, які частково надходять до Державного бюджету, а частково - до місцевих бюджетів відповідно до діючого законодавства.

Згідно з Бюджетним кодексом:

1) Доходи бюджету - усі податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, дарунки, гранти).

2) Надходження до бюджету - доходи бюджету та кошти, залучені в результаті взяття боргових зобов'язань органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування.

В Україні доходи бюджету складаються з п'яти груп:

- податкові надходження;

- неподаткові надходження;

- доходи від операцій з капіталом;

- цільові фонди;

- офіційні трансферти.

Коди бюджетної класифікації доходів згруповані в залежності від джерела одержання доходу:

  • податкові надходження (код — 10 000 000);

  • неподаткові надходження (код — 20 000 000);

  • доходи від операцій з капіталом (код — З0 000 000);

  • офіційні трансферти (код — 40 000 000).

Кожній статті доходів бюджету присвоєно код бюджетної класифікації, відповідно до її групи доходів.

Система кодів бюджетної класифікації є необхідною для здійснення обліку доходів та видатків бюджету при його виконанні органами державного казначейства.

Податковими надходженнями визнаються передбачені податковими законами України загальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов'язкові платежі:

  • Податки на доходи і податки на прибуток, податок на збільшення ринкової вартості. У тому числі: податок на прибуток підприємств, прибутковий податок з громадян.

  • Податки на власність.

  • Платежі за використання природних ресурсів.

  • Внутрішні податки за товари та послуги. У тому числі: податок на додану вартість; акцизний збір з вітчизняних товарів; акцизний збір з імпортних товарів.

  • Податки на міжнародну торгівлю на зовнішні операції.

  • Інші податки. У тому числі: місцеві податки і збори.

Неподатковими надходженнями визнаються:

  • доходи від власності, і підприємницької діяльності;

  • адміністративні збори і платежі, доходи від некомерційного та побічного продажу (державне мито);

  • надходження від штрафів та фінансових санкцій;

  • інші неподаткові надходження.

Дохід від операцій з капіталом – це дохід, який отримано від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, облік яких ведеться методом участі в капіталі. Вони включають надходження від продажу основного капіталу, надходження віл реалізації державних запасів товарів, надходження від продажу землі та нематеріальних активів; податкові та фінансові операції та операції з капіталом.

Цільові фонди – створюються державою для фінансування цільових витрат за рахунок спеціальних зборів (відрахувань) з юридичних і фізичних осіб.

Офіційні трансферти - це безоплатні, безповоротні, необов’язкові надходження, отримані від інших установ державного уряду або міжнародних організацій.

Удосконалення системи доходів має відбуватися поетапно, шляхом еволюційних перетворень. Основними відправними положеннями для цього мають бути:

  • науково обґрунтована державна політика доходів, законодавче закріплення якої має бути відображене в Податковому кодексі;

  • система оподаткування має бути складовою державного механізму регулювання розвитку певних галузей економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]